Na današnji dan

Afrička kraljica – od nevolja na setu do filmskog klasika svih vremena

Afrika

Afrička kraljica spada na listi najboljih filmskih klasika. Premijera se u New Yorku održala 20. veljače 1951. godine, a sve do danas ostaje fascinantno kao se glavni glumac i redatelj, unatoč bolestima oje su napadale, nisu razboljeli.

Na današnji je dan u New Yorku izašao jedan od legendarnih filmova koji je na jedom mjestu okupio najveća imena Hollywooda; Humphreyja Bogarta i Katharine Hepburn. Romantična pustolovna komedija smještena u vrijeme I. svjetskog rata snimljena je davne 1951. godine kao britansko-američka produkcija. Bazirana je na istoimenom romanu C.S. Forestera u režiji John Hustona, a film su producirali Sam Spiegel i John Woolf.  

Film je okupio dvije najveće ikone svih vremena. Katharine Hepburn bila je američka glumica i ujedno je osoba s najvećim brojem osvojenih Oscara, njih četiri. Zanimljivo je to kako je upravo film Afrička kraljica njezin prvi obojeni. Sve do tada nastupala je u crno-bijelim filmovima. S druge strane, tu je najveća faca i filmska legenda svih vremena – Humphrey Bogart. Ovim filmom uspio je svojoj karijeri osigurati Oscara.

Evo nekih zanimljivosti o pozadini filma. 

Film je od velike kulturne, estetske i povijesne značajnosti, pa ne čudi podatak kako je film 1994. godine odabran za čuvanje u Nacionalnom filmskom registru SAD-a.

Neki izvori kažu kako se cijela postava razboljela izuzev glavnog glumca Humphreyja Bogarta i redatelja Johna Hustona. Jednom su prilikom rekli kako su bolest zaobišli tako što su živjeli na uvoznom škotskom viskiju. Bogart je kasnije potvrdio kako je samo jeo pečene banane, konzervirane šparoge i škotski viski,pa ne čudi zašto se nije razbolio. S druge strane, Katherine Hepburn, kako bi pokazala svoje gađenje prema alkoholu, pila je samo vodu, što je naposljetku rezultiralo napadima dizenterije.

Afrička kraljica zapravo je bio brod koji se koristio u filmu. Izgrađen je još 1912. godine u Engleskoj, a njime se služila britanska istočna afrička kompanija sve do 1968. Služio je za prijevoz putnika i tereta diljem jezera Albert. Sada se nalazi u Floridi.

FOTO: IMDb

Izvorno se snimanje trebalo odviti u Keniji, ali zbog lova na divljač koji je tamo bio zabranjen snimanje su odlučili obaviti u belgijskom Kongu, gdje je to bilo dozvoljeno. Ipak se većina filma snimila u Engleskoj. Katherine Hepburn je 1987. godine napisala knjigu sa snimanja filma te priča o problemu alkoholizma, loših uvjeta na setu,ali i kako su se svi znali izgubiti na snimanju. Tako prilikom snimanja na rijeci Ruki, u samom srcu belgijskog Konga pa kasnije u Murchison Fallsu, u blizini jezera Victoria, u Ugandi, cijela se postava izgubila. Na pola puta redatelj je otišao u lov na slonove, Hepburn je sama priznala kako je bila prezauzeta, Bogart i njegova supruga Lauren Bacall pobjegli su u prirodu. 
 
Ako još niste pogledali ovo filmsko ostvarenje, preporučujemo ga za sljedeću filmsku večer. Sigurni smo da nećete požaliti.

Komentari na članak

Vezani članci

Nezavisna Država Hrvatska

Na današnji dan

Osnovana Nezavisna Država Hrvatska

10. travnja 1941. godine osnovana je Nezavisna Država Hrvatska.

Back to the future tenisice

Nike Air MAG

Tenisice kao iz filma „Povratak u budućnost”

Hoće li super tenisice iz trilogije „Povratak u budućnost” zaista postati stvarnost? O čemu je riječ, provjerite u članku.

Antun Nemčić

Na današnji dan

Rođen Antun Nemčić, hrvatski književnik

Na današnji dan 1813. godine rodio se Antun Nemčić, hrvatski književnik.

https://www.tumblr.com/search/movie+home+alone

Božićna tradicija

Najpoznatiji božićni film dobiva remake

Iz Disneyja su nedavno potvrdili da planiraju krenuti raditi na remakeu slavne božićne komedije „Sam u kući”. Osim toga, najavili su kako planiraju snimiti nove verzije mnogih poznatih dječjih filmova za servis Disney+.

Isto

Na današnji dan

Mladi su posebno osjetljivi na mentalne tegobe; Svjetski dan mentalnog zdravlja posvećen je upravo njima

Iako su se u povijesti mentalne poteškoće smatrale djelovanjem demonskih sila, njihovo je postojanje kasnije znanstveno dokazano. Kako bi se podigla svijest o ovom tipu bolesti, današnji je dan 1992. godine proglašen Svjetskim danom mentalnog zdravlja, a on je ove godine posvećen djeci i mladima.