Na današnji dan

Dante Alighieri izgnan iz Firence

Dante Alighieri

U 14. stoljeću Dante Alighieri biva izgnan iz Firence zbog svojih političkih stavova i nezadovoljavajućih političkih djela. Za vrijeme izgnanstva piše svoje remek djelo „Božanstvenu komediju”.

Dante Alighieri bio je pjesnik i političar koji je živio na prijelazu iz 12. u 13. stoljeće u Firenci u Italiji. Baveći se politikom većim dijelom svog života postao je jedan od šest glavnih političara koji su u to doba upravljali Firencom.

Kao jedan od velike šestorke, Dante je imao moć izgnati neistomišljenike ili rivale iz grada što je u nekoliko navrata i učinio. Takvi politički stavovi i djela doveli su do toga da je preostalih pet glavnih političara 27. siječnja 1302. godine izgnalo Dantea iz Firence. Za vrijeme izgnanstva Dante je lutao svijetom tražeći zaštitu za sebe i svoju obitelj te je u to vrijeme napisao svoje remek djelo Božanstvenu komediju.

Dante je rođen u plemenitoj i bogatoj obitelji te se poezijom počeo baviti u svojim tinejdžerskim godinama. Svoja je djela slao poznatim i društveno afirmiranim pjesnicima. Oni su bili oduševljeni njegovim sonetima te su ga poticali da piše i dalje te da razvija svoj talent.

Dante je s devet godina prvi put vidio Beatrice Portinari, također devetogodišnjakinju koja je za njega postala simbol savršene ženske ljepote. Za njegov duh ona je bila božica, a za njegova djela muza. Unatoč njegovoj očaranosti i zaljubljenosti, Beatrice nije uzvraćala ljubav. Stoga se Dante 1277. godine zaručio s Gemmom Donati. Oženili su se osam godina kasnije i imali šest sinova i jednu kćer.

Godine 1293. Dante je objavio zbirku proze i poezije pod nazivom La Vita Nuova, a nekoliko godina kasnije i drugu kolekciju proze i poezije pod nazivom Convivio. Na svom najpoznatijem djelu, Božanstvenoj komediji ili izvorno Divina Commedia počeo je raditi tek za vrijeme izgnanstva iz Firence.

Božanstvena komedija sastoji se od tri djela. U prvom djelu Dantea kroz pakao vodi pjesnik Virgil, dok ga u drugom djelu vodi kroz čistilište. S druge strane, kroz raj Dantea vodi njegova muza, Beatrice. Djelo je napisano i objavljeno u dijelovima između godina 1308. i 1321.

Dante je svoje djelo nazvao Komedija, no djelo je postalo toliko popularno da je godine 1555. izdano posebno, luksuznu izdanje u Veneciji pod nazivom Božanstvena komedija. Napisavši remek djelo, Dante je umro od malarije u Ravenni godine 1321. 

Komentari na članak

Vezani članci

http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=37369
https://www.wattpad.com/story/78552555-hanibal-luci%C4%87-robinja

Na današnji dan

Danas se obilježava smrt jednog od najpoznatijih renesansnih pjesnika

Jedan od najvećih autora renesansnog razdoblja Hrvatske zapravo nikada ništa nije sam objavio.

Stanko Vraz

Na današnji dan

Zamišljeni ljubavni ideali Stanka Vraza

Na današnji dan rođen je jedan od najznačajnijih pjesnika hrvatskog romantizma, Stanko Vraz, pjesnik koji je uvelike zadužio i obogatio hrvatsku književnost svojom ljubavnom poezijom, ali i raznim prijevodima, dopisima, putopisima i književnim kritikama.

poezija

Na današnji dan

Rođen tvorac „Balade iz predgrađa“ i još 126 pjesama – veliki Dobriša Cesarić

Na današnji je dan rođen veliki hrvatski pjesnik i prevoditelj čije su pjesme uvrštene u čitanke i za osnovne i za srednje škole, pa ga možemo nazvati pjesnikom djetinjstva mnogih generacija.

Poezija, stihovi, pismo, pisanje

Program u Centru KNAP

Stihovima se ukazuje na stigmatizaciju osoba s depresijom; svi ih zainteresirani mogu upisivati

– Program Stih na dlanu održava se već četvrtu godinu zaredom s ciljem afirmacije poezije, paralelno ukazujući na društveni problem stigmatizacije osoba s depresivnim poremećajima. – poručuju iz Centra KNAP.

Margan Tadeon - natječaj za najbolji studentski rad

Udruga studenata kroatologije ''Cassius'' poziva na prijavu

Margan Tadeon, natječaj za najbolji studentski rad

Pravo na natječaj imaju svi studenti Sveučilišta u Zagrebu te studenti kroatistike s Filozofskoga fakulteta u Rijeci.