LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

25 godina otkako je Kevin ušao u srca američke javnosti

Razni su vjesnici predbožićnog vremena, ali u televizijskom programu jedan je konstanta. Film Sam u kući prije 25 godina prikovao je Amerikance i Kanađane za kinosjedalice, baš kao što nas i danas uveseljava s malih, i malo većih ekrana.

Razni su vjesnici predbožićnog vremena, ali u televizijskom programu jedan je konstanta. Film Sam u kući prije 25 godina prikovao je Amerikance i Kanađane za kinosjedalice, baš kao što nas i danas uveseljava s malih, i malo većih ekrana.

Kanadska i američka javnost je 1990. godine, na današnji dan, u kinima odgledala film bez kojega niti 25 godina kasnije neće proći nijedno božićno vrijeme. Naime, 16. studeni donio je u njihova kina Kevina McCallistera i njegovu rastresenu obitelj.

Nominiran za dva glazbena Oscara, film Home Alone sve je što jedna topla obiteljska priča treba biti. Genijalni Macaulay Culkin, Joe Pesci i Daniel Stern tope led i oko najtvrđih srdaca, a osmijeh bi razvukli čak i Grinchu na lice. Na radnju ne treba trošiti riječi, a ukoliko i postoje endemi koji ovaj film još uvijek ne znaju napamet, sigurno će imati priliku popuniti rupe u znanju i ovoga adventa.

Za svaki slučaj, ukoliko se u vašoj okolini nađe netko kome ponavljanje gradiva nije najdraža aktivnost, donosimo 10 scena u kojima je stvarateljima filma pala koncentracija. Da, odbijamo reći da vam donosimo 10 grešaka. Ako još ne znate koje su to, pogledajte film opet i pronađite ih.

Što se tiče brojeva, Sam u kući postavio je Guinessov rekord s 500 milijuna dolara zarade na kinoulaznicama. Iako je uloga Kevina pisana baš za Culkina, na audiciju su primili čak 100 dječaka. Koliko je on uistinu bio prava odluka dokazuju i scene po kojima je film zapamćen. Naime, ikonični vrisak s rukama na licu u scenariju je izgledao sasvim drugačije, a pitanje “You guys give up or you thirsty for more?” je zapravo njegova improvizacija.

S druge strane, uloga Harryja prvo je ponuđena Robertu De Niru, a kasnije ju je prihvatio Pesci, glumac koji je zaista ugrizao tada devetogodišnjeg dječaka. Culkin je ožiljak na prstu čuvao sve do 2004. godine kada ga je dao ukloniti. A evo i odgovora na pitanje koje si postavljaju svi arahnofobi. Da, tarantula na Marvovom licu je navodno prava. Zbog toga je vrisak morao odglumiti, a zvuk je dodan naknadno.

Je li prerano za božićne teme, ukrase koji se lagano postavljaju po glavnom gradu i dućanske police prepune adventskih kalendara, ne znamo. Znamo samo da ga je nemoguće zamisliti bez Coca-Colinih reklama i filmova kao što je ovaj. Uz malu napomenu – pazite što želite, možda vam se to i ostvari!  

FOTO: FANSPOP