Na današnji dan

Dolazak mudrog vođe i ljubitelja učenja na prijestolje Carstva

Dovršen Sulejmanov most

Jedan od najdugotrajnijih vladara u povijesti Osmanskog Carstva na prijestolje je došao na današnji dan, 30. rujna 1520. godine. Njegova je vladavina obilježena ekspanzijom Carstva, reformama, ali i umjetnošću, čime je Carstvu osigurao uspon i epitet zlatnoga doba koji je teško bilo nadmašiti godinama kasnije.

Na današnji dan, 30. rujna 1520., nakon smrti sultana Selima I., na prijestolje Osmanskog carstva dolazi njegov sin Sulejman I. Veličanstveni, Sulejman Kanunije, najduže vladajući sultan, za čije je vlasti Carstvo doseglo svoj vrhunac.

Rođen je 6. studenog 1494. godine u Trabzonu, u Turskoj. Vladao je 46 godina, od 1520. do 1566. godine, a njegova je vladavina opisana kao nezaboravna epoha Carstva kada je dosegla vrhunac koji je kasnije bilo teško nadmašiti. Europski su ga pisci nazivali veliki i veličanstveni, a kod drugih je ostao poznat kao Kanuni, odnosno zakonodavac, ali i gospodar vlastitog stoljeća. Još dok je bio mlad, njegov se otac pobrinuo za Sulejmanovo obrazovanje, pa je tako proučavao povijest, znanost, književnost, teologiju, ratne taktike i vještine. Kad je sultan Selim I. preminuo, 1520. godine, naslijedio ga je bez pogovora drugih jer je u njihovim očima viđen kao ozbiljan i hrabar čovjek. I sam opis ovog vladara od strane mletačkog poslanika Bartolomea Contarinia govori o očekivanjima Sulejmana kao vladara:

– On ima 26 godina, visok je, ali žilav, ali rumene boje lica. Njegov vrat je malo predug, njegovo lice usko, a nos orlovski. Ima malu bradu; pored svega ima veoma prijatan izgled, iako njegova boja kože ipak naginje ka bijeloj. Govori se da je mudar vođa, ljubitelj učenja, i svi ljudi očekuju samo dobro tokom njegove vladavine.  –

Za svoje vladavine, poduzeo je oštre vojne kampanje kojima je proširio opseg Carstva, ali je ujedno i nadgledao razvoj onoga što se danas smatra najvećom karakteristikom otomanske civilizacije, i to u poljima prava, književnosti, umjetnosti i arhitekture. Počeo je vladavinu vojnim pothvatima protiv kršćanskih sila u središnjoj Europi i na Mediteranu, pa je tako već 1521. godine osvojio Beograd, Rod 1522. godine, na Mohačkom polju u kolovozu 1526. godine porazio je ugarske vojne snage te kralja Ludovika II. Gradio je jake utvrde kako bi obranio zauzeta mjesta od kršćana te je oplemenjivao gradove džamijama, mostovima, akveduktima i drugim javnim građevinama. 


Sulejmanov potpis; IZVOR: Wikimedia

Deseti sultan Osmanskog carstva preminuo je 7. rujna 1566. godine u dobi od 71 godine dok je zapovijedao opsadom Sigeta. Vladao je 46 godina, što ga ujedno čini i najdugotrajnijim vladarom u povijesti Osmanskog carstva. Dok je upravljao političkom, vojnom i ekonomskom moći Carstva, predstavio je i važne zakonodavne reforme koje su se ticale obrazovanja, poreza, društva i kriminalnog zakona, čime je sinkronizirao dva zakona, onaj vjerski (šerijatski) i sultanski, odnosno zakonodavni. Sve ga je to učinilo jednim od najhumanijih vladara u povijesti, koji je imao osjećaj obaveze i odgovornosti kako prema društvu, tako i prema Bogu.

Zapamćen je kao veoma milostiv i pošten vladar. Pisao je pjesme koje se smatraju jednima od najljepših u islamskome svijetu, a istovremeno je podržavao i podupirao vojsku umjetnika, vjerskih mislioca i filozofa kojom je zasjenio i najučenije europske dvorove. Poznavaoc umjetnosti i arhitekture, nadareni zlatar i pjesnik odigrao je važnu ulogu u razvoju Carstva na poljima umjetnosti, arhitekture i književnosti obilježavajući tako jedno zlatno doba, nakon čega se samo Carstvo suočilo s dekadencijom.

Komentari na članak

Vezani članci

Foto dani mladih

Foto dani mladih

Fotografi, pripremite se za profesionalnu karijeru na velikom regionalnom događaju

Prijave za sudjelovanje na šestom izdanju Foto dana mladih traju. Ispunite prijavnicu i pošaljite fotografije do 20. lipnja.

NUS

Međunarodni festival suvremene umjetnosti

Natječaj za izlaganje na Neafirmiranoj Umjetničkoj Sceni

Radovi suvremenih umjetnika bit će izloženi u Splitu u travnju, a svaka osoba može prijaviti maksimalno tri rada

Logo Udruge Zamisli

Aktivna politika mladih

Projekt Udruge Zamisli uključuje osobe s invaliditetom u kulturno-umjetnički život

U sklopu projekta "Poduzetni i kreativni: inkluzivnost mladih u poduzetništvu i kulturi" priprema se tematski sastanak između stručnjaka i mladih s ciljem donošenja preporuka za donositelje odluka. Održat će se 19. siječnja u Multimedijalnom institutu MaMa.

Muzej

Natječaj za stažiranje

Staž u Birminghamu uz stipendiju od tisuću dolara mjesečno

Želite otputovati u Birmingham i pritom naučiti više o muzejima i izložbama? Ovaj je natječaj idealan za vas.

GCI logo

Digitalni zapisi umjetničkih djela i znamenitosti

Googleova online riznica kulturne baštine

U suradnji sa stotinama muzeja, kulturnih institucija i arhiva, Google u sklopu projekta Cultural Institute nastoji digitalizirati sva bitnija djela svjetske baštine kako bi kulturološko nasljeđe brojnih zemalja postalo dostupno svima. Sam projekt razdijeljen je u 3 dijela.