Na današnji dan

Dante Alighieri izgnan iz Firence

Dante Alighieri

U 14. stoljeću Dante Alighieri biva izgnan iz Firence zbog svojih političkih stavova i nezadovoljavajućih političkih djela. Za vrijeme izgnanstva piše svoje remek djelo „Božanstvenu komediju”.

Dante Alighieri bio je pjesnik i političar koji je živio na prijelazu iz 12. u 13. stoljeće u Firenci u Italiji. Baveći se politikom većim dijelom svog života postao je jedan od šest glavnih političara koji su u to doba upravljali Firencom.

Kao jedan od velike šestorke, Dante je imao moć izgnati neistomišljenike ili rivale iz grada što je u nekoliko navrata i učinio. Takvi politički stavovi i djela doveli su do toga da je preostalih pet glavnih političara 27. siječnja 1302. godine izgnalo Dantea iz Firence. Za vrijeme izgnanstva Dante je lutao svijetom tražeći zaštitu za sebe i svoju obitelj te je u to vrijeme napisao svoje remek djelo Božanstvenu komediju.

Dante je rođen u plemenitoj i bogatoj obitelji te se poezijom počeo baviti u svojim tinejdžerskim godinama. Svoja je djela slao poznatim i društveno afirmiranim pjesnicima. Oni su bili oduševljeni njegovim sonetima te su ga poticali da piše i dalje te da razvija svoj talent.

Dante je s devet godina prvi put vidio Beatrice Portinari, također devetogodišnjakinju koja je za njega postala simbol savršene ženske ljepote. Za njegov duh ona je bila božica, a za njegova djela muza. Unatoč njegovoj očaranosti i zaljubljenosti, Beatrice nije uzvraćala ljubav. Stoga se Dante 1277. godine zaručio s Gemmom Donati. Oženili su se osam godina kasnije i imali šest sinova i jednu kćer.

Godine 1293. Dante je objavio zbirku proze i poezije pod nazivom La Vita Nuova, a nekoliko godina kasnije i drugu kolekciju proze i poezije pod nazivom Convivio. Na svom najpoznatijem djelu, Božanstvenoj komediji ili izvorno Divina Commedia počeo je raditi tek za vrijeme izgnanstva iz Firence.

Božanstvena komedija sastoji se od tri djela. U prvom djelu Dantea kroz pakao vodi pjesnik Virgil, dok ga u drugom djelu vodi kroz čistilište. S druge strane, kroz raj Dantea vodi njegova muza, Beatrice. Djelo je napisano i objavljeno u dijelovima između godina 1308. i 1321.

Dante je svoje djelo nazvao Komedija, no djelo je postalo toliko popularno da je godine 1555. izdano posebno, luksuznu izdanje u Veneciji pod nazivom Božanstvena komedija. Napisavši remek djelo, Dante je umro od malarije u Ravenni godine 1321. 

Komentari na članak

Vezani članci

tolkien

Na današnji dan

Smrt pisca koji je Zemlju nastanio hobitima, vilenjacima, patuljcima i orcima

Na današnji je dan 1973. godine svijet napustio J. R. R. Tolkien i zauvijek ga zadužio svojim veličanstvenim svijetom fantastike koji je ostavio u nasljeđe. Tom prigodom donosimo manje poznate činjenice o njegovu životu.

Charlie and the Chocolate Factory

Na današnji dan

Rođen tvorac Gobblefunk jezika

Često za književnike i pjesnike kažu da su puki sanjari koji žive unutar svoga svijeta, ponekad i buntovnici, uvijek kreativni i spremni za pisanje. Za Dahla se, s obzirom na njegova djela i izmišljene riječi, to sa sigurnošću može tvrditi.

Kip na bostonskom trgu

Na današnji dan

Rođen otac moderne detektivske priče, autor "Crnog mačka" i "Gavrana"

Na današnji dan, 1809. u Bostonu je rođen pisac, pjesnik i književni kritičar Edgar Allan Poe. U dobi od dvije godine ostao je siroče te je brigu o njemu preuzeo bogati trgovac John Allan. Ali, očuhovo bogatstvo nije ga učinilo poznatim.

Petar Preradović

Na današnji dan

Smrt pjesnika koji u tuđini nalazi ljubav prema materinjem jeziku

Na današnji dan 1872. godine u austrijskom naselju Fahrafeld preminuo je jedan od predstavnika hrvatskog romantizma, pjesnik koji se u tuđini ponovno vraća materinjem jeziku – Petar Preradović.

Pjesnička večer "Poezija na sceni", KA-MATRIX

Pjesnička večer

Gošća je Poezije na sceni Ana Brnardić, nagrađivana pjesnikinja s diplomama Filozofskog fakulteta i Muzičke akademije

Kako bi produbio odnos lokalne publike sa suvremenom hrvatskom književnosti, KA-MATRIX organizira novu pjesničku večer u kojoj gostuje Ana Brnardić. Riječ je o višestruko nagrađivanoj pjesnikinji koja je diplomirala komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu te violinu na Muzičkoj akademiji.