Na današnji dan

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nasilje nad ženama

Nasilje je odgovor slabih te ga ne trebamo i ne smijemo tolerirati ni u jednom slučaju, bez obzira na dob, spol ili rasu.

Na današnji dan, 25. studenoga, obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se odlukom UN-a odvija kao dan sjećanja na sestre Patriu, Minervu i Mariu Mirabal koje je u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti Rafael Trujillo. One su postale simbolom otpora njegovom diktatorskom režimu, ali cijena toga simbola zauvijek je ostala prevelika. Možemo odmahivati rukom koliko želimo, ali takve se stvari ne događaju samo u Dominikanskoj Republici. Događaju se u našim domovima ili iza vrata domova naših susjeda onih trenutaka kada čujemo razbijanje tanjura koji našoj susjedi nisu ispali slučajno već četvrti put ovoga tjedna.

Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, nasilje se kažnjava kaznom od najmanje tisuću kuna ili kaznom zatvora do 90 dana. Čitajući taj Zakon, iznad glave se javlja veliki upitnik i pitanje zašto živimo u zemlji u kojoj se kršenje temeljnog ljudskog dostojanstva svodi na svega nekoliko tisuća kuna ili nekoliko noći provedenih u zatvoru? Nasilje je odgovor slabih te ga ne trebamo i ne smijemo tolerirati ni u jednom slučaju, bez obzira na dob, spol ili rasu.

Današnji dan i sjećanje na događaj koji se odvio u Dominikanskoj Republici služe upravo tome da nas podsjete da ustanemo protiv nasilja dok ne postane zauvijek prekasno. Da se ne bojimo stati iza temeljnih ljudskih prava. Da se ne bojimo boriti za dostojanstvo nečije majke, kćeri ili sestre jer bi, na kraju krajeva, na njihovu mjestu već sutra mogle biti i naše majke, kćeri ili sestre. Da se ne podložimo nasilnicima i da nasilje ne shvatimo kao dio nečije sudbine. Nasilje nije i ne smije biti ičija sudbina. Ono nije problem pojedinaca. Ono je problem cijelog čovječanstva.

Hrvatska je u siječnju 2013. godine potpisala Konvenciju Vijeća Europe o borbi protiv nasilja nad ženama koja bi svim žrtvama nasilja trebala pružiti odgovarajuću sigurnost i postrožiti kazne, ali tu Konvenciju Hrvatska nikada nije ratificirala pod izgovorom kako njeno provođenje zahtijeva veliku količinu novca. 

Za kraj pogledajte video o tome što o nasilju nad ženama misle ovi mališani koji potpuno razoružavaju svojim dječjim i neiskvarenim načinom razmišljanja i koji su ovim videom mnogim muškarcima diljem svijeta održali jednu od osnovnih životnih lekcija – kako biti pravi muškarac. Neka ovi neiskvareni mališani privedu ovaj tekst kraju i neka mu daju završnu misao jer se pored ovog videa i njihove neiskvarenosti ni jedna zaključna rečenica ne čini dovoljno dobrom. 

Komentari na članak

Vezani članci

Škrtice

Koncert u Tvornici kulture

Škrtice će kopati po ranama zagrebačke publike

Tko voli Partibrejkerse, Jarbole, Veliki prezir ili pak Straight Mickey and The Boyz – voljet će i Škrtice. A bend pravu glazbenu poslasticu priprema za Tvornicu kulture.

Suicidal i Bane

Suradnja Suicidala i Baneta iz Songkillersa

VIDEO: Iz svih loših misli rodila se „Nada“

„Nada“ je treći najavni singl s nadolazećeg albuma koji Suicidal, zagrebački reper i producent, priprema nakon duže glazbene pauze.

Studentski ugovori, HSZ

Studentski rad

VIDEO: Hrvatski studentski zbor ne odustaje od novog Zakona – #namajebitan ​

Pod motom #namajebitan Hrvatski studentski zbor započeo je s informiranjem javnosti o važnosti dugo obećavanog novog Zakona o obavljanju studentskih poslova.

Moulin Rouge

Na današnji dan

Otvoren Moulin Rouge, najpoznatiji kabaret na svijetu

Senzualnost, ritam i ples još i danas magično djeluju na sve posjetitelje Moulin Rougea u Parizu iako je prošlo 126 godina od njegova otvaranja.

Novi Zeland

Na današnji dan

Otkriveno zadnje naseljeno kopno na Zemlji

Novi Zeland zbog svojih se nepreglednih prirodnih ljepota smatra jednom od najegzotičnijih i najekstremnijih turističkih destinacija.