Na današnji dan

Beatlesi prvi put nastupili u SAD-u

Beatlesi i Sullivan

Na današnji dan, 9. veljače 1964. godine, britanska kultna rock grupa The Beatles prvi je put nastupila u Americi, u „The Ed Sulivan Showu”.

9. veljače 1964. godine britanska kultna rock grupa The Beatles prvi je put nastupila u Americi, u „The Ed Sulivan Showu”.

John Lennon (vokal i ritam gitara), Paul McCartney (vokal i bas gitara), George Harrison (vokal i gitara) i Ringo Starr (vokal i bubnjevi) rođeni su u Liverpoolu 40-ih godina prošlog stoljeća. S glazbom su započeli kao školski sastav Quarrymen, a nakon što su 1959. godine završili školovanje, odlučili su da se i dalje žele baviti glazbom. Tada su promijenili naziv u Silver Beatles, iako su više voljeli skraćenicu, The Beatles. Njihov prvi nastup održan je u Hamburgu 1961. godine, a prvim albumom „Love me do“ započinje njihova planetarna slava. Počinje doba beatlmanije, mladići puštaju kosu po uzoru na svoje idole, a djevojke vrište i padaju u trans na sam spomen benda.

1964. godine odlaze u SAD i vrlo brzo osvajaju američko tržište. Diljem kontinenta nižu koncerte, a najveći se održava u Madison Square Gardenu u New Yorku. Kako je sve počelo? Krajem 1963. godine Ed Sullivan, poznati američki voditelj, je u londonskoj zračnoj luci Heathrow zamijetio hrpu obožavatelja kako dočekuju Beatlese koji su se tada vraćali sa svojeg nastupa u Stockholmu. Zaintrigiran tim prizorom, odlučuje ih pozvati kao goste u svojoj emisiji - ostalo je povijest.

Njihov prvi američki nastup bio je upravo u popularnom „The Ed Sullivan Showu”, a u direktnom prijenosu ih je gledalo čak 70 milijuna gledatelja. Uskoro zauzimaju prvih pet mjesta na referentnoj Billboardovoj top listi singlova pjesmama Can't buy my love, Twist and shout, She loves you, I want to hold your hand i Please, please me.
Album „A hard day's night” izlazi u ljeto 1964., a krajem godine i ”Beatles for Sale”, koji je zauzeo prvo mjesto u Europi i Americi. Naredne godine odlaze na velike turneje po Europi, Aziji i Australiji. Album „Help” najavljen je singlom „Ticket to ride”, koja je kao i naslovna pjesma bila broj jedan u Americi. No, ključna skladba na albumu je „Yesterday”, jedna od najizvođenijih i najčešće snimanih skladbi svih vremena. Tekstove i glazbu uglavnom piše tandem Lennon-McCartney.

„Rubber Soul” izlazi u prosincu 1965., a „Revolver” 1966. godine. Početkom 1967. godine Beatlesi objavljuju jedan od svojih najboljih singlova s dvostrukom „A” stranom, odnosno skladbama „Penny Lane” i „Strawberry fields forever”. To je bio pravi uvod u remek djelo koje je slijedilo. Album „Sgt. Pepper's lonely hearts club band” izlazi u ljeto 1967. godine i postaje jedan od najutjecajnijih albuma u povijesti rocka. Najprodavaniji album punih 15 tjedana ne silazi s vrha britanske top liste.

Singl „All you need is love” Beatlesi snimaju uživo u srpnju 1967. godine, za vrijeme pionirskog mondovizijskog TV prijenosa. Zatim slijedi singl „Hey Jude” koji je prodan u preko 6 milijuna primjeraka. Dvostruki album The Beatles, poznat kao „dvostruki bijeli album” ili „The White Album”, nastao je nakon niza problema s kojima su se suočili Beatlesi: Lennonove rastave i veze s Yoko Ono, smrti menadžera, raspada korporacije „Apple”... Album je sniman vrlo dugo, uz nesuglasice i tenzije koje se nisu smanjile ni nakon snimanja. Ipak, komercijalni učinak albuma bio je ogroman.

„Let it be” je njihov posljednji album, objavljen 1970. godine. Riječ je o oproštajnom i zapravo posthumno objavljenom albumu Beatlesa na kojem su se ipak našle neke iznimne skladbe poput naslovne pjesme „Across the universe”, „Long and winding road” te hit singla „Get back”. Dolazi do nerješivih razmirica unutar sastava, ali i nesuglasica između Lennona i Yoko Ono, što je znatno utjecalo na tandemski rad i cjelokupno glazbeno djelovanje. Razilaze se 1970. godine na žalost milijuna obožavatelja.

Nakon raspada Beatlesa, Lennon kreće u solo karijeru, McCartney osniva grupu „The Wings”, a ostali članovi također nastupaju samostalno. Nekoliko puta pokušali su ponovo okupiti grupu, ali im to nikad nije uspjelo.
Njihova glazba i osobna karizma promijenili su sliku svijeta šezdesetih godina 20. stoljeća te značajno utjecali na glazbenike toga doba, ali i na one kasnije. Bili su i ostali legenda. Njihova glazba i danas živi te nije nimalo izgubila na svježini i ljepoti.

Komentari na članak

Vezani članci

Facebook logo

Novost na Facebooku

Isključivanje automatskog reproduciranja video oglasa na Facebooku

Facebook je ovih dana uveo opciju automatskog reproduciranja video oglasa. Ukoliko vam se ne sviđa ova novina donosimo načine kako je isključiti.

Moj mobitel

Mojmobitel.hr

Novi portal namijenjen mobilnim uređajima i opremi

Na portalu ćete na jednom mjestu moći pronaći sve informacije vezane uz svijet telefonije, a namijenjen je kupcima i prodavačima uređaja i opreme koji na jednostavan način mogu naći sve što je razasuto po internetu.

Seks-afera

Seks afera na tuzlanskom odjeljenju sarajevskog Pravnog fakulteta

Seks u zamjenu za ocjene - tuzlanski profesori osuđeni na uvjetnu zatvorsku kaznu

Profesor Durmišević studentici je ponudio ispitna pitanja u zamjenu za seks, a profesor Lučić je studenticama upisao ocjene u indekse iako one taj predmet nisu položile.

Budućnost obrazovanja

Budućnost obrazovanja

10 obrazovnih trendova koje treba pratiti

Svjesni smo činjenice da proces obrazovanja nije bio sklon naglim promjenama, međutim, nužno je pratiti trendove koji su neophodni za daljnji razvoj.

Wheres My Droid

Top 5 Android aplikacija

Aplikacije koje vam mogu pomoći da vratite svoj izgubljeni mobitel

U nastavku donosimo nekoliko besplatnih aplikacija koje bi vam mogle pomoći vratiti izgubljeni ili ukradeni mobitel, ali isto tako i očuvati vaše podatke sigurnima.