LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

"Science Fiction Day" - praznik znanstvene fantastike

Drugi dan u godini rezerviran je za budućnost. SF knjige, filmovi i serije - sve je dozvoljeno i poželjno kako bi se odala počast jednom od najvećih pisaca tog žanra, Isaacu Asimovu.

Drugi dan u godini rezerviran je za budućnost. SF knjige, filmovi i serije - sve je dozvoljeno i poželjno kako bi se odala počast jednom od najvećih pisaca tog žanra, Isaacu Asimovu.

Geekovi i nerdovi, izvadite svoje kostime i rekvizite, maknite prašinu s najdražih SF knjiga i zaokružite datum na kalendaru crveno jer danas, 2. siječnja, je vaš dan – Science Fiction Day, koji se ove godine održava četvrti put. Najveće slavlje je, jasno, u Sjedinjenim Američkim Državama, ali svake se godine ovaj blagdan sve više širi po svijetu.

Današnji datum je odabran kako bi se odala počast rođenju jednog od začetnika žanra, Isaacu Asimovu. S više od pet stotina napisanih i uređenih knjiga ubraja se u najmarljivije pisce ikada, a vjerni čitatelji najviše ga cijene zbog djela Nightfall i Foundation Trilogy.

Ovaj biokemičar po struci neko je vrijeme predsjedao Mensom International te je skovao riječ robotika u svojoj pričici Liar!. Koliko ste slušali na tehničkom u osnovnoj školi? Sjećate li se Asimova tri zakona robotike? Evo šalabahtera:

  1. Robot ne smije ozlijediti ili svojom pasivnošću dovesti u opasnost čovjeka.
  2. Robot mora poštivati i izvrašavati naredbe koje mu zada čovjek, osim ako bi se takve odredbe suprotstavile prvom zakonu.
  3. Robot mora štititi svoje postojanje, osim ako bi se to kršilo s prvim ili drugim zakonom.

Isaac Asimov, FOTO: Famous Authors

Osim postanka robota, Asimov je prije 52 godine predvidio još niz izuma kao što su gotovi zamrznuti obroci, bespilotne letjelice, komunikacijski uređaj koji će omogućiti poziv i video prikaz osobe koja se nalazi bilo gdje na svijetu, kao i 3D televizijske setove. 

A kako se slavi i što vam sve treba za proslavu SF dana?

Kao prvo, dobra volja i ljubav prema znanstvenoj fantastici. Nadalje, običaj je pročitati ili pogledati maraton filmova najdražeg pisca ili redatelja. Po mogućnosti, kostimiran. Najčešći odabiri su knjige Philipa K. Dicka i Kurta Vonneguta, filmski klasici Alien Ridleya Scotta, The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy Gartha Jenningsa, 2001 Stanleya Kubricka ili iskoristite što u kinima trenutno igraju Ratovi zvijezda.

Ako ste u Dubrovniku, slobodno posjetite lokacije na kojima se snimala Igra prijestolja. I na kraju, ne zaboravite potaknuti druge da pročitaju ili pogledaju nešto iz šarolike ponude ovog žanra. Tko zna, možda ćete sljedeće godine imati partnera za šetnju ili posjet nekoj drugoj SF Meki.

FOTO: TWITTER/TALK NERDY TO ME