Na današnji dan

FOTO: Christian Dior lansirao legendarnu kolekciju The New Look

FOTO: Pinterest
Pogledaj fotogaleriju
FOTO: Pinterest
FOTO: Pinterest
FOTO: Pinterest
FOTO: Pinterest
FOTO: Pinterest

+2

Dana 12. veljače 1947. Christian Dior svijetu je predstavio svoju prvu kolekciju koja je pokrenula modnu revoluciju. U središtu pozornosti vraćene su ženstvenost, raskoš i elegancija.

Na današnji dan, 12. veljače 1947, tada 42-godišnji Francuz Christian Dior u Parizu je svijetu prezentirao svoju prvu kolekciju i privukao ogromnu medijsku pažnju. Premda je nosila naziv Corolle, u svijetu je prihvaćen termin New Look koji je kolekciji, oduševljena njezinom revolucionarnosti, dodijelila urednica časopisa Harper's Bazaar – Carmel Snow.

Diorov New Look započeo je novo poglavlje u povijesti mode. Naglašavanjem ženskih oblina Francuz je šokirao svijet u kojem su tada dominirali jednostavni, većinom muškobanjasti krojevi. Dizajner je imao cilj kreirati ženu cvijet i do izražaja dovesti žensku siluetu. Zvijezda kolekcije bio je bar jacket – blejzer izrazito naglašenog struka koji se širio prema bokovima. Predstavio se uz široku crnu plisiranu suknju, a cijeli je outfit ubrzo dobio kultni status.

Voluminoznost, ženstvenost i elegancija kojom je odisala prva kolekcija popularnog dizajnera nije se svima svidjela. Mnogi su mu zamjerili veliku raskoš materijala u doba neposredno nakon 2. svjetskog rata. No nije raskoš jedina zamjerka njegovu prvijencu. Kritike su dolazile i iz ženskih redova te su se odnosile na dužinu suknji. Naviknute na nešto kraće krojeve, dame su nerijetko samostalno skraćivale dizajnerove kreacije, a višak tkanine prenamjenjivale u neke druge svrhe. Unatoč kritičarima, New Look doveo je do revolucije ženske haljine i priznanja Pariza kao centra mode nakon 2. svjetskog rata.

Komentari na članak

Vezani članci

Danit Peleg/printana odjeća

Mlada dizajnerica pokrenula je modnu revoluciju

Hoćemo li uskoro sami printati vlastitu odjeću?

Mlada dizajnerica svoju je liniju odjeće isprintala na kućnom 3D printeru i možda pokrenula modnu revoluciju.

Moulin Rouge

Na današnji dan

Otvoren Moulin Rouge, najpoznatiji kabaret na svijetu

Senzualnost, ritam i ples još i danas magično djeluju na sve posjetitelje Moulin Rougea u Parizu iako je prošlo 126 godina od njegova otvaranja.

Twins

Cro A Porter

Studentski dizajnerski dvojac Twins čeka svijetla budućnost

Posjetile smo četvrtu večer događaja na kojoj su posjetitelji uživali u kolekcijama Tea Perića za MAK, Sonje Lamut, Borisa Pavlina, Twinsa i Zigmana.

Arthur Rimbaud

Na današnji dan

Završio buran i dramatičan život Arthura Rimbauda

Francuski pjesnik Arthur Rimbaud poznat je po svome burnom životu te vrlo kratkom, ali neobičnom i kvalitetnom književnom stvaralaštvu.

Sugar Ants ljetna kolekcija

Produktivni „mravinjak“

FOTO: Sugar Ants su dokaz da poduzetništvo može fukcionirati u Hrvatskoj uz puno rada i dobre ideje

Da mladi mogu puno više od sjedenja u domu svojih roditelja, dokazuje nam mladi poduzetnik iz Vinkovaca i njegov tim, koji nisu čekali da se ideje same počnu ostvarivati, nego su stvari preuzeli u svoje ruke i pokrenuli novi hrvatski brend – Sugar Ants.