LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Hitler opkoljen kod Staljingrada

Neviđena katastrofa Hitlerove vojske dovela je do preokreta u Drugom svjetskom ratu

Neviđena katastrofa Hitlerove vojske dovela je do preokreta u Drugom svjetskom ratu

Današnji dan, 22. studenog 1942. godine, zapamćen je kao dan koji je promijenio tijek Drugog svjetskog rata.

Naime, Adolf Hitler se na današnji dan prije točno 72 godine našao oklopljen kod Staljingrada. Sovjeti su uspjeli u svom naumu da zatoče vojnike Trećeg Reicha. Takva se katastrofalna situacija prvi put dogodila, do tada nadmoćnoj, njemačkoj vojsci.

Kako prenosi Dnevno.hr, broj njemačkih vojnika koju su se našli u klopci varira, no procjenjuje se na tristo tisuća. Situacija možda i ne bi bila tako loša da su Nijemci pokušali probiti obruč sovjetskih vojnika, međutim, Hitler je zahtijevao da se Staljingrad ne napušta. Hermann Goring, tadašnji zapovjednik njemačkog Luftwaffea, ohrabrio je Hitlera u tom naumu izjavivši da se njemačka vojska može opskrbljivati iz zraka. Takvo nerealno razmišljanje dovelo je njemačku vojsku do konačnog sloma. Nemilosrdna ruska zima bila je previše te su se Nijemci naposljetku predali Sovjetima.

Podsjetimo, Adolf Hitler, vođa njemačke vojske u Drugom svjetskom ratu, rođen je u travnju 1889. godine Htio je postati umjetnik, no zbog manjka talenta prevagnula je politika. Ubrzo nakon što je krenuo u politiku postao je vođa Nacističke stranke. Od samog početka političke karijere u svojim govorima isticao je mržnju prema Židovima, liberalima, komunistima i svima čiji se svjetonazori nisu poklapali s njegovima. Život je skončao 1945. počinivši samoubojstvo nakon što je shvatio da je pobjeđen od strane Sovjeta. Adolf Hitler ostao je poznat kao najveći zločinac u povijesti.

FOTO: FLICKR/RECUERDOS DE PANDORA