Na današnji dan

Japanski car zakonom zabranio samuraje

Samuraj

Samuraji su ostali upamćeni u japanskoj povijesti kao simboli vjernosti i ratničkog duha, a u njihovom su kodeksu svoju fanatičnost utemeljile i notorne japanske „kamikaze“. 

Da ste radili na posjedu nekog samuraja u Japanu u srednjem vijeku, bolje bi vam bilo da ste okrenuli glavu od svog gazde kad bi prošao izvidjeti što rade njegovi kmetovi. Jedan krivi pogled ili pokret mogao je protumačiti kao uvredu, a znalo se da kad uvrijedite samuraja – netko je morao poginuti. Tako je nalagao kodeks.

Samuraji su u srednjovjekovnom feudalnom sustavu starog Japana bili iznimno povlaštena društvena skupina. Oni su bili ti koji su životom štitili život i čast svojih gospodara (daimyoa), koji su podupirali vlast šoguna. Takva vojna moć i podrška samuraja na šogunovoj strani oslabili su carsku vlast u Japanu u 12. stoljeću, a šogunima omogućili da vladaju poprilično razjedinjenom japanskom državom.

Taj nemir i kaotična situacija trajali su sve do 1615. godine, kad je Japance ujedinio Tokugawa Ieyasu, nakon čega je uslijedilo 250 godina mira. U mirnom stanju samuraji su uživali velike privilegije, ali su zadržali posebnu disciplinu i ratnički način života. Živjeli su po posebnom kodeksu zvanom bushido. Njihov se način života temeljio na Konfucijevoj filozofiji i zen budizmu. 

Okosnica je bushida čast, koju su samuraji morali obraniti pod svaku cijenu. Ako bi procijenili da ih je netko uvrijedio, mogli su ga bez sankcija ubiti. Ako pak ne bi uspjeli obraniti svoju ili čast svog gospodara, prema bushidu bili su primorani učiniti samoubojstvo (seppoku ili harakiri). Harakiri bi također činili da ne bi pali u zarobljeništvo neprijateljske vojske. 

Samuraje su, osim bezgranične vjernosti kodeksu i gospodaru krasile i obrazovanost te iznimne vještine za borbu mačem, za kojeg su vjerovali da je dio njihove duše. Postojali su i samuraji koji su ostali bez svoga gospodara, a koji su mogli postati učitelji (sensei) mladim ratnicima. Samuraj bez gospodara zvao se ronin

Ukidanjem feudalnoga sustava u Japanu i povratkom carske vlasti, na današnji dan 1869. godine, službeno su zabranjeni samuraji. Nekoliko godina kasnije zabranjeno je i nošenje mačeva, nakon čega je nastala velika pobuna onoga što je ostalo od samurajske kaste iliti posljednjih samuraja, prema čemu je snimljen film.

Bilo kako bilo, samuraji su ostali upamćeni u japanskoj povijesti kao simboli vjernosti i ratničkog duha, a u njihovom su kodeksu svoju fanatičnost utemeljile i notorne japanske kamikaze

Komentari na članak

Vezani članci

naslovna_dres

Simbol ponosa

Povijest hrvatskog dresa: „Kockice“ na dresu reprezentacije

Dres naše nogometne reprezentacije prošao je razne faze, ali su u prvom planu uvijek bile popularne „kockice”. Donosimo vam razvoj dresa od 90-ih do danas!

Spalding

Na današnji dan

Kada bi koža mogla pričati – 140 godina povijesti košarkaške lopte

Kad pričamo o loptama, Spalding je jedno od prvih imena koja padaju na pamet. Iako je kao sportaš vječni stanovnik bejzbolske kuće slavnih, nije mu proizvodnja te opreme donijela najveću slavu.

Japan - grad, tehnologija

Stažiranje u Japanu

Prijavi se za Vulcanus in Japan program i provedi godinu dana u Japanu

Vulcanus in Japan program je koji omogućava hrvatskim studentima da odrade jednogodišnju stručnu praksu u japanskim tvrtkama. Potrebno je prijaviti se do 20. siječnja 2019.

Brooklyn Bridge

Na današnji dan

VIDEO: Otvoren simbol New Yorka čija je gradnja uzela 27 života

Na današnji je dan otvoren drugi najpoznatiji most SAD-a, zdanje koje je promijenilo izgled New Yorka i život njegovih stanovnika.

F. S. Fitzgerald

Na današnji dan

Umro Francis Scott Fitzgerald, jedan od najvećih pisaca 20. stoljeća

Na današnji dan umro je američki romanopisac i novelist, autor romana „Veliki Gatsby“.