Na današnji dan

FOTO: Tradicionalne uskrsne igre s jajima

Tradicionalne uskrsne igre s jajima – pisanice
Pogledaj fotogaleriju
Tradicionalne uskrsne igre s jajima – tucanje jajima
Tradicionalne uskrsne igre s jajima – potraga za jajima
Tradicionalne uskrsne igre s jajima – pisanice skrivene u travi
Tradicionalne uskrsne igre s jajima – koturanje jaja ispred Bijele kuće 1929. godine
Tradicionalne uskrsne igre s jajima – bacanje jaja

+2

Saznajte kako su nastale i u kojim dijelovima svijeta se igraju zabavne igre s pisanicama.

Danas slavimo Uskrs, najveći kršćanski blagdan. Tradicionalna proslava Uskrsa uključuje brojne običaje. Tako blagdanski stol ne možemo zamisliti bez mnoštva pisanica. Jaja su simboli plodnosti i rođenja, stoga se neraskidivo povezuju s Uskrsom, blagdanom koji daje nadu u novi život.

Ukrašavanje jaja za Uskrs je tradicija koja prema nekim izvorima seže u 13. stoljeće. Jaja su bila jedna od zabranjenih namirnica tijekom posta koji je prethodio Uskrsu pa su se kršćani njima posebno veselili za Uskrs kada je post završio. Jaja su se u početku ukrašavala samo crvenom bojom jer je ona simbolizirala Isusovu krv, a potom su dodane druge boje. Kroz povijest su nastale razne igre s pisanicama koje su podjednako zabavne i zanimljive djeci i starijima. Istražili smo kako su nastale i u kojim dijelovima svijeta se igraju ovih uskrsnih dana.

Tucanje jajima

Tucanje jajima jedna je od najraširenijih uskrsnih tradicija. Nezaobilazna je to igra i u našim krajevima. Međutim, njezino podrijetlo teško je pronaći. Profesorica Lizette Larson Miller sa Sveučilišta Berkeley simboliku ove igre vidi u Isusovu grobu. Naime, prema evanđeljima, kada su se žene zaputile pomazati Isusovo tijelo, našle su prazan grob i kamen odvaljen s njega. Upravo se taj odvaljen i raspuknut kamen povezuje s napuknutim jajetom u tucanju. Običaj tucanja jaja navodno je već postojao u šestom stoljeću te su ga rado njegovali i mladi i stari, kao što to čine i danas.  

Potraga za jajima

Podrijetlo popularne uskrsne igre, potrage za jajima, također nije u potpunosti poznato. Prema nekim navodima ono se krije u starom škotskom običaju prema kojem su se mladi Škoti na uskrsno jutro uputili u šumu u potragu za jajima raznih šumskih ptica kako bi ih pripremili za doručak. Prema drugima, začetnik te tradicije je Martin Luther koji je organizirao prve potrage za jajima u kojima su muškarci sakrivali pisanice za svoje supruge i djecu. Simbolika ove igre ponovno se vidi u Kristovu grobu i ženama koje su išle u potragu za Isusom. Danas je ona posebno popularna u Njemačkoj.  

Koturanje jaja

Igra koturanja jaja navodno svoje korijene vuče iz njemačke tradicije te su je upravo njemački doseljenici prenijeli u SAD. Običaj koturanja jaja zaživio je u Bijeloj kući. Na Uskrsni ponedjeljak predsjednikova djeca i brojni gosti kotrljaju pisanice u vrtu ispred Bijele kuće. Prvi puta je održana 1878. godine u vrijeme predsjednika Hayesa, a održat će se i ove godine. Pozvano je više od 35 000 gostiju koji će s obitelji Obama uživati u koturanju jaja, pričama i uskrsnim poslasticama. Iako se čini da taj običaj nema kršćanske konotacije, mnogi i tu igru povezuju s Isusovim grobom i kamenom koji je bio odvaljen, odnosno otkotrljan kao što se kotrljaju jaja.

Bacanje jaja

Igra u kojoj je potrebno baciti jaje tako da se ne razbije bila je izuzetno popularna u srednjovjekovnoj Britaniji. Danas je ovaj običaj prerastao u pravu sportsku disciplinu koja nije uvijek povezana s Uskrsom. Tako se u Swatonu u Velikoj Britaniji svake godine u lipnju organizira svjetsko prvenstvo u raznim disciplinama bacanja jaja.

Ples oko jaja

Za kraj spomenimo nekad vrlo popularnu, a danas pomalo zaboravljenu igru s jajima. U njoj se jaja poslože po tlu te je potrebno plesati oko njih tako da se ne nagaze. Navodno se igrala na svadbi Margarete i Filiberta Savojskog na Uskrsni ponedjeljak 1498. godine. Prikazana je na istoimenoj slici nizozemskog slikara Pietera Aertsena iz 1552. godine. Dodatno se mogla začiniti tako što bi se igračima stavio povez preko očiju.

Ako vam je ponestalo ideja kako proslaviti Uskrs, svakako isprobajte neku od ovih zabavnih igara. Dodatnu inspiraciju pronađite u fotogaleriji.  

Komentari na članak

Vezani članci

Majica Kampusijada 2014

Kampusijada 2014.

Foto, izvještaj: Održana Kampusijada u organizaciji studenata

Ono što ovu Kampusijadu razlikuje od ostalih je činjenica da je to prva Kampusijada koju su u potpunosti organizirali studenti.

PMP KSET

Najava koncerta

Psihomodo Pop na rođendanskom slavlju KSET-a

Publika će imati prilike doživjeti velike hitove poput „Frida, „Donna“, „Pinokio“, „Kad sam imao 16“, „Natrag u garažu“, „Ja volim samo sebe“ i mnoge druge u nešto intimnijoj atmosferi KSET-a.

1

Ove godine u Budvi

Održana 41. Građevinijada

Svi znate za sliku sa zastavama država bivše Jugoslavije koja je obišla regiju i postala simbolom pomoći poplavljenim područjima? Evo gdje je nastala!

POPUP

Produkt suradnje Studija dizajna i Hrvatske obrtničke komore

POPUP - Popuna u provi

Studenti uz volju, kreativnost i ljubav prema poslu itekako mogu uspjeti, a to dokazuju i dizajnerski radovi POPUP, punog naziva Popuna na provi.

Svi sveti

Svi sveti

Obilježavanje blagdana Svih svetih u Republici Hrvatskoj

Blagdan Svih svetih počeo se obilježavati još u 4. stoljeću u Antiohiji, i to prvu nedjelju nakon Duhova. Kasnije su ovaj blagdan preuzeli potomci te se on do danas zadržao u istočnim pravoslavnim crkvama.