LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Izdane „Pustolovine Huckleberryja Finna"

Roman američkog književnika Marka Twaina doživio je svoje prvo izdanje prije točno 130 godina.

Roman američkog književnika Marka Twaina doživio je svoje prvo izdanje prije točno 130 godina.

Na današnji dan, 18. veljače 1885., američki književnik Mark Twain izdao je svoj slavni i kontroverzni roman „Pustolovine Huckleberryja Finna“. Ovaj roman smatra se jednim od Velikih američkih romana, a ujedno je i jedno od prvih značajnih američkih djela pisano lokalnim govorom te odiše iznimnim regionalizmom.

Twain (ili pravim imenom Samuel Clemens) uveo je lik Hucka Finna kao naboljeg prijatelja Toma Sawyera u svojem uspješnom romanu „Pustolovine Toma Sawyera“ (1876). „Pustolovine Huckleberryja Finna“ svojevrstan su nastavak tog romana. U središtu djela ozbiljne su teme - ropstvo i drugi aspekti života u predratnom društvu američkog juga.

Radnja romana prati doživljaje glavnog lika Hucka i njegovog prijatelja Jima, odbjeglog roba, koji putuju na splavi niz rijeku Mississippi. Jim bježi jer je otkrio da ga namjeravaju prodati i odvojiti od žene i djece, a Huck ide s njim da mu pomogne na putu k slobodi u Ohio. Njihov bijeg smatra se jednom od najznačajnijih scena bijega u slobodu u američkoj književnosti. Huck pripovijeda u prvom licu, živopisno opisujući ljude i mjesta kroz koje prolaze.

Najupečatljiviji dio knjige satirični je pogled na rasizam, religiju i ostale tadašnje stavove. Rob Jim prikazan je kao snažan, hrabar, velikodušan i mudar lik, dok su s druge stane mnogi likovi bijelaca portretirani kao nasilni, glupi ili jednostavno sebični.

Od svojeg prvog pojavljivanja djelo je uživalo veliku popularnost, no unatoč tome izazvalo je mnoge kontroverze zbog svog jezika, a u 20. stoljeću često je spominjano zbog raznoraznih rasističkih stereotipa sadržanih u njemu. Zbog toga je i u današnje vrijeme česta tema istraživanja književnih kritičara.
 

FOTO: WIKIPEDIA.ORG