LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Atentat na Abrahama Lincolna

John Wilkes Booth ubio je predsjednika Abrahama Lincolna 14. travnja 1865. u kazalištu Ford u Washingtonu.

John Wilkes Booth ubio je predsjednika Abrahama Lincolna 14. travnja 1865. u kazalištu Ford u Washingtonu.

Na današnji dan, 14. travnja 1865., John Wilkes Booth, glumac i fanatični pristaša Konfederacije smrtno je ranio američkog predsjednika Abrahama Lincolna pucnjem u zatiljak u kazalištu Ford u Washington D.C.-u. Atentat je uslijedio samo pet dana nakon što je general Konfederacije Robert E. Lee predao svoju vojsku kraj gradića Appomattox Court House. Tim činom završen je američki građanski rat, jedinstvo Unije je spašeno, a crnačko ropstvo zauvijek je ukinuto.

Usprkos pobijedi Unionista (Sjevera) nad Konfederacijom (Juga), Booth je osmislio očajnički plan za spas Konfederacije. Kada je saznao da će predsjednik Lincoln prisustvovati predstavi „Naš američki rođak“, Booth je osmislio plan za koji se nadao da će baciti američku vladu u rasulo – s još dvojicom urotnika isplanirao je istovremeni atentat na Linolna, potpredsjednika Andrewa Johnsona i državnog tajnika Williama H. Sewarda.

U predvečerje 14. travnja, jedan od urotnika, Lewis T. Powell, provalio je u dom državnog tajnika, pritom ranivši državnog tajnika Sewarda i još troje ljudi. George A. Atzerodt, koji je trebao izvršiti atentat na potpredsjednika Johnsona, u posljednji tren se uspaničio i pobjegao od svojeg zadatka. Dok njegovi suradnici nisu uspjeli izvršiti svoju misiju, Booth se nezapaženo prikrao u predsjedničku ložu kazališta Ford, pritom smrtno ranivši američkog predsjednika jednim pucnjem u zatiljak, nakon čega je skočio na pozornicu uzviknuvši „Sic semper tyrannis!“ (Uvijek je tako s tiranima). Iako je slomio nogu prilikom skoka, Booth je uspio pobjeći iz Washingtona. Progonjen od vojske i raznih tajnih službi, Booth je stjeran u kut na štaglju u blizini Bowling Greena u Virginiji. Tamo je i umro, vjerojatno u činu samoubojstva, nakon što je štagalj u kojem se skrivao zapaljen izgorio do temelja.

Sljedećeg jutra, unatoč cjelonoćnoj skrbi, predsjednik Lincoln je umro i time postao prvi predsjednik ubijen u atentatu. Poslije Lincolna još su dvojica predsjednika ubijena u atentatu – 1901. William McKinley u Buffalu i 1963. John Fitzgerald Kennedy u Dallasu. 

FOTO: HTTP://UPLOAD.WIKIMEDIA.ORG/WIKIPEDIA/COMMONS/1/1B/ABRAHAM_LINCOLN_NOVEMBER_1863.JPG