LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Dan grada Zagreba

Dan grada Zagreba obilježava se na blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada. Tim povodom danas se u Zagrebu održavaju brojna zanimljiva (i besplatna) događanja.

Dan grada Zagreba obilježava se na blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada. Tim povodom danas se u Zagrebu održavaju brojna zanimljiva (i besplatna) događanja.

Majka Božja od Kamenitih vrata zaštitnica je grada Zagreba. Njezina svetkovina obilježava se 31. svibnja, kada se ujedno slavi Dan grada Zagreba.   Kamenita vrata sagrađena su vjerojatno već u 13. stoljeću, a bila su dio obrambenog sustava Gradeca. Uništio ih je požar koji je u noći s 30. na 31. svibnja 1731. godine zahvatio Gradec i Kaptol.

U stanu iznad Kamenitih vrata živjela je udovica Moldar. I njen je stan izgorio u požaru, no čudom je ostala sačuvana slika Majke Božje koju je udovica posjedovala. Izgorio je samo drveni okvir u kojemu se nalazila slika. Prilikom obnove Kamenitih vrata udovica je dala sagraditi barokni oltar za sliku. Na slici se nalazi Marija koja u desnoj ruci drži Isusa, a u lijevoj kraljevsko žezlo. Ta je slika jedna od najstarijih slika grada Zagreba.

Građani su uskoro počeli štovati Majku Božju i moliti ju za pomoć i zaštitu. Na 260. obljetnicu požara, 31. svibnja 1991. godine, kardinal Franjo Kuharić je Majku Božju od Kamenitih vrata proglasio zaštitnicom grada Zagreba. Majka Božja u srcu je mnogih Zagrepčana. Pred njezinim oltarom zastaju, mole se i pale svijeće, a od 1999. godine dan svojeg grada slave na svetkovinu njegove zaštitnice.

Kamenita vrata 2

Kamenita vrata, FOTO: Robert Čulina/Studentski.hr

Na Dan grada Zagreba već se tradicionalno održavaju brojni svjetovni i crkveni događaji.

Ako želite uživati u turističkom razgledavanju Zagreba, vožnja panoramskim autobusima ZET-a danas je besplatna. Karte se mogu dobiti u Turističkom informativnom centru na Trgu bana Josipa Jelačića. Ako biste se radije prošetali gradom, Zagrebački vodiči organiziraju šetnju Zelenom potkovom u 10 i u 16 sati. Sastanak je kod meteorološkog stupa na Zrinjevcu.

Jedno od najboljih mjesta na kojemu se može saznati više o povijesti grada Zagreba je Muzej grada Zagreba. Danas je ulaz u Muzej grada Zagreba i u Memorijalni centar raketiranja Zagreba besplatan od 10 do 14 sati. Državni arhiv u Zagrebu povodom Dana grada Zagreba otvara vrata palače Erdӧdy-Drašković u Opatičkoj 29 od 10 do 14 sati te organizira stručna vodstva u 11, 12 i 13 sati.

Svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata proslavit će se svečanom svetom misom u Zagrebačkoj katedrali u 19 sati. Nakon svete mise slijedi procesija sa slikom Majke Božje i svijećama od katedrale do Kamenitih vrata. Tamo će uslijediti završna molitva i blagoslov.

Bez obzira živite li u Zagrebu trajno ili samo privremeno, za vrijeme studiranja, danas je idealan dan da saznate više o njegovoj povijesti, razgledate njegove znamenitosti i proslavite blagdan njegove zaštitnice.

Katedrala noću

Zagrebačka katedrala noću, FOTO: Anita Klasnić/Studentski.hr

FOTO: MIRNA BARAČ/STUDENTSKI.HR