Na današnji dan

„Jelenko medenko, a tko će čistiti štalu?”

Jelenko

Na današnji dan 1981. počela se prikazivati jedna od kultnih dječjih serija koju smo svi kao mali gledali. Trideset sedam godina kasnije podsjećamo vas na Jelenka i ekipu koja ga je spašavala.

4. siječnja 1981. počela se prikazivati legendarna dječja serija Jelenko koju su, vjerujemo, mnogi od nas kao mali gledali. Režirao ju je Obrad Gluščević, a scenarij je napisao zajedno sa suprugom Majom Gluščević, u produkciji TV kuće Televizija Zagreb (danas HRT). Serija je snimljena u 13 epizoda, a u dijelovima scenarija prevladavaju motivi iz knjige Bijeli Jelen Vladimira Nazora.

Jelenko medenko, kako su ga od milja zvala djeca, glavni je junak ove serije. Glavna problematika vrti se oko spašavanja malenog laneta koje je ostalo bez majke te otkrivanja lovokradice koja je ubila majku istog. Tu su također i ostale dječje zgode i nezgode koje se na vrlo zanimljiv i šaljiv način prikazuju u seriji, dočaravajući težak život na selu u planinama. Zbog toga je velik naglasak stavljen na prikazivanje planinskog pejzaža, od planina prekrivenih snijegom do šumskog zelenila. Serija je snimana većim dijelom u Sloveniji na Bledu i Kranjskoj Gori, a neke scene i u Gorskom Kotaru. Nažalost, nitko od glavnih dječjih glumaca u budućnosti nije postao profesionalni glumac.

„Jelenko medenko, a tko će čistiti štalu?“ – jedna je od najupečatljivijih rečenica u seriji. Prikazuje zabrinutost djece koja maleno lane skrivaju od roditelja uviđajući da oko neobičnog ljubimca ima puno brige i posla.

Obrad Gluščević redatelj je i filmova Vuk samotnjak i Kapetan Mikula mali s kojima je ostvario veliki uspjeh. No, kako je pred kraj snimanja serije Jelenko preminuo, ipak je ona postala vrhunac njegove karijere. Prekrasnu glazbu koja seriji daje posebnu notu dramatičnosti, napisao je Arsen Dedić. Neki od glumaca koji glume odrasle uloge u seriji su Fabijan Šovagović, Ivo Serdar, Rade Marković, Špiro Guberina, Zvonko Lepetić, Finka Budak, Marija Sekelez i dr.

37 godina kasnije, dječija igrana serija Jelenko i dalje se katkada reprizno prikazuje na HRT-u 2, tako da mlade generacije imaju priliku uživati u malo drugačijoj seriji od današnjih.

Komentari na članak

Vezani članci

tghf

Na današnji dan

Svjetski dan knjiga: 10 preporuka za mlade

Ako se osjećate nenačitano, ovdje je popis 10 knjiga tema privlačnih mlađim generacijama kojima možete povećati svoju listu pročitanog do sljedećeg 7. ožujka, tj. Svjetskog dana knjiga.

Shizofrenija - ilustracija

Na današnji dan

Svjetski dan mentalnog zdravlja posvećen shizofreniji

Splitska Info zona odlučila je danas u 18:30 javnosti predstaviti radove osoba s psihičkim smetnjama i članova njihovih obitelji okupljenih u neformalnoj grupi uzajamne podrške Feniks Split.

s

Na današnji dan

Na današnji dan rođena je jedna od omiljenih američkih glumica – Julia Roberts

Na današnji dan 1967. godine rodila se glumica Julia Roberts, čije su izvedbe na svakom popisu filmova za Valentinovo.

john lennon, beatles, frontmen

Na današnji dan

Zanimljivosti o životu i smrti najpoznatijeg Beatlesa

John Lennon ostao je zapamćen kao jedan od najvećih glazbenika svih vremena, kao najpoznatiji član Beatlesa i jedan od najvećih pacifista na svijetu, a takva će slika trajati još dugo u svjetskoj pop-kulturi.

Luj XVI

Na današnji dan

Giljotiniran Luj XVI.

'I die innocent of all the crimes laid to my charge; I pardon those who have occasioned my death; and I pray to God that the blood you are going to shed may never be visited on France' – Luj XVI.