Na današnji dan

FOTO: Christian Dior lansirao legendarnu kolekciju The New Look

FOTO: Pinterest
Pogledaj fotogaleriju
FOTO: Pinterest
FOTO: Pinterest
FOTO: Pinterest
FOTO: Pinterest
FOTO: Pinterest

+2

Dana 12. veljače 1947. Christian Dior svijetu je predstavio svoju prvu kolekciju koja je pokrenula modnu revoluciju. U središtu pozornosti vraćene su ženstvenost, raskoš i elegancija.

Na današnji dan, 12. veljače 1947, tada 42-godišnji Francuz Christian Dior u Parizu je svijetu prezentirao svoju prvu kolekciju i privukao ogromnu medijsku pažnju. Premda je nosila naziv Corolle, u svijetu je prihvaćen termin New Look koji je kolekciji, oduševljena njezinom revolucionarnosti, dodijelila urednica časopisa Harper's Bazaar – Carmel Snow.

Diorov New Look započeo je novo poglavlje u povijesti mode. Naglašavanjem ženskih oblina Francuz je šokirao svijet u kojem su tada dominirali jednostavni, većinom muškobanjasti krojevi. Dizajner je imao cilj kreirati ženu cvijet i do izražaja dovesti žensku siluetu. Zvijezda kolekcije bio je bar jacket – blejzer izrazito naglašenog struka koji se širio prema bokovima. Predstavio se uz široku crnu plisiranu suknju, a cijeli je outfit ubrzo dobio kultni status.

Voluminoznost, ženstvenost i elegancija kojom je odisala prva kolekcija popularnog dizajnera nije se svima svidjela. Mnogi su mu zamjerili veliku raskoš materijala u doba neposredno nakon 2. svjetskog rata. No nije raskoš jedina zamjerka njegovu prvijencu. Kritike su dolazile i iz ženskih redova te su se odnosile na dužinu suknji. Naviknute na nešto kraće krojeve, dame su nerijetko samostalno skraćivale dizajnerove kreacije, a višak tkanine prenamjenjivale u neke druge svrhe. Unatoč kritičarima, New Look doveo je do revolucije ženske haljine i priznanja Pariza kao centra mode nakon 2. svjetskog rata.

Komentari na članak

Vezani članci

Valentinovo

Modne kombinacije za najromantičniji dan u godini

Idealni modni savjeti za Valentinovo

Za sve cure koje nemaju dovoljno vremena ili ne žele bacati lovu na „make up“ stručnjake, donosimo nekoliko ideja za „make up“ i „outfit“ za Valentinovo i za svaki drugi dan u godini kada vam šminkanje padne na pamet.

Édith Piaf

Na današnji dan

VIDEO: Smrt kontroverzne francuske pjevačke ikone Édith Piaf

„I want to make people cry even when they don't understand my words.”

Velike grudi 2

Modni savjeti za svaku tjelesnu građu

FOTO: Kupaći kostimi koji sve "nedostatke" skrivaju od znatiželjnih promatrača

Saznajte kakvi vam kupaći kostimi najbolje pristaju ovisno o tjelesnoj građi

Nicolas Sarkozy

Afera Bettencourt

Obustavljena istraga protiv Sarkozyja

Kriminalna istraga protiv bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja u aferi Bettencourt je odbačena, javljaju francuski pravosudni izvori.

Cro-a-Porter

Cro-a-Porter

Parada pijanstva i kiča i poznata cura u bijelom

Zapravo, ako gledam što me najviše impresioniralo, to je ono zbog čega ovakvi eventi i postoje, a to su REVIJE izlagača. Sve ostalo je parada pijanstva i kiča.