Na današnji dan

Afrička kraljica – od nevolja na setu do filmskog klasika svih vremena

Afrika

Afrička kraljica spada na listi najboljih filmskih klasika. Premijera se u New Yorku održala 20. veljače 1951. godine, a sve do danas ostaje fascinantno kao se glavni glumac i redatelj, unatoč bolestima oje su napadale, nisu razboljeli.

Na današnji je dan u New Yorku izašao jedan od legendarnih filmova koji je na jedom mjestu okupio najveća imena Hollywooda; Humphreyja Bogarta i Katharine Hepburn. Romantična pustolovna komedija smještena u vrijeme I. svjetskog rata snimljena je davne 1951. godine kao britansko-američka produkcija. Bazirana je na istoimenom romanu C.S. Forestera u režiji John Hustona, a film su producirali Sam Spiegel i John Woolf.  

Film je okupio dvije najveće ikone svih vremena. Katharine Hepburn bila je američka glumica i ujedno je osoba s najvećim brojem osvojenih Oscara, njih četiri. Zanimljivo je to kako je upravo film Afrička kraljica njezin prvi obojeni. Sve do tada nastupala je u crno-bijelim filmovima. S druge strane, tu je najveća faca i filmska legenda svih vremena – Humphrey Bogart. Ovim filmom uspio je svojoj karijeri osigurati Oscara.

Evo nekih zanimljivosti o pozadini filma. 

Film je od velike kulturne, estetske i povijesne značajnosti, pa ne čudi podatak kako je film 1994. godine odabran za čuvanje u Nacionalnom filmskom registru SAD-a.

Neki izvori kažu kako se cijela postava razboljela izuzev glavnog glumca Humphreyja Bogarta i redatelja Johna Hustona. Jednom su prilikom rekli kako su bolest zaobišli tako što su živjeli na uvoznom škotskom viskiju. Bogart je kasnije potvrdio kako je samo jeo pečene banane, konzervirane šparoge i škotski viski,pa ne čudi zašto se nije razbolio. S druge strane, Katherine Hepburn, kako bi pokazala svoje gađenje prema alkoholu, pila je samo vodu, što je naposljetku rezultiralo napadima dizenterije.

Afrička kraljica zapravo je bio brod koji se koristio u filmu. Izgrađen je još 1912. godine u Engleskoj, a njime se služila britanska istočna afrička kompanija sve do 1968. Služio je za prijevoz putnika i tereta diljem jezera Albert. Sada se nalazi u Floridi.

FOTO: IMDb

Izvorno se snimanje trebalo odviti u Keniji, ali zbog lova na divljač koji je tamo bio zabranjen snimanje su odlučili obaviti u belgijskom Kongu, gdje je to bilo dozvoljeno. Ipak se većina filma snimila u Engleskoj. Katherine Hepburn je 1987. godine napisala knjigu sa snimanja filma te priča o problemu alkoholizma, loših uvjeta na setu,ali i kako su se svi znali izgubiti na snimanju. Tako prilikom snimanja na rijeci Ruki, u samom srcu belgijskog Konga pa kasnije u Murchison Fallsu, u blizini jezera Victoria, u Ugandi, cijela se postava izgubila. Na pola puta redatelj je otišao u lov na slonove, Hepburn je sama priznala kako je bila prezauzeta, Bogart i njegova supruga Lauren Bacall pobjegli su u prirodu. 
 
Ako još niste pogledali ovo filmsko ostvarenje, preporučujemo ga za sljedeću filmsku večer. Sigurni smo da nećete požaliti.

Komentari na članak

Vezani članci

Kratki na brzinu

Revija hrvatskih kratkih filmova

„Kratki na brzinu” privlači filmske entuzijaste u Svetog Ivana Zelinu

– Svake godine svjedočimo sve većem odazivu talentiranih kreativaca što je cijelom timu Revije najsnažniji pokazatelj da smo stvorili kvalitetno mjesto edukacije i kreativnog razvoja za sve filmske entuzijaste. Veselimo se napretku i uspjehu svakog autora. – izjavio je umjetnički direktor Revije.

No smoking

Na današnji dan

Diljem svijeta obilježava se Dan bez duhanskog dima

Danas, 13. ožujka, obilježava se Dan bez duhanskog dima. Pušenje je jedan od vodećih uzroka smrti i bolesti te šteti i pušaču, ali i svim živim bićima oko njega. Ako ste pušač ili poznajete nekoga tko puši, ostavite cigaretu barem na današnji dan i svojim primjerom potaknite druge da učine isto.

Festival arapskog filma

Najnovija filmska ostvarenja

Suzbijanje diskriminacije arapskom kinematografijom

Hrvatsko arapsko društvo prijateljstva predstavlja najnovija arapska filmska ostvarenja zagrebačkoj, riječkoj, varaždinskoj i splitskoj publici.

La La Land - Oscar

Prestižna nagrada

„La La Land“ izjednačio rekord osvojivši čak 14 nominacija za nagradu Oscar

Svečana će se dodjela održati po 89. put 26. veljače, a ovogodišnji će voditelj biti Jimmy Kimmel – popularni komičar koji vodi „late night show Jimmy Kimmel Live“. 

4. majmun

Što je film bez sociologije?

Otkrijte tko je četvrti majmun u radu kontroverzne psihijatrijske bolnice

U utorak će se u Info zoni prikazati fim „4. majmun" koji donosi bolna svjedočanstva štićenika psihijatrijske bolnice Lopača.