LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Međunarodni dan solidarnosti s narodom Palestine

Godine 1947. na današnji datum proglašena je Neovisna Židovska Država.

Godine 1947. na današnji datum proglašena je Neovisna Židovska Država.

Na današnji dan 1947. godine, unatoč snažnom protivljenju Arapa, Ujedinjeni narodi izglasali su za podjelu Palestine i stvaranje nove neovisne Židovske države.

Suvremeni sukob između Židova i Arapa u Palestini datira još iz 1910-ih godina, kada su obje skupine položile prava na britansko-kontrolirani teritorij.
Židovi su Zionisti, nedavni iseljenici iz Europe i Rusije, koji su došli u drevnu domovinu Arapa kako bi ustanovili Neovisnu židovsku državu. Domoroci, palestinski Arapi, zatražili su zaustavljanje židovske imigracije i postavljanje sekularne Palestinske države.

Počevši od 1929. godine, Arapi i Židovi otvoreno su se borili u Palestini, a Britanija je pokušala ograničiti židovske migracije kako bi smirila Arape. Tijekom Drugog svjetskog rata, kao rezultat holokausta u Europi, mnogi Židovi ilegalno su ušli u Palestinu. Radikalni židovske skupine uključile su se u terorizam protiv britanskih snaga u Palestini. Na kraju Drugog Svjetskog rata, 1945. godine, Sjedinjene Američke Države preuzele su Zionistički problem. Velika Britanija nije mogla pronaći praktično rješenje, obratila se Ujedinjenim narodima 29. studenog 1947. godine, koji su tada izglasali za podjelu Palestine.

Židovi su posjedovali više od polovice Palestine, iako oni čine manje od polovice palestinske populacije. Palestinski Arapi borili su se proziv zionističke snage uz pomoć volontera iz drugih zemalja. No, Židovi su osigurali potpunu kontrolu nad svojim udijelom Palestine što im je dodijelio UN.
Dana 14. svibnja 1948. godine Velika Britanija se povukla istekom svog mandata i proglašena je država Izrael na čelu s predsjednikom Davidom Ben-Gurionom. Sljedeći dan novu državu napadaju snage iz Egipta, Transjordana, Sirije, Libanona i Iraka.

Iako nisu bili dobro opremljeni, Izraelci su uspijeli pobijediti Arape i zauzeti ključne teritorije poput Galileje, palestinske obale i područje koje povezuje obalnu regiju sa zapadnim dijelom Jeruzalema. godine 1948. Ujedinjeni narodi napuštaju državu Izrael u stalnoj kontroli. Stotine tisuća palestinskih Arapa iz Izraela tijekom rata napustilo je državu koja sada ima značajnu židovsku većinu.

Kako biste dobili dojam koliko ratovanja nad ovim područjem Kanaana, odnosno područjem Levanta traje, pogledajte sljedeći video koji na vrlo zanimljiv način objašnjava kratku i ilustriranu povijest zemlja Izraela, odnosno Palestine.

FOTO: TIMESOFISRAEL.COM