Na današnji dan

Dva dana poslije Božića predstava o dječaku koji ne želi odrasti ugledala svjetlo dana

Na današji dan

Petar Pan, dječak koji ne želi odrasti, oživio je na kazališnim daskama Duke of York's u Londonu 1904. godine. Djelo je to poznatog dramaturga i novelista, Jamesa M. Barrieja.

Svima poznati dječak koji ne želi odrasti i koji ima moć letenja rodio se davne 1904. godine James M. Barrie družio se s prijateljicom koja je imala tri sina te im je svake večeri pričao priče. Izmišljao ih je samo za njih i tako se jednog dana rodila ideja o Petru Panu. Priču o malom dječaku koji će kasnije postati uzor djeci htio je predstaviti cijelom svijetu. To mu je pošlo za rukom te je ubrzo cijeli svijet čuo za neobičnog avanturista Petra Pana. 

Ono što možda niste znali jest to kako je Petar Pan prvotno bio predstava, a tek je 1911. godine pretvoren u novelu. Obje pričaju o malom dječaku koji zna letjeti i koji doživljava razne avanture na otoku Nigdjezemska gdje se susreće s raznim bićima.

Petra su od početka igrale žene. Za to postoje dva razloga. Prvi se krije u tome što bi malenom dječaku trebalo puno vremena da zapamti tekst i nauči glumiti, a drugi leži u tome što je žena mnogo praktičnija za kostim koji Petru omogućava let. Prva glumica koja je oživjela dječaka bila je Nina Boucicault.

Međutim, nakon nekog vremena pojavio se problem.

U originalnoj verziji Barriejeva jedina uputa za letenje bila je misliti o lijepim stvarima. Kada bi djeca pogledala predstavu i došla kući, probala su misliti o lijepim stvarima i letjeti, što je na kraju rezultiralo brojnim ozljedama. Nakon što je čuo izvještaje o incidentima, odlučio je izmijeniti recept za letenje. U novoj verziji, da biste mogli letjeti, morali ste misliti o lijepim stvarima, ali vam je pri tome trebao i vilinski prah. Kako su već imali lik vile u predstavi, promjenu je bilo lako uvesti.

Petar Pan nije nosio zeleno, to je djelo Disney studija kada je 1953. realizirao prvi animirani film. U originalnoj postavi Petar Pan nosio je kestenjaste hlače, a kako bi bio u toku s vremenom, nosio je kožnu jaknu, čime je podsjećao na Jamesa Deana.

Predstava je postigla ogroman uspjeh pa se godinu dana kasnije preselila preko oceana, na Broadway. Američka premijera bila je u kazalištu Empire 1905., a Petra je glumila tada popularna glumica Maude Adams. Predstava je dobila sjajne kritike, a The Guardian je rekao kako je to nešto što se do tada nije viđalo u kazalištima. Predstava je tijekom godina puno puta mijenjala svoj koncept te je izvođena u formama od baleta do mjuzikla.

Maleni je dječak osvojio srca diljem svijeta; od onih najmanjih pa sve do starijih generacija. Poruka djela i danas je aktualna život je prekratak i treba ga iskoristiti za avanturu. 

 

 

Komentari na članak

Vezani članci

Dead Poets Society

Na današnji dan

Sjećamo se profesora čije su riječi i ideje nadahnule brojne generacije studenata

Svatko ima omiljenog profesora, ali jedan kojeg je svijet upoznao prije 27 godina, ipak povezuje najviše generacija. Kako živjeti po krilatici Carpe diem? Jeste li znali da poznavanje jezika služi da zadivite žene? Saznajte što nas je još o životu naučio voljeni profesor Keating.

Modern Times

Filmske večeri ANTIFJAKA

Ovaj petak "Glas Dite" i "Modern Times"

 I ovaj petak razotuđite se uz Antifjakine projekcije slike i zvuka.

Humphrey Bogart

Na današnji dan

Bogie, uvijek ćemo imati film! 59. godina od odlaska velikog glumca

Što je zajedničko sljedećim imenima - Rick Blaine, Samuel Spade, Philip Marlowe i Charlie Allnut? Gotovo je šest desetljeća prošlo otkad među nama više nema Humphreyja Bogarta, čovjeka koji im je podario život.

Festival mediteranskog filma 2017

Festival mediteranskog filma Split

FMFS „baca Ješku“: najboljemu hrvatskom kratkom filmu 10 tisuća kuna

Uvjet je za sudjelovanje u natjecateljskim programima da radovi dolaze iz mediteranskih zemalja, bilo da je riječ o igranim, dokumentarnim, animiranim ili eksperimentalnim filmovima.

Hrvatsko narodno kazalište

Novi balet od 30. lipnja u HNK-u

Petar Pan iz dječje priče dolazi na kazališne daske

Mnogima omiljena priča iz djetinjstva dobiva svoje baletno izdanje! Bajka o dječaku Petru Panu uprizorena je u balet koji će oduševiti sve generacije.