Na današnji dan

Iz Louvrea ukradena najpoznatija slika na svijetu

Mona Lisa

Misterioznu ljepoticu, koja je bila u posjedu kralja Franje I, a visjela je čak i u Napoleonovoj spavaćoj sobi, iz Louvrea je do svog stana, a zatim i na put do Italije poveo Vincenzo Peruggia 1911. godine i na taj joj način donio svjetsku slavu.

Glavne asocijacije na Pariz većini su Eiffelov toranj, Louvre i Mona Lisa. Ta umjetnina koja nam se smješka iza staklenih stijenki jednog od najvećih svjetskih muzeja visoka je nešto manje od 77 te široka 53 centimetra, a svejedno je najpoznatija na svijetu. Postoje brojne studije koje su je nastojale proučiti i otkriti misterije koji se iza nje kriju, a česta su i pitanja poput onih tko je ona, što predstavlja njezin tajanstveni osmijeh te ima li obrve, a ako ne, zašto. Većina tih pitanja vjerojatno nikada ne bi ni bila postavljena da se, krenuvši od 21. kolovoza 1911. godine, fotografija da Vincijeva djela nije počela širiti novinskim naslovnicama.

Da je Vincenzo Peruggia nekim slučajem iz Louvrea tada odlučio otuđiti neku drugu umjetninu ili da ga je netko omeo u njegovu planu, danas bi vjerojatno sve bilo drugačije. No, upravo je ovaj čovjek prije 105 godina išetao s Mona Lisom pod rukom i postao najpoznatijim kradljivcem umjetnina dvadesetog stoljeća. Peruggia je neko vrijeme radio u muzeju, a prema njegovu priznanju, u muzej je 21. kolovoza ušao ujutro, baš poput ostalih radnika, u bijeloj radnoj uniformi. Dok u dvorani u kojoj se slika nalazila nije bilo nikoga, oslobodio ju je osiguravajuće zaštite.

Vincenzo Peruggia, FOTO: Wikipedia

Neki su rekli da je sliku sakrio ispod odijela i izašao van, no njegova konstitucija to ne bi dopustila – Peruggia nije bio dovoljno visok za takvo što, nego je, prema vlastitom priznanju, najpoznatije da Vincijevo djelo umotao u odijelo s kojim je zatim išetao na ulicu baš onako kako je i ušao. Policija je tijekom istrage prihvatila njegov alibi da je toga dana radio na drugom mjestu. Nakon dvije godine Peruggia postaje nestrpljiv te odlazi u Italiju gdje je stupio u kontakt s vlasnikom jedne galerije koji je s rukovoditeljem Uffizija preuzeo umjetninu kako bi provjerili radi li se o originalu.

Umjesto nagrade, kradljivca je u njegovu hotelu iznenadila policija. Osuđen je na godinu i 15 dana zatvora, no odslužio je samo sedam mjeseci. Razlog ovako blagoj kazni bilo je objašnjenje da je Peruggia Mona Lisu ukrao iz patriotskih pobuda, odnosno uvjerenja da je Napoleon umjetninu ukrao iz njezine domovine, te je tada već slavna slika u Italiji bila s veseljem pozdravljena. Iako su postojali očigledni dokazi da je kradljivac za svoj domoljubni čin očekivao izdašnu novčanu nagradu, to nije pokolebalo Talijane koji su poznatu sliku odlazili vidjeti izloženu diljem svoje zemlje prije nego što je vraćena u Francusku.

Mona Lisa je vraćena na svoje stalno prebivalište, baš poput njezinog kradljivca koji je u Parizu poživio mirnim životom pod imenom Pietro Peruggia. Iako je 1956. godine kiselinom u atentatu oštećen donji dio slike, a nedugo je nakon toga ponovno gotovo oštećena nakon što ju je jedan posjetitelj pokušao pogoditi kamenom, dama tajnovitog osmijeha već stoljećima odolijeva različitim vandalizmima i u nama izaziva čuđenje i zadivljenost.

Veličanstveni muzej u pariškom središtu, FOTO: Wikipedia

Komentari na članak

Vezani članci

Hemingway

Na današnji dan

Rođendan autora čiji su burni život i stvaralaštvo prerasli u legendu

Nobelovac, vrhunski pisac i novinar te ikona američke kulture 20. stoljeća samo su neke od titula koje krase Ernesta Hemingwaya, čovjeka koji se rodio na današnji dan 1899. godine.

https://www.shutterstock.com/image-photo/rear-view-burglar-entering-house-through-576692902?irgwc=1&utm_medium=Affiliate&utm_campaign=Hans%20Braxmeier%20und%20Simon%20Steinberger%20GbR&utm_source=44814&utm_term=https%3A%2F%2Fpixabay.com%2Fimages%2Fsearch%2Frobber%2F

Problemi zagrebačkih studenata

O aktualnim krađama u studentskim domovima oglasili se i iz SC-a

U posljednje vrijeme zabilježen je porast broja slučajeva otimanja tuđih stvari unutar domova Studentskog centra u Zagrebu. Sanacijski upravitelj SC-a, Mirko Bošnjak, opisao je trenutnu situaciju i savjetovao studente da budu na oprezu.

Saša Živković i Dejan Miljenković

Konferencija o upravljanju klimom

Riječki Ekonomski fakultet jedini hrvatski predstavnik na „Clim´Footu” u Parizu

EFRI je uz pomoć EIHP-a prvi pripremio sve potrebne podatke i proveo izračun izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova svih tijekova ljudi, energije i materijala, za koje je odgovoran ili je o njima samo ovisan, zbog čega je odabran za sudjelovanje na konferenciji koja će se održati u Parizu.

Muzej iluzija, Zagreb

Provjerite kako smo se proveli u Muzeju iluzija

FOTO: Studentski.hr posjetio Muzej iluzija

Razmišljate li posjetiti Muzej iluzija? Pogledajte našu fotogaleriju i uvjerite se da je ovo jedan od muzeja koje obavezno morate posjetiti!

Izložba Marije Havaić

Izložba „Čari i vizije Pariza“

KSET na dva tjedna postaje skrovište svih pariških čari

Večeras se u KSET-u otvara izložba fotografija Marije Havaić koja prikazuje Pariz iz dosad neviđene perspektive.