Na današnji dan

Djeca su u modernom dobu najranjivija skupina; obilježavamo njihov dan

https://pixabay.com/en/body-of-water-summer-nature-beach-3325234/

Svake godine na današnji se dan obilježava Međunarodni dan djece. Prvi je put to učinjeno davne 1954. godine, a pet godina kasnije, 1959. godine, usvojena je i Deklaracija o pravima djeteta te je trideset godina nakon ove deklaracije usvojena i Konvencija o pravima djeteta. Svim navedenim godinama zajednički je datum 20. studenog.

Danas obilježavamo Međunarodni dan djece s ciljem podizanja svijesti o zaštiti djece i maloljetnika od nasilja, zloupotrebe te diskriminacije, ali i poticanja zajedništva među djecom.

Povijesni aspekt

Svake godine na današnji se dan obilježava Međunarodni dan djece. Prvi je put to učinjeno davne 1954. godine, a pet godina kasnije, 1959. godine, usvojena je i Deklaracija o pravima djeteta te je trideset godina nakon ove deklaracije usvojena i Konvencija o pravima djeteta. Svim navedenim godinama zajednički je datum 20. studenog.

Moderna vremena zahtijevaju moderna rješenja

Biti dijete danas drugačije je od pojma djeteta kakvog su uživali naši djedovi i bake ili pak roditelji. Moderan svijet zahtijeva modernu ulogu djeteta u društvu. Djeca današnjice suočena su s nizom izazova kao što su klimatske promjene, društvene nejednakosti ili pak tehnološki napredak, koji je u potpunosti promijenio način na koji percipiraju svijet i provode svoje djetinjstvo. Ona danas zahtijevaju svoja prava te aktivno žele sudjelovati u procesu donošenja odluka koje direktno utječu na njih u sadašnjosti, ali i u budućnosti. Tako su Greta Thunberg i Malala Yousafzai dobro poznati primjeri utjecaja djece na sliku svijeta.

Ovaj dan trebao bi nas podsjetiti na važnost senzibilnosti pitanja zaštite onih za koje smo odgovorni, kao što su to maloljetnici. Težnja je na unaprjeđenju njihovih već postojećih prava te njihovoj zaštiti institucijama i organizacijama koje posjeduju tu moć. Svatko je od nas odgovoran stvoriti svijet koji ćemo bez grižnje savjesti mlađim naraštajima predati na brigu.

U digitalnom svijetu u kakvom živimo najranjivija skupina jesu djeca. Stoga je važno osigurati im zaštitu i bezbrižnost, poticati obrazovanje i ukazivati na važnost mentalnog zdravlja. Jedno od četvero djece danas živi u ratno pogođenim zonama zaostajući u obrazovanju, što ih u konačnici bitno ograničava u budućnosti. Svjetska zdravstvena organizacija procijenila je kako je samoozljeđivanje treći vodeći uzrok smrti kod adolescenata. U 2019. godini i dalje postoje djeca koja nemaju pristup čistoj i pitkoj vodi te žive u područjima gdje su klimatske promjene ne samo vidljive već za neke i pogubne. Stoga je nepobitna važnost u obilježavanju ovog dana kako bi se djeci i adolescentima omogućili uvjeti dostojni za bezbrižno provedeno djetinjstvo.

Komentari na članak

Vezani članci

Završen natječaj

projekt „Mali pokretači promjena”

Završen ISUM-ov natječaj za najkreativniji rad

Završio je natječaj na temu „Nenasilje, mir i surfanje s osmijehom” koji se održavao u sklopu projekta Instituta za stručno usavršavanje mladih „Mali pokretači promjena”.

Irak iz zraka

Šokantan zakon!

Hoće li Irak izglasati zakon koji dopušta brak s devetogodišnjim djevojčicama?

Prava žena opet su na udaru. Ovaj put izlazi sporni zakon kojim se dozvoljavaju neviđene stvari.

Orijentacijsko-inovacijski kamp za djecu s teškoćama u razvoju

Orijentacijsko-inovacijski kamp

„Treneri velikog srca” pružili posebno iskustvo 50 obitelji djece s teškoćama u razvoju

– Napredak djece s teškoćama u razvoju kroz projekt „Treneri velikog srca" zaista nas je motivirao da nastavimo osmišljavati nova rješenja kojima ćemo najmlađima, kao i njihovim roditeljima, poboljšati kvalitetu života. Zato me osobito veseli da smo sudionicima kampa pomogli u svladavanju prepreka i sklapanju novih prijateljstava. – istaknula je Vanja Bzik.

Gladijatori – igraj se i uči!

Predstavljanje pop-up slikovnice i bojanke

Inovativan, zabavan i interaktivan način učenja o kulturnoj baštini

Manifestacija „Spectacvla Antiqva“, mobilne aplikacije, slikovnica i bojanka „Gladijatori – igraj se i uči!“ te pilot suveniri doprinose revitalizaciji antičkog naslijeđa, jačaju identitet i prepoznatljivost Pule i Istre na mapi kulturnog turizma te razvijaju „brand“ Pula+heritage.

Škola G. Vrapče

Natječaj za volontere

ISUM traži volontere na projektu „Mali pokretači promjena“

Volonteri će sudjelovati u pripremi i provedbi literarnih radionica „Govor ljubavi“, u prikupljanju i sortiranju pristiglih radova u sklopu natječaja za najbolji rad „Nenasilje, mir i surfanje s osmijehom“ te u izradi priručnika „Surfanje s osmijehom“.