Na današnji dan

7 zanimljivih činjenica o životu Stephena Hawkinga koji je otkrio kako funkcionira svemir

Stephen Hawking

Stephen Hawking, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća i veliki popularizator znanosti, rodio se na današnji dan prije 77 godina.

Ono što je Vesna Pisarović na hrvatskoj glazbenoj sceni, Beyonce u svijetu showbiza i Robert De Niro u Hollywoodu, Stephen Hawking je u svijetu znanosti. Rijetko se koji znanstvenik može pohvaliti popularnošću kakvu ima ovaj nedavno preminuli teorijski fizičar. Rođen je 8. siječnja 1942. u Oxfordu gdje je i diplomirao, a doktorirao je na Cambridgeu. Kao veliki stručnjak za kozmologiju, svemir i crne rupe, predavao je na istoj katedri u Cambridgeu gdje je nekad predavao Isaac Newton. Preminuo je 14. ožujka 2018, a za sobom je, osim znanstvenih radova, ostavio Kratku povijest vremenaSvemir u orahovoj ljusciVelebni plan i mnoge druge knjige. 

Povodom 77. obljetnice njegova rođenja donosimo vam sedam zanimljivih činjenica o Hawkingovu životu. 

  • Do osme godine nije uopće znao čitati 

Iako je bio genij u pravom smislu te riječi, Stephen Hawking nije imao natprosječno dobre ocjene u školi niti je bio čudo od djeteta. Bavio se onime što ga je zanimalo – fizikom, vremenom i prostorom, a kao tinejdžer sam je sastavio računalo zbog čega su ga njegovi vršnjaci prozvali Einsteinom. 

  • Rekli su mu da će umrijeti u dvadesetima

Kada je još kao student pao i ozlijedio se tijekom klizanja, Hawkingu su dijagnosticirali ALS (amiotrofična lateralna skleroza). S obzirom na ozbiljnost te bolesti, Hawkingu je rečeno da ima još dvije godine života. No, usprkos svim prognozama, doživio je starost. 

  • Otkrio je da svemir nema kraja 

Jedno od Hawkingovih najvećih otkrića, koje dijeli s Jimom Hartleom, jest teorija o beskonačnosti svemira. 1983. godine, kako bi razumjeli prirodu i oblik svemira, Hawking i Hartle, koristeći se saznanjima iz kvantne mehanike i opće teorije relativnosti, shvatili su da, prostorno, kraj svemira ne postoji. 

  • Pisao je knjige za djecu 

Zajedno sa svojom kćeri Lucy Hawking, Stephen Hawking je napisao serijal knjiga o dječaku Georgeu koji u raznim avanturama otkriva tajne svemira, tehnologije i znanosti. George i veliki prasak, Tajni ključ svemira Svemirski lov na blago samo su neke od knjiga koje na zabavan način kompleksnu znanstvenu tematiku približavaju najmlađima. 

  • Vjerovao je u vanzemaljce 

Kada je 2008. godine tijekom proslave pedesete godišnjice osnutka NASA-e držao govor o važnosti istraživanja svemira, Hawkinga su upitali misli li da postoje vanzemaljci. Odgovorio je kako s obzirom na prostranstvo svemira postoji mogućnost da negdje postoji primitivan ili inteligentan život. Primitivan život dosta je čest, rekao je Hawking, a inteligentan život vrlo je rijedak. Neki kažu da ga na Zemlji tek trebamo pronaći

  • Okušao se i u glumačkim vodama 

Zabavan, oštar na jeziku i ciničan, Hawking nikad nije imao problema s pojavljivanjima na televiziji ili držanjem govora. Prvi se put pojavio na televiziji 1993. u epizodi Star Treka. Posudio je glas likovima u Simpsonima Futurami, a pojavio se i u Teoriji velikog praska

  • Film snimljen prema njegovom životu bio je nominiran za nekoliko Oskara 

Teorija svega, film baziran na životnoj priči Stephena Hawkinga, bio je prava uspješnica. Znanstvenika je glumio Eddie Radmayne koji je za svoju ulogu osvojio Oskara. Samom Stephenu Hawkingu film se izuzetno svidio te je rekao kako se na trenutke osjećao kao da gleda svoja sjećanja. 

Stephen Hawking, osim što je svojim znanstvenim otkrićima zadužio čovječanstvo, može mnogima služiti kao inspiracija. Unatoč tomu što je bolovao od teške bolesti, nije odustajao od čitanja i pisanja, od rješavanja zadataka i od predavanja, a njegov težak život nije ga spriječio da ovaj svijet svojim znanstvenim doprinosima učini malo boljim mjestom. 

Komentari na članak

Vezani članci

Supermjesec

Na današnji dan

Lansiran Apollo 9 – misija koja je čovjeka približila slijetanju na Mjesec

Misija Apollo 9 bila je izuzetno bitna te je pomogla u daljnjem razvijanju lunarnog modela te kasnije slijetanju na Mjesec. Široj je javnosti slabije poznata od nekih drugih misija, kao što je na primjer Apollo 11, no bila je presudan korak u pripremi za lunarna slijetanja.

Rješite se strahova pomoću nove tehnike!

Znanošću protiv fobija

Nova tehnika pomoću koje možemo pobijediti iracionalne strahove

Znanstvenici su otkrili tehniku koja nam može pomoći u svladavanju fobija i anksioznosti.

Rektorat pročelje

Sjednica Rektorskog zbora

Dovodi se u pitanje edukacija na visokoobrazovnim i znanstvenim institucijama

Održana je šesta sjednica Rektorskog zbora Republike Hrvatske u tekućoj akademskoj godini. Zaključeno je da nedovoljno financiranje znanosti dovodi u pitanje provođenje nacionalne znanstvene politike.

Sveučilišni forum 2014 Split

Sveučilišni forum u Splitu

U dodiru vjere i znanosti: Moji uvidi o post-kvantnoj fizici i o Bogu

Projekt sveučilišnih foruma ima za cilj potaknuti razmišljanje o najkompleksnijim pitanjima na razini odnosa znanosti i vjere te, sučeljavajući svjetski priznate znanstvenike, omogućiti interdisciplinarni pristup postavljenim tezama.

Djevojka sama

Na današnji dan

Kako kvalitetno proslaviti Međunarodni dan samaca

Međunarodni dan samaca, koji pada na 11. 11, međunarodni je praznik koji slavi ljepotu samačkoga života. Idealna je to prilika da proslavite ljubav prema prijateljima, obitelji, kućnim ljubimcima i, prije svega – sebi.