Na današnji dan

Međunarodni je dan životinja koje čekaju svoj topli dom

Pas štene kućni ljubimci

17.8. u svijetu se već 28. godinu za redom obilježava kao Međunarodni dan životinja koje nemaju i još čekaju na svoj topli dom. Događaj je pokrenut u SAD-u, a proširio se na 6 kontinenata i više od 50 država svijeta.

Još od 1992. godine u svijetu se 17. kolovoza obilježava Međunarodni dan životinja bez doma. Pokrenulo ga je od Međunarodno društvo za prava životinja, IHAD. Podizanje svijesti o ovom rastućem problemu obilježava se u više od 50 država svijeta na 6 kontinenata. 

Treće subote u mjesecu kolovozu volonteri širom svijeta šire svijest o nekontroliranom porastu broja napuštenih životinja na svijetu, čemu doprinosi dezinformiranost i needuciranost opće populacije. Međunarodna organizacija koja je pokrenula ovaj spomendan koordinira pri organizaciji lokalnih događanja, među kojima su popularni mirni mimohodi gradom, humanitarne prodajne aktivnosti, blagoslovi kućnih ljubimaca te edukacije o mikročipiranju, cijepljenju i njezi kućnih ljubimaca, poglavito pasa.

FOTO: Pixabay

Hrvatska također sudjeluje u obilježavanju ovog međunarodnog dana. Udruga 9 života iz Osijeka okosnicu svojeg djelovanja čini besplatnom sterilizacijom uličnih mačaka i mačaka čiji su vlasnici slabijeg imovinskog stanja. Pridružite se obilježavanju tako što ćete pomoći nezbrinutim životinjama i možda baš tim činom spasiti nečiji mali život.

Ovaj datum valja odijeliti od 4. listopada, kada se obilježava blagdan svetog Franje, zaštitnika životinja, što je ujedno i Svjetski dan životinja.

Komentari na članak

Vezani članci

Gloria Malin

Mlada Gloria Malin podredila svoj život brizi za životinje

INTERVJU: Upoznajte hrvatsku heroinu životinjskog svijeta

Razgovarali smo s nevjerojatnom mladom djevojkom, Glorijom Malin, koja već sa 18 godina u život vraća napuštene i odbačene četvernošce.

Foto: Pinterest

Na današnji dan

Danas rođendan slavi Messi, jedan od najboljih svjetskih nogometaša

Prije 32 godine rođen je jedan od najboljih nogometaša današnjice, Barcelonina zvijezda i šesterostruki osvajač Zlatne lopte – Lionel Messi.

Kristofer Kolumbo

Na današnji dan

Kolumbo otkrio Ameriku

Kolumbo je predvodio ukupno četiri ekspedicije na putu za Novi svijet.

pilula

Na današnji dan

Kontracepcijske pilule prvi put odobrene za korištenje

Pilula koja već dugi niz godina uzrokuje različita razilaženja u stavovima ljudi, liječnika i crkve prvi je put odobrena upravo na današnji dan.

Momčad nogomet

Na današnji dan

I Mario Mandžukić slavi 120. rođendan „Stare dame”

Nogometni klub Juventus koji su do sada pratili brojni usponi i padovi, afere i tragedije danas slavi 120. godina od svoga osnutka .