LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Europa slavi Dan pobjede i kraj Drugog svjetskog rata

8. svibnja 1945. godine njemačka vojska priznala je poraz, što označava službeni kraj II. svjetskog rata.

8. svibnja 1945. godine njemačka vojska priznala je poraz, što označava službeni kraj II. svjetskog rata.

Na današnji dan Europa slavi Dan pobjede (Victory in Europe Day), javni praznik koji se slavi 8. svibnja, a 7. svibnja slavi se u područjima Commonwealtha. Praznik obilježava formalnu predaju nacističke Njemačke, koja je označila kraj Drugog svjetskog rata.

Na naslovnoj slici Winston Churchill maše narodu na dan kada se proširila vijest o porazu Njemačke.

Dana 30. travnja 1945. godine Adolf Hitler počinio je samoubojstvo tijekom berlinske bitke. Nakon toga, Njemačka se predala s admiralom Karlom Dönitzom na čelu s novom, tzv. Flensburg vladom.

Čin vojne predaje potpisan je 7. svibnja u Reimsu, u Francuskoj, te 8. svibnja u Berlinu, u Njemačkoj.

Nakon poraza Njemačke gotovo je cijeli svijet slavio. U Velikoj Britaniji više od milijun ljudi slavilo je na ulicama i trgovima. Kralj George VI. i kraljica Elizabetha, zajedno s premijerom Winstonom Churcillom, pojavili su se na balkonu Buckinghamske palače i slavili s narodom. Princeza Elizabetha (buduća kraljica Elizabetha II.) i njezina sestra princeza Margareta bile su incognito među narodom i slavile zajedno s njima.

U Sjedinjenim Državama pobjeda se dogodila na 61. rođendan predsjednika Harryja Trumana, koji je pobjedu posvetio svom prethodniku Franklinu Rooseveltu, koji je umro gotovo mjesec dana prije.

Velika slavlja odvijala su se u Chicagu, Los Angelesu, Miamiju te posebno New Yorku.

Britanija 1995. <a href=godine slavi 50. godišnjicu kraja II. svjetskog rata" src="/system/pictures/images/3/original/60671490ba20e2f0d64b311f58803aecdd34c60d.jpg?1439387183" title="Britanija 1995. godine slavi 50. godišnjicu kraja II. svjetskog rata" />
 
FOTO: Wikipedia
FOTO: WIKIPEDIA