Na današnji dan

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nasilje nad ženama

Nasilje je odgovor slabih te ga ne trebamo i ne smijemo tolerirati ni u jednom slučaju, bez obzira na dob, spol ili rasu.

Na današnji dan, 25. studenoga, obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se odlukom UN-a odvija kao dan sjećanja na sestre Patriu, Minervu i Mariu Mirabal koje je u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti Rafael Trujillo. One su postale simbolom otpora njegovom diktatorskom režimu, ali cijena toga simbola zauvijek je ostala prevelika. Možemo odmahivati rukom koliko želimo, ali takve se stvari ne događaju samo u Dominikanskoj Republici. Događaju se u našim domovima ili iza vrata domova naših susjeda onih trenutaka kada čujemo razbijanje tanjura koji našoj susjedi nisu ispali slučajno već četvrti put ovoga tjedna.

Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, nasilje se kažnjava kaznom od najmanje tisuću kuna ili kaznom zatvora do 90 dana. Čitajući taj Zakon, iznad glave se javlja veliki upitnik i pitanje zašto živimo u zemlji u kojoj se kršenje temeljnog ljudskog dostojanstva svodi na svega nekoliko tisuća kuna ili nekoliko noći provedenih u zatvoru? Nasilje je odgovor slabih te ga ne trebamo i ne smijemo tolerirati ni u jednom slučaju, bez obzira na dob, spol ili rasu.

Današnji dan i sjećanje na događaj koji se odvio u Dominikanskoj Republici služe upravo tome da nas podsjete da ustanemo protiv nasilja dok ne postane zauvijek prekasno. Da se ne bojimo stati iza temeljnih ljudskih prava. Da se ne bojimo boriti za dostojanstvo nečije majke, kćeri ili sestre jer bi, na kraju krajeva, na njihovu mjestu već sutra mogle biti i naše majke, kćeri ili sestre. Da se ne podložimo nasilnicima i da nasilje ne shvatimo kao dio nečije sudbine. Nasilje nije i ne smije biti ičija sudbina. Ono nije problem pojedinaca. Ono je problem cijelog čovječanstva.

Hrvatska je u siječnju 2013. godine potpisala Konvenciju Vijeća Europe o borbi protiv nasilja nad ženama koja bi svim žrtvama nasilja trebala pružiti odgovarajuću sigurnost i postrožiti kazne, ali tu Konvenciju Hrvatska nikada nije ratificirala pod izgovorom kako njeno provođenje zahtijeva veliku količinu novca. 

Za kraj pogledajte video o tome što o nasilju nad ženama misle ovi mališani koji potpuno razoružavaju svojim dječjim i neiskvarenim načinom razmišljanja i koji su ovim videom mnogim muškarcima diljem svijeta održali jednu od osnovnih životnih lekcija – kako biti pravi muškarac. Neka ovi neiskvareni mališani privedu ovaj tekst kraju i neka mu daju završnu misao jer se pored ovog videa i njihove neiskvarenosti ni jedna zaključna rečenica ne čini dovoljno dobrom. 

Komentari na članak

Vezani članci

Nagrada "Josipa Vancaš – dobrotvorka godine"

Natječaj Zaklade ZAMAH

Glasajte za dobrotvorku godine!

Nagrada za dobrotvorku godine namijenjena je ženama koje druge motiviraju na dobrotvornost. Upoznajte petnaest kandidatkinja i dajte svoj glas jednoj od njih.

Željezno prijestolje

Ususret petoj sezoni

Izašao novi video „bloopersa“ sa snimanja Igre prijestolja

Dok čekate 12. travnja i nastavak ove epske serije, pogledajte video.

obama

"Žurke bez harmonike"

Glazba kao oružje političara

Što se tiče hrvatskih simbioza politike i glazbe, naši se političari mogu barem pohvaliti da nisu toliko krali tuđe pjesme. Međutim, ne mogu se pohvaliti da su koristili upečatljivu i kvalitetnu glazbu u reklamnim spotovima.

12. Ogulinski festival bajke

12. Ogulinski festival bajke

Bajke i bajkovito stvaralaštvo slave se u Ogulinu

Predstave, radionice i pričaonice u novom ruhu donose modernu dimenziju 12. Ogulinskog festivala bajke, koji se održava od 9. do 11. lipnja. U svim sadržajima ponajviše je zastupljen književni opus Ivane Brlić Mažuranić.

Alan Rickman

Preminuo Alan Rickman

VIDEO: Opraštamo se od Alana Rickmana, voljenog profesora Snapea

Alan Rickman, jedan od najomiljenijih britanskih glumaca, umro je od raka u 69. godini života u Londonu.