LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kennedy protiv Nixona

John F. Kennedy pobijedio na izborima, prethodila neviđena debata

Relativno nepoznat, mlad senator iz Massachusettsa pobijedio je uspješnog političara u predsjedničkim izborima Sjedinjenih Američkih Država koristeći tada nepoznate trikove za vrijeme presudne debate.

Relativno nepoznat, mlad senator iz Massachusettsa pobijedio je uspješnog političara u predsjedničkim izborima Sjedinjenih Američkih Država koristeći tada nepoznate trikove za vrijeme presudne debate.

Na današnji dan, 8. studenog 1960. godine, održani su američki predsjednički izbori.

Mlad i neiskusan John F. Kennedy u tijesnoj borbi pobijedio je Richarda Nixona u izborima za 35. po redu predsjednika SAD-a, sa svega 0.1% više glasova i tako postao najmlađi predsjednik SAD-a u povijesti.

Izborima je prethodila televizijski snimana debata između dva kandidata u rujnu 1960. godine

Nikada dosad vođena uživo, ova politička debata između dva kandidata dovela je do neočekivane, povijesne Kennedyjeve pobjede.

Svega sat vremena duga rasprava osigurala je Kennedyju povjerenje većine američkog naroda. 

Prva televizijska debata pokazala je važnost vizualne prezentacije kandidata javnosti. U ovoj povijesnoj kampanji presudio je osunčan ten, samopouzdanje, dobar odabir garderobe i odmornost. S druge strane, umor, bljedunjavi ten  i iscrpljenost presudili su Nixonu. Naredne debate nisu mu bile od pomoći da pridobi glasače.

Dodatna zanimljivost vezana uz ovaj događaj jest da su radijski slušatelji bili sigurni u Nixonovu pobjedu,  prvenstveno zbog uvjerljivosti njegovih argumenata. Televizijski gledatelji nisu pak nimalo sumnjali u Kennedyjevu pobjedu, budući da su najviše pozornosti usmjerili na njegovu pojavnost.

Kako piše The Time US,  gledatelji su tijekom navedene televizijske debate prvi put dobili priliku vidjeti kandidate uživo. Dotad su ih samo slušali i gledali njihove fotografije.

Ovo je gledateljima omogućilo da sude o kandidatima na potpuno drugačiji način, izjavio je Larry Sabato, politički analitičar, za Time.

Od te upečatljive subote 8. studenog, neverbalna komunikacija i dobro vizualno predstavljanje kandidata popeli su se na sam vrh uspješne političke i bilo koje druge kampanje.

Koliko su se tada novi i nepoznati trikovi Johna Kennedyja odrazili na današnju situaciju, najbolje ćete primijetiti gledajući na malim ekranima nekog od naših političara koji, usput rečeno,  jako brinu o svojem predstavljanju javnosti. Obratite pozornost na sitnice, primjerice na boju njihovih kravata koje će uvijek biti u tamnim tonovima ako je situacija ozbiljna ili svjetlijih nijansi ako žele ostaviti prijateljski i opušten dojam.

Što se Kennedyja tiče, njegova uspješna kampanja i značajne političke inovacije nisu ga spasile od nesretne sudbine koja ga je zadesila samo tri godine kasnije.

John F. Kennedy smrtno je stradao 22. studenog 1963. u atentatu na ulicama Dallasa. Mlad atentator Lee Harvey Oswald uhićen je, ali je i sam ubijen dva dana nakon uhićenja. Smrt Johna F. Kennedyja šokorala je cijeli svijet, a posebice Amerikance koji ga i dan danas smatraju jednim od najdražih i najboljih američkih predsjednika.

Cijelu debatu Kennedyja i Nixona možete pogledati na linku.

FOTO: FLICKR/DAVE WINER