LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Izdana najslavnija i najprodavanija knjiga superlativa

Na današnji je dan 1955. godine objavljeno prvo izdanje „Guinnessove knjige rekorda“. Osim što bilježi najveća čovjekova i prirodna postignuća, i sama je oborila rekord najprodavanije godišnje publikacije na svijetu.

Na današnji je dan 1955. godine objavljeno prvo izdanje „Guinnessove knjige rekorda“. Osim što bilježi najveća čovjekova i prirodna postignuća, i sama je oborila rekord najprodavanije godišnje publikacije na svijetu.

Guinnessova knjiga rekorda (u početku The Guinness Book of Records, danas Guinness World Records), štivo za kojim s jednakim zanimanjem posežu i najmlađi i najstariji, godišnji je pregled širokog spektra svjetskih rekorda; donosi zanimljive činjenice o čovjekovim postignućima te prirodnim fenomenima, od onih zadivljujućih pa do sasvim bizarnih. Iako ju prati svjetski glas te i sama drži jedan svjetski rekord – najprodavanija je publikacija na svijetu – povijest nastanka ove knjige manje je poznata.

Prvo je izdanje 1955. godine objavila pivovara Guinness, a ideja se rodila kao doslovno lovačka priča u studenom 1951. godine kada je Hugh Beaver, direktor tvrtke, s prijateljima bio u lovu. Nakon neuspješnog napada na troprstog zlatara, društvo je raspravljalo o tome je li to najbrža ptica među europskom divljači. Kako to obično biva, među njima je pala oklada, ali ni u jednoj knjizi nisu uspjeli pronaći traženu informaciju kako bi riješili svoje nedoumice.

Beaver je tu zgodu iskoristio kao poslovnu ideju: pomislio je kako bi bilo zanimljivo za britanske pubove izdati knjigu rekorda koja bi zabavljala posjetitelje i rješavala prijateljske razmirice. U tu je svrhu zaposlio braću blizance Norrisa i Rossa McWhirtera, osnivače londonske agencije koja je tiskovinama i oglašivačima osiguravala statističke podatke i činjenice. Kako su dobili posao? Zahvaljujući još jednom superlativu. Na razgovoru za posao ovaj su dvojac navodno upitali koji jezik ima najmanje nepravilnih glagola. Srećom, oni su znali da se radi o turskom jeziku i na taj način započeli svoju rekordersku avanturu.

Iako je prvotna namjera bila dijeliti je besplatno kako bi se reklamirali Guinnessovi proizvodi, knjiga je zbog velike potražnje i popularnosti ušla u prodaju te nedugo nakon toga postala najprodavanija, a američko je izdanje popraćeno i brojnim izdanjima drugih zemalja. Sukladno pomami koja se sve više i više širila, braća McWhirter počeli su svoje 13 i pol tjedana dugo putovanje čitavom zemaljskom kuglom u potrazi za novim rekorderima.

Percepciju dugog glačanja zauvijek je promijenio ovaj rekorder koji je to bez prestanka činio 55 sati i pet minuta, FOTO: Wikipedia

Zahvaljujući ljudskoj prirodi i natjecateljskom duhu, groznica rekorda nije se do danas smirila te je neke rekorde sve teže i teže pratiti, a sve više raste i kreativnost rekordera u osmišljavanju novih izazova u kojima će ostvariti značajne rezultate – vodstvo publikacije tjedno primi otprilike tisuću prijavnica od kojih samo osam posto dospije na stranice poznate knjige. Tako, primjerice, Suresh Joachim Arulanantham drži svjetski rekord u glačanju: činio je to bez prestanka 55 sati i pet minuta. I predsjednik Obama bio je rekorder – cijela dva tjedna – kad je oborio rekord najbrže sakupljenih milijun pratitelja na Twitteru. Prije njega to je bio Robert Downey Jr, a američkog je predsjednika s trona u lipnju 2015. godine svrgnula Caitlyn Jenner, oborivši rekord otprilike četiri sata nakon svoje prve objave na toj društvenoj mreži. Neki od najnovijih rekordera su muškarac s najvećim stopalima (40,1 cm!), muškarac s najvećim brojem zubi u ustima – čak 37, te najviši bračni par (236 i 187 cm).

Na službenom YouTube kanalu možete pogledati mnogo zanimljivih, neobičnih i čak nevjerojatnih priča o svjetskim rekorderima koji možda i vas potaknu na neki novi izazov. I, ako vas je zaista zanimalo, po Guinnessu iz 1989. godine, najbrža je među europskom divljači sjeverna snježnica. Nema na čemu!

FOTO: FLICKR