LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Dan neovisnosti je hrvatski blagdan i neradni dan koji se obilježava 8. listopada. Tog dana 1991. godine, Hrvatski sabor je jednoglasno donio „Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ“.

Dan neovisnosti je hrvatski blagdan i neradni dan koji se obilježava 8. listopada. Tog dana 1991. godine, Hrvatski sabor je jednoglasno donio „Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ“.

Prije točno 23 godine, 8. listopada 1991., jednoglasno je donesena Odluka Hrvatskog sabora kojom se raskidaju državnopravni odnosi s ostalim republikama i pokrajinama Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ). Republika Hrvatska prestaje legitimnim i legalnim smatrati svako tijelo dotadašnje SFRJ. Uzrok raskida odnosa bio je neuspjeh u rješavanju jugoslavenske krize.

Rezoluciju o razlazu s Jugoslavijom“, kojoj su temelji volja građana i lipanjska "Odluka o suverenosti i samostalnosti", pročitao je Vladimir Šeks. Žarko Domljan, tadašnji predsjednik Sabora rekao je da je Hrvatska dugo čekala i mnogo propatila te da je sloboda pitanje njezina opstanka.

Na današnji dan 1991. godine, izglasano je 15 zakona nužnih za samostalnost i suverenost Republike Hrvatske. Dan ranije, 7. listopada, istekao je tromjesečni moratorij na „Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske“ koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine  

Na temelju načela uzajamnosti, Republika Hrvatska tada priznaje samostalnost i suverenost ostalih republika bivše SFRJ. Također, pokazuje volju i spremnost za održavanje dobrih odnosa s republikama s kojima nije u oružanom sukobu. 

Stupanje na snagu „Odluke o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ“ odgođeno je tada za tri mjeseca na osnovi „Brijunske deklaracije“ od 7. srpnja, tj. na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem.

Dana 7. listopada 1991., zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije bombardirali su Banske dvore. U zgradi su se nalazili Franjo Tuđman, novoizabrani hrvatski predsjednik, Stipe Mesić, predsjednik predsjedništva Jugoslavije i Ante Marković, jugoslavenski premijer. Jedan građanin je ubijen, a zgrada je bila teško oštećena. Zbog mogućih novih zračnih napada, sjednica svih triju saborskih vijeća održana je 8. listopada 1991. godine na tajnom mjestu; u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

FOTO: INES JURKOVIĆ/STUDENTSKI.HR