Na današnji dan

Danas muškarci slave!

https://pixabay.com/photos/adult-alcoholic-beverages-attire-1854191/

19. studenoga idealan je dan da učinite nešto lijepo i iznenadite muškarce svog života jer oni danas slave Međunarodni dan muškaraca!

Točno prije 20 godina, odnosno 1999, u državi Trinidad i Tobago, smještenoj uz obalu Venezuele, dr. Jerome Teelucksingh, predavač na Sveučilištu West Indies, pokrenuo je obilježavanje prvog Međunarodnog dana muškaraca. Potreba za obilježavanjem ovog praznika javila se desetljećima prije, ponajviše uzrokovana pitanjima spolne ravnopravnosti. Pri tome valja naglasiti kako se već tada Međunarodni dan žena slavio punih 90 godina.

Upravo iz tih razloga ciljevi su obilježavanja ovog praznika poticanje spolne ravnopravnosti, unaprjeđivanje rodnih odnosa, promoviranje pozitivnih muških uzora polazeći od svakog muškarca, privlačenje pozornosti na emocionalno, duhovno i fizičko zdravlje muškaraca, obilježavanje pozitivnih doprinosa muškaraca društvu, obitelji i braku te isticanje borbe protiv diskriminacije muškaraca. Zasluge za širenje međunarodne svijesti o prazniku mogu se pripisati državama poput Indije, Australije i Jamajke koje su među prvima prepoznale važnost obilježavanja ovoga dana.

Svake godine praznik se nastoji obilježiti u duhu različitih tema i problema s kojima se muškarci svakodnevno susreću, poput širenja reproduktivnih opcija muškaraca ili prevencije njihovih samoubojstava. Tako se diljem svijeta ovaj praznik slavi ne samo razmjenom poklona nego i raznim seminarima, koncertima, konferencijama, izložbama, Movember akcijama i sličnim događanjima.

Danas, dakle, imate posebnu priliku pokazati svojim muškarcima koliko su vam važni! Neovisno o tome hoćete li im kupovati poklone, skuhati omiljeno jelo ili pokloniti poljubac, nemojte zaboraviti obilježiti njihov dan. Koliko god žene danas bile samostalne i sposobne, uvijek je lijepo imati nekoga tko će im otvoriti teglicu ili pridržati vrata. Zato, dragi muškarci, sretan vam vaš dan!

Komentari na članak

Vezani članci

Naslovna: This is Feminism

Feminizam – više od natpisa na majici

Snažne aktivistice u borbi za jednakost

Feminizam nije samo natpis na majici koju želite obući da istaknete stav ili pružite podršku. Feminizam je vječni ideološki pokret koji je iznjedrio mnoga poznata ženska imena u obliku aktivistica za ravnopravnost žena i muškaraca. Ako želite znati tko su feminističke ikone i koja je svrha feminizma, donosimo neke od predstavnica pokreta i objašnjavamo njegovo značenje.

solidarnost

Na današnji dan

Međunarodni dan ljudske solidarnosti

Danas se obilježava Međunarodni dan ljudske solidarnosti koji je ustanovila organizacija Ujedinjenih naroda

Međunarodni dan muškaraca

Na današnji dan

Međunarodni dan muškaraca

Od 1999. godine diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan muškaraca. Cilj je podizanje svijesti o malignim bolestima koje sve češće pogađaju muškarce, ali i unaprjeđenje statusa muškaraca u društvu.

žensko pravo glasa

Na današnji dan

Žene u Jugoslaviji dobile pravo glasa

Hrvatske državljanke zajedno su s ostalim ženama u sklopu Jugoslavije 1945. politički izjednačene s muškarcima. Borba za ravnopravnost nastavila se, a traje još i danas.

Mamforce standard AZVO

Briga o zaposlenicima

AZVO-u dodijeljen Mamforce standard za provođenje obiteljskih i rodnih politika

– AZVO se u ovaj projekt uključio kako bi osvijestio postojeće dobre prakse upravljanja ljudskim potencijalima, kao i prepoznavanja mogućnosti za daljnji razvoj. – rekla je dr. sc. Vesna Dodiković Jurković.