Na današnji dan

Benjamin Franklin pomoću zmaja napravio veliki korak za znanost

Benjamin Franklin i zmaj

Benjamin Franlin jedan je od najvažnijih ljudi američke povijesti. Prije 264 godine započeo je s pothvatom kojim je znatno unaprijedio znanost.

Kako biste vi dokazali da tijekom udara groma nastaje elektricitet? A kako biste to dokazali bez moderne opreme prije 264 godine? Benjamin Franklin je tada imao ideju. Na današnji dan, 10. lipnja 1752. uputio se sa sinom u polje naoružan plastičnim zmajem s metalnim vrhom, koncima od konoplje i ključem. Zmaj mu je bio potreban da bi ga vinuo u oblake bogate munjama. Kao i svaki drugi neshvaćeni um ispred svog doba, bojao se podsmijeha pa o pothvatu nije govorio nikom.

Pokus u početku nije obećavao. Kada je već pomislio odustati, primijetio je neobično ponašanje konaca zavezanih za rubove. Činilo se kao da su spojeni na struju. No, to nije bio dovoljan dokaz. Franklin je želio potpuno učvrstiti svoju teoriju. Na zmaja je spojio ključ, pustio ga još više i čekao. Strpljenje se isplatilo. Na kraju ključa jasno se vidjela iskra, a zbog vlage od kiše konci su, skupa s ključem, počeli akumulirati znatnu količinu elektriciteta. Dokazao je da njegova teorija drži vodu. U to vrijeme, nakon više od deset godina njegova proučavanja, to je bio velik korak za znanost.

Benjamin Fraklin jedan je od 17-ero djece njegova oca, rođen 17. siječnja 1706. u Bostonu. Službeno obrazovanje prekinuo je s 10 godina nakon čega se bavio tiskarskim poslom. Uz znanstveni rad, tiskao je novine i izdavao almanahe pod pseudonimom Richard Saunders.

– Ili napiši nešto vrijedno čitanja ili čini nešto vrijedno pisanja. – moto je koji ga je vodio.

Uz sve to, podigao je knjižnicu, osiguravajuću tvrtku, gradsku bolnicu i akademiju u Philadephiji koja će kasnije postati Sveučilište u Pennsylvaniji. Baterija, električar i vodič riječi su za koje mu dugujemo. Preko četiri desetljeća bio je aktivan u politici i smatra se jednim od očeva SAD-a. Jedini je političar koji je potpisao sve četiri fundamentalne povelje pri osnivanju Država  Deklaraciju neovisnosti (1776.), Savez s Francuskom protiv Velike Britanije (1778.), Pariški sporazum za uspostavljanje mira s Britancima (1783.) i Američki ustav (1787.). Preminuo je u 84. godini života.

Franklin je jedan od pionira korištenja zmajeva u znanosti, a početkom 20. stoljeća oni se sve više koriste u te svrhe. Još su starim Kinezima i Japancima služili kao jeftin oblik komunikacije i prijenos materijala, ali i za stvaranje glazbe. Vjeruje se da ti šareni, zabavni nebeski ukrasi datiraju od 800. g. pr. Kr kada se interes za njima proširio iz Kine, preko Indije, do Europe.

Komentari na članak

Vezani članci

Djevojka leži u krevetu

Stop odugovlačenju

Odrađivanjem svojih zadaća pokazujete zrelost

Kod onoga što vam je uistinu važno nemojte se nikako držati poslovice – „Što možeš danas, ostavi za sutra“.

Američki Kongres

Senat i Kongres složni

SAD: gotova kriza

Odlučeno je da se Vlada financira do 15. siječnja, a gornji limit zaduživanja odulji do 7. veljače. Predsjednik Obama potpisao je zakon u ranim jutarnjim satima četvrtka.

Dolina smrti naslovna

Na današnji dan

Temperaturni rekord u Dolini smrti

Dolinu smrti lokalni mještani nazivaju „zloglasnom“, što potvrđuju i drugi nazivi mjesta. Kanjon suhih kostiju, Mrtvačev prolaz i Pogrebne planine samo su neka mjesta koja su se smjestila u Dolini smrti.

FOTO

Volonterski projekt

INTERVJU: Studenti Čarobnjaci uspješno populariziraju znanost među djecom

Znanstvene čarolije volonterski su projekt kojim studenti među djecom žele popularizirati znanost i prikazati da kemija nije baš – bauk!

Hands

Oprečna istraživanja o povezanosti životnog vijeka i stvaranja potomstva

Potomstvo može drastično smanjiti životni vijek majki

Biti roditeljem najljepša je i istovremeno najzahtjevnija životna odluka. No jeste li ikada pomislili da ta odluka uskraćuje ljudski život? Saznajte produžuju li djeca život svojih roditelja ili ga skraćuju.