Na današnji dan

Bombardiranje WTC-a

WTC

Na današnji dan, 26. veljače 1993. godine, izvršen je napad na Svjetski trgovinski centar (World Trade Center, WTC) u New Yorku, koji je do 11. rujna 2001. slovio kao najveći teroristički napad u povijesti SAD-a.

Na današnji dan, 26. veljače 1993. godine, izvršen je napad na Svjetski trgovinski centar (World Trade Center, WTC) u New Yorku, koji je do 11. rujna 2001. slovio kao najveći teroristički napad u povijesti SAD-a.

Kako bi se mogao izgraditi kompleks ove veličine, radi Blizanaca značajan je dio tadašnjeg Manhattana morao biti srušen. Kamen temeljac položen je u kolovozu 1966. Središnji dio kompleksa činila su dva nebodera od 110 katova, sjeverni i južni ili WTC 1 i WTC 2, a izgrađeni su između 1966. i 1973. godine Vrlo skoro, poslovni prostori bili su zauzeti, a svakodnevno je 50.000 ljudi dolazilo na posao, uz još 10.000 posjetitelja koji su se dolaziti diviti pogledu s njihovih platformi ili iz restorana na 107. katu.

WTC, ostaci
 
FOTO: nap.edu
 

Prva prijetnja Blizancima događa se 1975, kada upravitelj zgrade iz nezadovoljstva podmeće požar u sjevernom tornju i izaziva milijunsku štetu. Ovaj incident, u kojemu nasreću nije bilo ljudskih žrtava, nametnuo je razmišljanja o sigurnosti tornjeva u slučaju požara ili terorističkog napada. Nažalost, mnogo prijedloga o povećanju sigurnosti zgrada nije prihvaćeno.

U petak, 26. veljače 1993, dvojica terorista iz skupine trenirane u kampovima Al-Qaide u Afganistanu, oko podne parkirali su svoj crveni kombi u podzemnu garažu sjevernog tornja WTC-a, zapalili fitilj i napustili mjesto. Bomba sa 680 kg eksploziva eksplodirala je u podzemnoj garaži u 12 h i 17 minuta, napravivši rupu promjera 30 metara, kroz četiri podzemna kata betona. Ozlijeđeno je 1.042 ljudi, a šestero je poginulo, među njima i jedna trudnica u 7. mjesecu trudnoće. Zagušljivi dim proširio se na gornje katove nebodera pa je većina ozljeda izazvana udisanjem dima. Preživjeli su se spašavali na razne načine. Jedna je žena u kolicima niz stube sa 66. kata spustila svoju dvojicu prijatelja. Skupina inženjera koji su se nalazili u dizalu, spas su pronašli kopajući rupu u zidu, kako bi se probili do ženskih WC-a na 58. katu, a odatle do izlaza. Tridesetak osoba sa zdravstvenim problemima prenesene su na krov nebodera, gdje su ih evakuirali helikopterima.

Blizanci su, unatoč prvotnoj namjeri, nasreću izdržali ovaj napad. Namjera je terorista bila napasti sjeverni toranj koji bi se prilikom urušavanja srušio na južni toranj i povukao ga za sobom. Istraga je pokazala da bi se upravo to i dogodilo, da su svoj kombi parkirali nekoliko katova niže, bliže temeljima.

Osam godina prije ovog napada, jedna je studija Scotland Yarda pokazala da je upravo ovakav napad na WTC moguć i vrlo izgledan. Vlasnici WTC-a u potpunosti su zanemarli ovo izvješće.

