LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Član najuspješnijeg rock benda u povijesti postao vitez

Bivši Beatle primio je najveće britanske počasti 1997., a posvetio ih je ostalim članovima benda i rodnom gradu.

Bivši Beatle primio je najveće britanske počasti 1997., a posvetio ih je ostalim članovima benda i rodnom gradu.

Iako je prošlo mnogo vremena otkako su svojom glazbom zapalili svijet, plamen benda The Beatles nije prestao gorjeti, a njegovi članovi nakon smrti Johna Lennona ostali su vjerni glazbenom stvaralaštvu, ali više ili manje u sjeni nekadašnje slave. Najaktivniji od njih svakako je Paul McCartney koji je na današnji dan 1997. godine u Buckinghamskoj palači postao Sir Paul, na opće oduševljenje obožavatelja koji su ga iščekivali vani. Takva je slika u središtu Londona podsjetila na šezdesete godine prošloga stoljeća kada je ludilo obožavatelja za popularnim bendom bilo na svom vrhuncu.

Kraljica Elizabeta II. ovu je titulu u ime cijele zemlje McCartneyju dala za njegov doprinos glazbi. Nekadašnjeg liverpulskog dugokosog mladića na stoljećima staroj raskošnoj ceremoniji pratili su sinovi, a publika je s oduševljenjem vrištala kada se pored njih provezao u limuzini i podignuo palčeve. Ostali članovi bivšeg benda, Ringo Starr i George Harrison, imali su malo drugačiju reakciju kada su saznali koju će titulu nositi njihov kolega i prijatelj:

– Obraćaju mi se s Vaša Svetosti. – ispričao je McCartney.

Kasnije je priznao da je bio vrlo uzbuđen prije početka ceremonije, ali i da mu je to bilo odlično iskustvo. Njegovo se viteštvo smatralo zakašnjelim čak i za konzervativne britanske standarde, no McCartney je rekao da ne želi da ga se oslovljava sa Sir te se prisjetio svojih glazbenih početaka. Bivši Beatle posvetio je počasti koje je dobio ostatku benda te sjeverozapadnoj luci Liverpoola. Nakon raspada grupe koja ih je proslavila oformio je bend Wings 1970., a stvarao je i s mnogim glazbenim velikanima poput Michaela Jacksona i Stevieja Wondera prije nego što se posvetio skladanju klasične glazbe. Godinama kasnije pokazuje bezgrešnu glazbenu intuciju.

Iako je to bila jedna od najvećih potvrda njihove kvalitete, poznata je četvorka još davne 1965. dobila MBE medalje (Member of the British Empire). Lennon se svoje odrekao nekoliko godina kasnije u znaku ratnog prosvjeda. Brojne druge počasti nije uspio doživjeti; ubijen je 1980. u New Yorku. Harrison je podlegao bolesti i preminuo 2001. Unatoč tome, legenda o Beatlesima zajedno s njihovom glazbom još uvijek okupira radijske prostore i okuplja nove generacije obožavatelja.

FOTO: FLICKR