LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Kosi toranj u Pisi otvoren za javnost

Ako još niste posjetili Kosi toranj u Pisi i snimili fotografiju na kojoj ga podupirete da se ne sruši, imate vremena, stručnjaci tvrde da je toranj siguran još najmanje tri stoljeća.

Ako još niste posjetili Kosi toranj u Pisi i snimili fotografiju na kojoj ga podupirete da se ne sruši, imate vremena, stručnjaci tvrde da je toranj siguran još najmanje tri stoljeća.

Kada je u kolovozu 1173. godine započela gradnja Kosog tornja u Pisi, njegovi inženjeri nisu ni slutili da će ovaj zvonik katedrale postati jedna od najpoznatijih svjetskih turističkih atrakcija, iako su ga izgradili u turističke svrhe. Naime, u to vrijeme Pisa je bila jedan od najprosperitetnijih talijanskih gradova, velika pomorska i trgovačka sila te je, kao što to obično biva, veličina gradskog zvonika trebala simbolizirati i dodatno povećati moć grada.

Tako je na Katedralnom trgu, odnosno Trgu čudesa u Pisi, izgrađena katedrala, krstionica, groblje i zvonik katedrale. Već je u samim počecima gradnje postalo vidljivo da se zvonik naginje. Razlog tome je bilo mekano, muljevito tlo i slabi temelji. Gradnja je nekoliko puta bila obustavljena zbog pokušaja učvršćivanja tornja, ali i zbog ratova i dugova. Ti prekidi su zapravo spasili toranj jer su omogućili da se tlo stegne, u protivnom bi se on sigurno srušio. Gradnja je konačno završena u 14. stoljeću.

Njegova originalna visina je iznosila 60 metara, međutim, zbog nagibanja je došlo do promjena te je danas viša strana visoka 56,67 metara, a niža 55,86 metara. Građevinski radovi na stabilizaciji tornja provođeni su nekoliko puta. Posljednji su trajali od 1990. do 2001. godine te je tada toranj bio zatvoren za javnost.

U njegovu je stabilizaciju uloženo 27 milijuna dolara. Smanjen je nagib tornja te on danas iznosi oko 4 stupnja, zamijenjeni su kameni blokovi u temeljima i pojačani su katovi. Ponovno je otvoren za javnost 15. prosinca 2001. godine te ga do današnjeg dana svake godine posjeti stotine tisuća turista.

Stoga, ako još niste posjetili Kosi toranj u Pisi i snimili fotografiju na kojoj ga podupirete da se ne sruši, imate vremena, stručnjaci tvrde da je toranj siguran još najmanje tri stoljeća.

FOTO: FLICKR/MCPIG