Na današnji dan

Dolazak mudrog vođe i ljubitelja učenja na prijestolje Carstva

Dovršen Sulejmanov most

Jedan od najdugotrajnijih vladara u povijesti Osmanskog Carstva na prijestolje je došao na današnji dan, 30. rujna 1520. godine. Njegova je vladavina obilježena ekspanzijom Carstva, reformama, ali i umjetnošću, čime je Carstvu osigurao uspon i epitet zlatnoga doba koji je teško bilo nadmašiti godinama kasnije.

Na današnji dan, 30. rujna 1520., nakon smrti sultana Selima I., na prijestolje Osmanskog carstva dolazi njegov sin Sulejman I. Veličanstveni, Sulejman Kanunije, najduže vladajući sultan, za čije je vlasti Carstvo doseglo svoj vrhunac.

Rođen je 6. studenog 1494. godine u Trabzonu, u Turskoj. Vladao je 46 godina, od 1520. do 1566. godine, a njegova je vladavina opisana kao nezaboravna epoha Carstva kada je dosegla vrhunac koji je kasnije bilo teško nadmašiti. Europski su ga pisci nazivali veliki i veličanstveni, a kod drugih je ostao poznat kao Kanuni, odnosno zakonodavac, ali i gospodar vlastitog stoljeća. Još dok je bio mlad, njegov se otac pobrinuo za Sulejmanovo obrazovanje, pa je tako proučavao povijest, znanost, književnost, teologiju, ratne taktike i vještine. Kad je sultan Selim I. preminuo, 1520. godine, naslijedio ga je bez pogovora drugih jer je u njihovim očima viđen kao ozbiljan i hrabar čovjek. I sam opis ovog vladara od strane mletačkog poslanika Bartolomea Contarinia govori o očekivanjima Sulejmana kao vladara:

– On ima 26 godina, visok je, ali žilav, ali rumene boje lica. Njegov vrat je malo predug, njegovo lice usko, a nos orlovski. Ima malu bradu; pored svega ima veoma prijatan izgled, iako njegova boja kože ipak naginje ka bijeloj. Govori se da je mudar vođa, ljubitelj učenja, i svi ljudi očekuju samo dobro tokom njegove vladavine.  –

Za svoje vladavine, poduzeo je oštre vojne kampanje kojima je proširio opseg Carstva, ali je ujedno i nadgledao razvoj onoga što se danas smatra najvećom karakteristikom otomanske civilizacije, i to u poljima prava, književnosti, umjetnosti i arhitekture. Počeo je vladavinu vojnim pothvatima protiv kršćanskih sila u središnjoj Europi i na Mediteranu, pa je tako već 1521. godine osvojio Beograd, Rod 1522. godine, na Mohačkom polju u kolovozu 1526. godine porazio je ugarske vojne snage te kralja Ludovika II. Gradio je jake utvrde kako bi obranio zauzeta mjesta od kršćana te je oplemenjivao gradove džamijama, mostovima, akveduktima i drugim javnim građevinama. 


Sulejmanov potpis; IZVOR: Wikimedia

Deseti sultan Osmanskog carstva preminuo je 7. rujna 1566. godine u dobi od 71 godine dok je zapovijedao opsadom Sigeta. Vladao je 46 godina, što ga ujedno čini i najdugotrajnijim vladarom u povijesti Osmanskog carstva. Dok je upravljao političkom, vojnom i ekonomskom moći Carstva, predstavio je i važne zakonodavne reforme koje su se ticale obrazovanja, poreza, društva i kriminalnog zakona, čime je sinkronizirao dva zakona, onaj vjerski (šerijatski) i sultanski, odnosno zakonodavni. Sve ga je to učinilo jednim od najhumanijih vladara u povijesti, koji je imao osjećaj obaveze i odgovornosti kako prema društvu, tako i prema Bogu.

Zapamćen je kao veoma milostiv i pošten vladar. Pisao je pjesme koje se smatraju jednima od najljepših u islamskome svijetu, a istovremeno je podržavao i podupirao vojsku umjetnika, vjerskih mislioca i filozofa kojom je zasjenio i najučenije europske dvorove. Poznavaoc umjetnosti i arhitekture, nadareni zlatar i pjesnik odigrao je važnu ulogu u razvoju Carstva na poljima umjetnosti, arhitekture i književnosti obilježavajući tako jedno zlatno doba, nakon čega se samo Carstvo suočilo s dekadencijom.

Komentari na članak

Vezani članci

Rembrandt

Na današnji dan

Rođen Rembrandt, jedan od najpoznatijih slikara u povijesti

Prije četiri stoljeća rođen je Rembrandt van Rijn, slikar koji se proslavio portretima i autoportretima. Već s 22 godine podučavao je mlade studente, a danas se njegova djela prodaju za višemilijunske iznose.

Korčula se našla na popisu najpoželjnijih turističkih odredišta u 2016. godini

Novo festivalsko izdanje

Korčulanski barokni festival impresivnim lokacijama održavanja dodaje nekoliko novih

Kao i prethodna izdanja Korčulanskog baroknog festivala, sedmo će ugostiti prestižne svjetske i domaće ansamble i soliste, i to u okružju impresivnih korčulanskih spomenika, ali i na novim lokacijama – otok Vrnik, Orebić, Ston, Trpanj, Vela Luka, Blato, Pupnat, Smokvica, Hvar, Ploče i Dubrovnik.

Predstava "Međuprostor"

Kulturni festival

Ganz: Simbioza inovativnih umjetničkih praksi za kraj godine u Studentskom centru

– Festival će istraživati nove načine prezentacije umjetničkih radova, poticati umrežavanje s lokalnom i internacionalnom zajednicom te poticati umjetničku kreaciju, razmjenu znanja i iskustva te intenzivirati suradnju umjetnika uključenih u projekt. – ističe Saša Božić.

DA! festival 2017.

„Studenti studentima"

DA! festival još jednom afirmira mlade talente

U tijeku su prijave radova na ovogodišnje izdanje DA! festivala. Otkrivamo tko se sve i na koji način može prijaviti.

Zagreb Be There, ulična umjetnost

Obilazak grada

Red povijesti, umjetnosti i dobrog piva u novim rutama aplikacije Zagreb Be There

Turistima su preporuke za obilazak Zagreba dali televizijski autor Robert Knjaz, ulični umjetnik Boris Bare i osnivač Garden festivala i pivovare Nick Colgan. Korisnike mobilne aplikacije "Zagreb Be There" očekuju nove rute "Veliki Hrvati", "Ulična umjetnost" i "Craft".