Nakon opsežne istrage, u ožujku 1994, na doživotni su zatvor osuđena četiri sudionika u napadu: Mahmoud Abouhalima, Mohammad Salamehom, Nidal Ayyad i Ahmad Ajaji. Sljedeće je godine u Pakistanu uhićen Ramzija Ahmad Yousefa, kao glavni organizator i vozač kombija Eyad Ismo. Ramzi Ahmed Yousefa nedugo prije napada poslao je pisma raznim medijima, s trima zahtjevima: prekinuti američku potporu Izraelu, ukinuti sve diplomatske odnose s Izraelom, prestati se uplitati u unutarnje poslove svih zemalja na Bliskom istoku. U pismima se navodi da će napad na Svjetski trgovinski centar biti tek jedan od brojnih napada na Sjedinjene Države, ako se ne ispune svi postavljeni zahtjevi.

Tijekom suđenja otkriveno je da je FBI imao svog doušnika, bivšeg egipatskog vojnog dužnosnika, Emada Salema, koji je još godinu dana prije napada upozorio da će do istoga doći. Eksploziv je trebao biti zamijenjen bezopasnim prahom, ali je Salem, koji je trebao napraviti tu zamjenu, u posljednji trenutak bio prebačen na neki drugi zadatak.

Unatoč velikoj razornoj snazi, eksplozija je srećom samo oštetila jedan od potpornih stupova, tako da se zgrada nije urušila. Čišćenje i popravak počeli su odmah nakon nesreće. Uklonjeno je više od 6.000 tona materijala. Izrađen je novi sustav za upravljanje dizalima, električni sustav, akumulatorska svjetla za slučaj nužde, upotrebljena je blještava boja na stubištima radi bolje vidljivosti, postavljene su telefonske centrale za hitne pozive i još mnogo toga. Za čišćenje i obnovu tornjeva utrošeno je oko 500 milijuna dolara.

Bombardiranje WTC-a
 
FOTO: findingdulcinea.com
 

Unatoč katastrofi iz 1993, WTC je sve do 2001. godine imao maksimalnu popunjenost svojih poslovnih prostora. No, ova priča o uspjehu nije bila dugog vijeka jer je 11. rujna 2001, pri ponovnom napadu na Blizance, u smrt odveo gotovo 3.000 ljudi. U znak sjećanja na žrtve ove katastrofe, na mjestu nekadašnjih tornjeva podignuta je spomen-ploča s imenima svih žrtava stravičnog terorističkog napada. Uskoro, nakon više od desetljeća od ove katastrofe, na istom će mjestu niknuti najveći neboder na zapadnoj hemisferi.

Komentari na članak

Vezani članci

Monster Truck

Velika nesreća

Monster truckom ubio osmero i ranio 79 ljudi

Pretpostavlja se da je uzrok nesreće tehnički kvar na vozilu

Hinduistički festival Durga Puja

Kobni stampedo u centralnoj Indiji

Indija: Tragedija na hinduističkom festivalu

Na hinduističkom festivalu Durga Puja koji traje deset dana, okupilo se više od pola milijuna ljudi, a u trenutku nesreće na mostu ih je bilo 25 000.

Petak 13

Na današnji dan

Ususret naj(ne)sretnijem danu u godini

Paraskavedekatriafobičari, oprez! Simptomi straha od petka 13. mogu varirati od blage anksioznosti do ozbiljnih paničnih napadaja. Praznovjerni bi mogli promijeniti svoj dnevni raspored ili čak cijeli dan izostati s posla. Zamislite da vam baš danas crna mačka prijeđe preko puta.

M. Schumacher

Na današnji dan

Rođen najuspješniji vozač Formule 1

Michael Schumacher, borac kojeg ništa nije moglo zaustaviti, danas je navršio 49. godinu života.

Bermudski trokut montaža

Znanost iza fascinantne pojave

Otkriven moguć uzrok misterioznih nestanaka u Bermudskom trokutu

Znanstvenici tvrde da konačno imaju odgovor za pojavu Bermudskog trokuta, jednog od najvećih misterija ikad. Pomoću satelita s najnovijim radarom snimljeni su oblaci u sasvim novom obliku. Ti oblaci mogu stvoriti nevrijeme koje bi objasnilo misterij.