Na današnji dan

FOTO: Sretan vam najslađi dan u godini!

Svjetski dan čokolade
Pogledaj fotogaleriju
Čokoladne slastice
Čokoladne praline
Čokoladne slastice
Skulpture od čokolade
Čokoladne slastice

+5

Svjetski dan čokolade obilježava se 13. rujna, a tim povodom pripremili smo vam pregršt zanimljivosti o najdražoj slastici svijeta te slatku čokoladnu fotogaleriju.

13. rujna, na rođendan Miltona Hersheyja, osnivača jedne od najvećih tvornica čokolade u svijetu, diljem svijeta slavi se i obilježava svjetski dan najdraže nam slastice. I, iako u proizvodnji prednjače Belgija, Švicarska i Sjedinjene Američke Države, po uživanju u čokoladi svi smo jednaki – volimo ju i jedemo u velikim količinama i gotovo svakodnevno.

Znamo da ćete se svi razveseliti kad vam kažemo da 13. rujna nije jedini dan u godini posvećen čokoladi. Ako ikad budete guglali datum svjetskog dana čokolade, vjerojatno ćete ostati šokirani jer ćete na jednoj stranici naići na podatak kako se najslađi dan u godini obilježava 7. srpnja, dok druga stranica tvrdi da čokolada zaslužuje biti slavljena cijeli mjesec te da je, iz tog razloga, veljača mjesec ljubitelja najdraže slastice svijeta. Posjetivši treću stranicu, otkrit ćete da je Svjetski dan čokolade 13. rujna, a četvrta će unijeti potpunu zbrku datumom 28. listopada. Osim toga, i svaka slastica nastala od čokolade ima svoj dan u godini. Tako se, primjerice, svjetski dan čokoladnog musa slavi 2. svibnja, a mliječnoj je čokoladi praznik 28. srpnja. Ako ste ljubitelji čokoladnih kolačića, a znamo da jeste, njima se možete osladiti 28. studenoga. A popis ide i dalje. Svijet je odlučio čokoladi posvetiti nekoliko dana u godini, a vjerujemo da se protiv toga nitko ne buni.

Pretpostavlja se da su Olmeci još prije 2600 godina kuhali čokoladnu smjesu, a čokoladu su poznavali i Maje koji su priređivali slavlja u čast boga kakaa. Kristofor Kolumbo donio je sa svojih putovanja po Južnoj Americi na španjolski dvor sjeme kakaovca, ali ono nije pobudilo veće zanimanje. Poznavali su je i Azteci koji su u čokoladni napitak dodavali začine kao što su vanilija i čili, no tek su Europljani od čokolade napravili slatkiš. Čokolada kakvu poznajemo danas novijeg je nadnevka i to zahvaljujući Nizozemcu Conradu J. van Houtenu, koji je 1828. godine patentirao hidrauličnu prešu koja je mrvila zrna kakaovca iz kojeg je nastao kakao prah. Joseph Fry otkrio je 1847. godine kako taj prah miješati sa šećerom i rastopljenim kakao maslacem te je takva nova čokolada postala ubrzo omiljena, a bila je to prva čokolada za jelo. Švicarac Daniel Peter eksperimentirao je s mlijekom kao sastojkom u čokoladi te je uspio proizvesti prvu mliječnu čokoladu 1875. godine. Švicarci su nastavili usavršavati različite recepte, a ostalo je povijest.

Iako većina ne treba poseban dan ni razlog za pojesti komadić omiljene slastice, Svjetski dan čokolade savršena je prilika, čak i za one koji inače izbjegavaju slatko, da zaborave na dijetu i nagrade se čokoladnim slatkišem. Kako bismo dali svoj doprinos slavljenju najslađeg dana u godini, pronašli smo za vas zanimljive i manje poznate činjenice o čokoladi.

1. Jedno istraživanje pokazalo je da zemlje u kojima se jede najviše čokolade imaju i najviše nobelovaca.

2. Tamna čokolada sadrži mnogo antioksidansa koji snižavaju krvni tlak.

3. Svakodnevno konzumiranje čokolade smanjuje rizik od bolesti srca za jednu trećinu.

4. Čokolada ima antibakterijsko djelovanje na usnu šupljinu.

5. Čokoladni sirup korišten je umjesto krvi u slavnoj sceni Hitchcockova Psiha.

6. 70% ljudi otkrilo bi svoju lozinku za internetske profile u zamjenu za čokoladu, pokazalo je jedno istraživanje.

7. Čokolada je jedina jestiva namirnica koja se topi na temperaturi nižoj od temperature ljudskog tijela. Zato se tako lako topi na jeziku.

8. Na svakom ruskom i američkom letu u svemir u letjelici se nalazi čokolada.

9. Istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da će miris čokolade u knjižari povećati prodaju ljubavnih romana za 40%.

10. Stanovnici SAD-a na Valentinovo kupe toliko čokolade da taj dan čini 5% prodaje cijele godine.

A prije nego što se zaputite do najbliže trgovine po tristogramsku Milku ili sastojke za čokoladni kolač, osladite se i našom čokoladnom fotogalerijom.

Komentari na članak

Vezani članci

Slika 1

Rješenje za uštedu novca

Studentska mini kuća

Skromni američki student izradio kućicu za studiranje za svega 20 tisuća dolara.

Pita s jabukama

Iznenadit će vas odakle namirnice potječu

Neobično podrijetlo hrane

Jeste li se ikada, jedući pržene krumpiriće i unaprijed se žaleći samome sebi kako vam baš i nisu trebali, usput zapitali zašto je njima dodan pridjev francuski?

Radi se na konstrukciji bolida

Bolid Phoenix

FOTO: Riteh Racing Team predstavlja bolid za ovogodišnju Formulu Student

Donosimo vam fotogaleriju petog bolida riječkog Riteh Racing Teama za koji kažu kako bi po raznim simulacijama i analizama mogao biti najbolji do sada.

Intervju s blogericom Matejom Frajsberger

„Od bloga i YouTubea može se živjeti ako taj hobi shvatiš kao posao i potpuno mu se posvetiš“

Zagrebačka youtuberica i blogerica Matea Frajsberger otkrila nam je kako je započela svoj posao, tko su joj uzori te kako živi od bloga i YouTubea.

Zgrada novoga studentskog paviljona

Pogledajte kako će izgledati novi paviljon

FOTO: Odabrano idejno rješenje za izgled novog studentskog paviljona u osječkom Kampusu

Novi studentski paviljon donijet će jefitiniji smještaj za oko 790 studenata osječkog Sveučilišta, a njegovo financiranje najvećim će dijelom biti pokriveno iz fondova EU-a.