Na današnji dan

Dva dana poslije Božića predstava o dječaku koji ne želi odrasti ugledala svjetlo dana

Na današji dan

Petar Pan, dječak koji ne želi odrasti, oživio je na kazališnim daskama Duke of York's u Londonu 1904. godine. Djelo je to poznatog dramaturga i novelista, Jamesa M. Barrieja.

Svima poznati dječak koji ne želi odrasti i koji ima moć letenja rodio se davne 1904. godine James M. Barrie družio se s prijateljicom koja je imala tri sina te im je svake večeri pričao priče. Izmišljao ih je samo za njih i tako se jednog dana rodila ideja o Petru Panu. Priču o malom dječaku koji će kasnije postati uzor djeci htio je predstaviti cijelom svijetu. To mu je pošlo za rukom te je ubrzo cijeli svijet čuo za neobičnog avanturista Petra Pana. 

Ono što možda niste znali jest to kako je Petar Pan prvotno bio predstava, a tek je 1911. godine pretvoren u novelu. Obje pričaju o malom dječaku koji zna letjeti i koji doživljava razne avanture na otoku Nigdjezemska gdje se susreće s raznim bićima.

Petra su od početka igrale žene. Za to postoje dva razloga. Prvi se krije u tome što bi malenom dječaku trebalo puno vremena da zapamti tekst i nauči glumiti, a drugi leži u tome što je žena mnogo praktičnija za kostim koji Petru omogućava let. Prva glumica koja je oživjela dječaka bila je Nina Boucicault.

Međutim, nakon nekog vremena pojavio se problem.

U originalnoj verziji Barriejeva jedina uputa za letenje bila je misliti o lijepim stvarima. Kada bi djeca pogledala predstavu i došla kući, probala su misliti o lijepim stvarima i letjeti, što je na kraju rezultiralo brojnim ozljedama. Nakon što je čuo izvještaje o incidentima, odlučio je izmijeniti recept za letenje. U novoj verziji, da biste mogli letjeti, morali ste misliti o lijepim stvarima, ali vam je pri tome trebao i vilinski prah. Kako su već imali lik vile u predstavi, promjenu je bilo lako uvesti.

Petar Pan nije nosio zeleno, to je djelo Disney studija kada je 1953. realizirao prvi animirani film. U originalnoj postavi Petar Pan nosio je kestenjaste hlače, a kako bi bio u toku s vremenom, nosio je kožnu jaknu, čime je podsjećao na Jamesa Deana.

Predstava je postigla ogroman uspjeh pa se godinu dana kasnije preselila preko oceana, na Broadway. Američka premijera bila je u kazalištu Empire 1905., a Petra je glumila tada popularna glumica Maude Adams. Predstava je dobila sjajne kritike, a The Guardian je rekao kako je to nešto što se do tada nije viđalo u kazalištima. Predstava je tijekom godina puno puta mijenjala svoj koncept te je izvođena u formama od baleta do mjuzikla.

Maleni je dječak osvojio srca diljem svijeta; od onih najmanjih pa sve do starijih generacija. Poruka djela i danas je aktualna život je prekratak i treba ga iskoristiti za avanturu. 

 

 

Komentari na članak

Vezani članci

Andrija Kačić Miošić

Na današnji dan

Rođen Andrija Kačić Miošić

Na današnji dan rođen je hrvatski književnik Andrija Kačić Miošić.

The Notebook

Filmska uspješnica postaje TV serija

Uskoro kreće TV serija ''The Notebook''

Serija će detaljnije prikazivati već poznate scene iz filmske adaptacije Sparksove uspješnice, a na malim ekranima trebala bi se naći uskoro.

Lord Byron

Na današnji dan

Rođen Lord Byron

„Pleasure's a sin, and sometimes sin's a pleasure.“ – Lord Byron

Film "After Party"

Pula film festival

Dokumentirana strast dvojice muškaraca postavila „After Party” na tron studentskog filma

Dokumentarac „After Party” proglašen je najboljim studentskim filmom na ovogodišnjem izdanju Pula film festivala. Nakon ovog prestižnog događaja prikazuje se na popularnom Brdu filmova.

Adolf Hitler

Na današnji dan

Hitler počinio samoubojstvo

Na današnji dan, 30. travnja 1945. godine, jedan od najvećih zločinaca svjetske povijesti, Adolf Hitler, iz straha pred odgovornošću za svoje zločine počinio je samoubojstvo.