Na današnji dan

Dolazak mudrog vođe i ljubitelja učenja na prijestolje Carstva

Dovršen Sulejmanov most

Jedan od najdugotrajnijih vladara u povijesti Osmanskog Carstva na prijestolje je došao na današnji dan, 30. rujna 1520. godine. Njegova je vladavina obilježena ekspanzijom Carstva, reformama, ali i umjetnošću, čime je Carstvu osigurao uspon i epitet zlatnoga doba koji je teško bilo nadmašiti godinama kasnije.

Na današnji dan, 30. rujna 1520., nakon smrti sultana Selima I., na prijestolje Osmanskog carstva dolazi njegov sin Sulejman I. Veličanstveni, Sulejman Kanunije, najduže vladajući sultan, za čije je vlasti Carstvo doseglo svoj vrhunac.

Rođen je 6. studenog 1494. godine u Trabzonu, u Turskoj. Vladao je 46 godina, od 1520. do 1566. godine, a njegova je vladavina opisana kao nezaboravna epoha Carstva kada je dosegla vrhunac koji je kasnije bilo teško nadmašiti. Europski su ga pisci nazivali veliki i veličanstveni, a kod drugih je ostao poznat kao Kanuni, odnosno zakonodavac, ali i gospodar vlastitog stoljeća. Još dok je bio mlad, njegov se otac pobrinuo za Sulejmanovo obrazovanje, pa je tako proučavao povijest, znanost, književnost, teologiju, ratne taktike i vještine. Kad je sultan Selim I. preminuo, 1520. godine, naslijedio ga je bez pogovora drugih jer je u njihovim očima viđen kao ozbiljan i hrabar čovjek. I sam opis ovog vladara od strane mletačkog poslanika Bartolomea Contarinia govori o očekivanjima Sulejmana kao vladara:

– On ima 26 godina, visok je, ali žilav, ali rumene boje lica. Njegov vrat je malo predug, njegovo lice usko, a nos orlovski. Ima malu bradu; pored svega ima veoma prijatan izgled, iako njegova boja kože ipak naginje ka bijeloj. Govori se da je mudar vođa, ljubitelj učenja, i svi ljudi očekuju samo dobro tokom njegove vladavine.  –

Za svoje vladavine, poduzeo je oštre vojne kampanje kojima je proširio opseg Carstva, ali je ujedno i nadgledao razvoj onoga što se danas smatra najvećom karakteristikom otomanske civilizacije, i to u poljima prava, književnosti, umjetnosti i arhitekture. Počeo je vladavinu vojnim pothvatima protiv kršćanskih sila u središnjoj Europi i na Mediteranu, pa je tako već 1521. godine osvojio Beograd, Rod 1522. godine, na Mohačkom polju u kolovozu 1526. godine porazio je ugarske vojne snage te kralja Ludovika II. Gradio je jake utvrde kako bi obranio zauzeta mjesta od kršćana te je oplemenjivao gradove džamijama, mostovima, akveduktima i drugim javnim građevinama. 


Sulejmanov potpis; IZVOR: Wikimedia

Deseti sultan Osmanskog carstva preminuo je 7. rujna 1566. godine u dobi od 71 godine dok je zapovijedao opsadom Sigeta. Vladao je 46 godina, što ga ujedno čini i najdugotrajnijim vladarom u povijesti Osmanskog carstva. Dok je upravljao političkom, vojnom i ekonomskom moći Carstva, predstavio je i važne zakonodavne reforme koje su se ticale obrazovanja, poreza, društva i kriminalnog zakona, čime je sinkronizirao dva zakona, onaj vjerski (šerijatski) i sultanski, odnosno zakonodavni. Sve ga je to učinilo jednim od najhumanijih vladara u povijesti, koji je imao osjećaj obaveze i odgovornosti kako prema društvu, tako i prema Bogu.

Zapamćen je kao veoma milostiv i pošten vladar. Pisao je pjesme koje se smatraju jednima od najljepših u islamskome svijetu, a istovremeno je podržavao i podupirao vojsku umjetnika, vjerskih mislioca i filozofa kojom je zasjenio i najučenije europske dvorove. Poznavaoc umjetnosti i arhitekture, nadareni zlatar i pjesnik odigrao je važnu ulogu u razvoju Carstva na poljima umjetnosti, arhitekture i književnosti obilježavajući tako jedno zlatno doba, nakon čega se samo Carstvo suočilo s dekadencijom.

Komentari na članak

Vezani članci

27. Adria Art Annale

Dioklecijanovi podrumi

27. Adria Art Annale u znaku Besmrtnosti

Ova izložba već dugi niz godina, još od 1985., uvodi u splitsku kulturnu scenu novi pogled na umjetnost i njen odnos s društvom.

umjetnost

Stipendija za rezidencijalni boravak u Španjolskoj

Mladi umjetnici imaju priliku razvijati projekt u Valladolidu

Prijave za rezidencijalni boravak u Valladolidu omogućene su mladim umjetnicima iz Hrvatske. Mladi CreArtivci imat će priliku provesti pet tjedana u zavidnom prostoru, a bit će im pokriveni čak i putni troškovi. Rok za prijavu je 22. listopada 2017.

Motovun Film Festival

Motovun Film Festival

Devetnaest filmova donosi priče iz raznih dijelova svijeta u Motovun

Počinje Motovun Film Festival koji ove godine u glavnom programu predstavlja 19 filmova, u posebnom programu Istrand prikazuje presjek svih važnijih islandskih filmova te se sastoji od bogatog umjetničkog i glazbenog dijela.

Atelje

Zanimljiva izložba svestrane Željke Lazar

"Iz ateljea" u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića

Za sve ljubitelje slikarstva Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića pripremila je zanimljiv događaj.

Ganz novi festival

Kultura promjene SC-a

Ganz novi festival usvaja ganz nove fotografe i poziva na 3 besplatne radionice

Najbolje fotografije, odnosno fotografi/kinje, dobit će priliku za rad u novoj kulturnoj sezoni SC-a uz mentorsku podršku dugogodišnjeg fotografa Kulture promjene i medijskog umjetnika Damira Žižića.