Na današnji dan

Danas se obilježava smrt jednog od najpoznatijih renesansnih pjesnika

http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=37369
https://www.wattpad.com/story/78552555-hanibal-luci%C4%87-robinja

Jedan od najvećih autora renesansnog razdoblja Hrvatske zapravo nikada ništa nije sam objavio.

Na današnji je dan 14. prosinca 1553. godine preminuo Hanibal Lucić. Bio je vodeći pjesnik hrvatske renesanse u 16. st. Pisao je pjesme u Petrarkinu sonetu i bio poznat po tome u svojem krugu prijatelja, a mnoga je djela sam uništio u činu samokritičnosti. Sve što je objavljeno pod njegovim imenom zapravo je posthumno objavio njegov sin Antun Lucić. 

– Tijekom svog života nikada nije objavio svoju poeziju, zadržao je literarno prijateljstvo sa svojim suvremenicima i bio poznat kao pjesnik preko cirkulacije svojih manuskripta. Stvarno, čini se vjerojatnim da bi Lucićeva poezija nestala da nije bilo truda njegovog sina Antuna Lucića. – piše Ivan Lupić.

S obzirom na to da je renesansa poharala Europu, svoje je mjesto našla i u Lijepoj Našoj. Dalmacija i Dubrovnik osjetili su puni zamah tog razdoblja. U tom periodu nastalo je i Lucićevo djelo Robinja, koja je ujedno i prva svjetovna drama na hrvatskom jeziku.

Okrenutost čovjeku i humanizam koji obilježavaju renesansu pomogli su u objavi Lucićevih radova, pogotovo u okviru prijetnji turskih prodora kada je nacionalni identitet bio u pitanju. No o samom životu Hanibala Lucića malo se toga zna sa sigurnošću.

Lucićeva kolekcija radova Skladanja izvarsnih pisan razlicih objavljena je prvi put u Veneciji 1556. g. Iako je bio veliki domoljub, umjesto u svom rodnom kraju Hanibal Lucić smrt je dočekao u Veneciji.

Komentari na članak

Vezani članci

Vesna Parun

Na današnji dan

Rođena pjesnikinja ljubavi čije su nevine ruke nepokolebljivo stvarale ljepotu

Na današnji dan 1922. godine rođena je Vesna Parun, heroina hrvatske književnosti koja je pravim životom živjela jedino kroz svoje stihove.

Knjizevni susret

Književni susret sa Silvijom Šesto

„Da nisam pisac, bila bih kriminalac“

Osječke su studentice organizirale književni susret Silvije Šesto s učenicima Osnovne škole Franje Krežme. Autorica se dotaknula problematike mladih ljudi i utjecaja koji mediji i tehnologija imaju na njih, politike te načina na koji ona promovira svoje knjige.

izbori, Francuska

Na današnji dan

Žene u Francuskoj dobile pravo glasa

Iako su Francuzi već potkraj 18. stoljeća revolucijom oslobođeni od feudalnog pritiska i društvene nepravednosti u vidu ukidanja svake forme ovisnosti i osobne neslobode ljudi, u toj državi tek smo 1944. svjedočili proširivanju općeg prava glasa i na žene.

Sofija, Bugarska

Ljetni seminari za studente i specijalizante

Stipendije za sudjelovanje na ljetnim seminarima bugarskog jezika, književnosti i kulture

Veleposlanstvo Republike Bugarske u Zagrebu obavještava sve zainteresirane o natječaju za dodjelu stipendija za sudjelovanje na ljetnim seminarima bugarskog jezika, književnosti i kulture za hrvatske studente i specijalizante.

Georg Simon Ohm

Na današnji dan

Rođen Georg Simon Ohm

Georgu je ljubav prema matematici i fizici usadio otac koji nije imao formalno školovanje.