Na današnji dan

Bajka drugačijega završetka; princ i princeza nisu živjeli sretno do kraja života

Princeza Diana, princ Charles, vjenčanje

Vjenčanje stoljeća nakon 15 godina pretvorilo se u rastavu stoljeća te šokiralo svijet. Iz bajke o princu i princezi izronila je bajka o ženi koja je svojom hrabrošću i djelima osvojila srca diljem svijeta.

Dana 9. prosinca 1994. britanski premijer John Major izlazi pred narod Velike Britanije i javno mu poručuje kako je brak između prijestolonasljednika princa Charlesa i princeze Diane službeno okončan. Nakon 11 godina braka i dvoje djece u javnost je puštena informacija kako se razvod odvijao prijateljski, no kasnije se ispostavilo da im je brak bio u dubokoj krizi te su vrijeme više provodili odvojeni nego zajedno.

To je prvenstveno rezultiralo njihovom odlukom o razdvajanju 1994. tijekom koje su odlučili službeno ostati u braku i dalje obavljati zadane kraljevske obaveze. Samu rastavu poticala je engleska kraljica Elizabeta II. te je nakon toga uslijedila službena rastava realizirana u kolovozu 1996. Diana je rastavom izgubila titulu Vašeg visočanstva, no zadržala je mjesto stanovanja u Kensingtonskoj palači te titulu princeze.

U godini nakon rastave posvetila se humanitarnome radu te zaslužila titulu A Queen of People's Heartsno njezina priča ima tragičan kraj. U ljeto 1997. vrijeme je provodila u društvu Dodija Fayeda, sina vlasnika Harrods trgovine te su zajedno putovali Mediteranom. Međutim, 31. kolovoza nakon večere i druženja u pariškome hotelu Ritz zaputili su se prema Dodijevu stanu smještenome nedaleko od samoga hotela. Kako bi izbjegli brojne fotografe, vozač Henri Paul odlučio se za nepropisnu vožnju, ali s visokom razinom alkohola u krvi pa je vožnja rezultirala smrću troje od četvero putnika u automobilu, uključujući princezu.

Komentari na članak

Vezani članci

Ljubavni par

Diploma, posao, ljubav

Bez žurbe u vezu i brak nakon završetka fakulteta

Diplomirali ste, a nemate dečka/curu? Gledajte na to pozitivno, jer solo status nudi vam brojne mogućnosti.

Kolumna: Leona i krave

„Sorbus Aucuparia”

Akademik u akciji promatranja divlje seoske flore i faune

Uzbudljivo je bilo prvi dan natjerivati purane po dvorištu, voziti se na traktoru, skompati se sa 70-godišnjim susjedom i svakodnevno s njim voditi krave na ispašu. A onda...

Diana i Charles 1

Na današnji dan

Kraljevski razvod Dijane i Charlesa

Nakon četiri godine razdvojenosti i brojnih skandala koji su im potresali brak, Charles, princ od Walesa i nasljednik britanske krune, i njegova supruga princeza Diana, formalno su se razveli 28. kolovoza 1996.

Referendum 2

Svaki glas je važan

Glasovanje na referendumu

Bliži nam se treći referendum u povijesti nezavisne Republike Hrvatske, no što učiniti ako se 1. prosinca nećete nalaziti u mjestu svog prijavljenog prebivališta?

Sims prosidba

Istraživanje portala Studentski.hr

Studentski stavovi o braku: „Udaj se za mene u tridesetoj!“

Dolaskom recesije u medijima su sve češće zastupljene priče o razvrgavanju brakova i raskidu dugogodišnjih veza. Studentski.hr odlučio je složiti kratku anketu i ispitati studente kao buduće roditelje o njihovim stavovima o braku.