LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

FOTO: Rođendan umjetnice koja je stvarala u boli

Na današnji dan rođena je jedna od najpoznatijih umjetnica 20. stoljeća, Frida Kahlo – umjetnica koja je zapamćena po djelima koji prikazuju bol i tugu koji su protkali njezin život.

Na današnji dan rođena je jedna od najpoznatijih umjetnica 20. stoljeća, Frida Kahlo – umjetnica koja je zapamćena po djelima koji prikazuju bol i tugu koji su protkali njezin život.

Na današnji dan, 6. srpnja 1907. godine, u Coyocoánu u Meksiku rođena je Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón, jedna od najpoznatijih slikarica 20. st., poznatija kao Frida Kahlo.

Već sa šest godina obolila je od dječje paralize što ju je prikovalo za krevet na devet mjeseci pritom ostavivši trajne tjelesne posljedice. godine 1922. upisala je National Preparatory School postavši tako jedna od rijetkih studentica koja je pohađala školu. Tad je i primijećen njezin veseli duh i ljubav prema tradicionalnoj i šarenoj odjeći i nakitu. Iste je godine upoznala poznatog meksičkog muralista Diega Riveru koji je u to vrijeme radio na muralu Stvaranje u istoj školi. Prema nekim izvorima već je tada željela njegovo dijete.

Tijekom školovanja družila se s politički i intelektualno sličnim studentima, a s tadašnjim partnerom Alejandrom Gómezom Ariasom 17. rujna 1925. doživjela je prometnu nesreću što je ostavilo brojne tjelesne posljedice – frakturu kralježnice i karlice. Tijekom oporavka počela je slikati, dovršila je svoj prvi autoportret, a postala je i politički aktivna te se pridružila meksičkoj komunističkoj partiji.

– Slikala sam sebe jer sam prečesto sama i jer sam „predmet" koji poznajem najbolje.

S Riverom je ponovno stupila u kontakt 1928. godine te su se ubrzo i vjenčali. Frida je često Riveru pratila po izložbama pa su tako živjeli u San Franciscu, New Yorku i Detroitu. Frida i Diego nisu bili tradicionalan par, često su živjeli odvojeno, a Riverine ljubavne afere Fridi su lomili srce. Preselivši se u Pariz 1939. godine, par se rastao. Tad je nastalo jedno od njezinih najpoznatijih djela, Dvije Fride – prikaz dviju Fridi od kojih je jedna odjevena u bijelo, oštećena srca i s tragovima krvi, a druga u jarkoj odjeći s intaktnim srcem. Rivera i Frida ponovno su se vjenčali 1940. i nastavili živjeti odvojene živote s brojnim ljubavnim aferama.

Unatoč osobnim izazovima njezin je rad postajao sve popularniji i postao je uključen u brojne izložbe. 1944. godine nastala je jedna od najpoznatijih slika, Slomljeni stup koji prikazuje gotovo nagu umjetnicu čiju sredinu prožima kralježnica u vidu slomljenog stupa, a njena je koža puna čavlića. Upravo u to vrijeme Frida je imala nekoliko operacija, nosila je posebne steznike radi kralježnice. Zdravstveni problemi počeli su je posve izjedati u 1950. godini. Nakon što joj je dijagnosticirana gangrena i uklonjena desna noga, provela je devet mjeseci u bolnici pritom ne odustajući od slikanja i podržavanja političkih ciljeva. Unatoč ograničenoj pokretljivosti pojavila se na prvoj samostalnoj izložbi u Meksiku 1953.

– Ja nisam bolesna. Ja sam slomljena. Ali sretna sam sve dok mogu slikati.

Ponovno je hospitalizirana 1954. godine zbog lošeg zdravlja, ili možda pak pokušaja samoubojstva, no ni to ju nije spriječilo u političkoj angažiranosti. Umrla je 13. srpnja 1954. godine u dobi od 47 godina u voljenom obiteljskom domu Casa Azul ili Plava kuća koji je nakon četiri godine pretvoren muzej. Iza sebe je ostavila oko 200 slika i crteža od čega je i velik broj autoportreta na kojima je prikazana sva bol i sva tuga koju je proživljavala za svoga života.

FOTO: WIKIMEDIA