Na današnji dan

200. obljetnica rođenja velikoga hrvatskog borca za nacionalno oslobođenje

Ivan Kukuljevic Sakcinski

Na današnji se dan obilježava 200. godina od rođenja Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Povodom obljetnice, u NSK je otvorena izložba koju čine povijesna djela, rukopisi i politički govori kojima je autor.

Godine 1816., na današnji je dan u Varaždinu rođen Ivan Kukuljević Sakcinski, hrvatski književnik, povjesničar i političar. Za vrijeme školovanja bavio se književnim radom na njemačkom jeziku. Boravio je u Beču te je tamo upoznao Ljudevita Gaja, središnju osobu ilirskoga pokreta. Tada i sam postaje veliki ilirac. U Hrvatskoj se borio protiv mađarizacije i cenzure.

U Hrvatskoj je povijesti ostao zabilježen kao prva osoba koja je u Hrvatskome saboru, godine 1843., održala govor na hrvatskome jeziku.

– Višnja slast i milina svojim prirodjenim materinskim jezikom govoriti moći i smeti... – rečenica je iz njegovog govora.

Promicao je borbu za nacionalno oslobođenje, a njegovi su odrješiti govori izazivali burne reakcije kod mađarskih i austrijskih vlasti. Sakcinski je bio predsjednikom Matice ilirske, osnovao je Samostalnu narodnu stranku te pokrenuo stranački list Domobran. Također, bio je prvim predsjednikom Matice hrvatske i na toj je dužnosti ostao do smrti 1889. godine

Osim političke karijere, Sakcinski se bavio i književnim radom. Njegova je drama Juran i Sofija ili Turci kod Siska prva preporodna drama koja je javno prikazivana. Povijesni dio drame govori o pobjedi nad Turcima kod Siska godine 1593. Ljubavni je sloj drame u opreci s patriotskim. Od ljubavi prema domovini jedino je jača majčinska ljubav. Objavio je i pjesme Slavjanke i Povijesne pjesme te tragediju Marula. Autor je i prve znanstvene bibliografije. Bio je poznat i kao veliki bibliofil te je svoju zbirku rukopisa i vrijednih knjiga ostavio tadašnjoj Jugoslavenskoj akademiji u Zagrebu.

Svojim znanjem i angažiranošću uvelike je utjecao na razvoj hrvatske kulture, povijesnih znanosti i politike. Povodom 200. godišnjice njegova rođenja, u NSK je otvorena izložba koju čine povijesna djela, rukopisi i politički govori kojima je Kukuljević autor. Izložba će ga predstaviti i kao znanstvenika, književnika i povjesničara te kao onoga čiji je rad nadahnuo brojne druge da govore, pišu, skladaju i na ostale načine stvaraju na hrvatskome jeziku. Otvorena je do 1. lipnja 2016. godine.

Komentari na članak

Vezani članci

Izložba "Radost života"

Klub mladih Split

Izložba fotografija "Radost života" glas je djece

Tijekom inkluzivnih radionica uz podršku UNICEF-a, nastale su fotografije Željka Budimira Keka. Izložbu možete pogledati u Klubu mladih Split.

 Arheološki muzej Zagreb – zgrada

Obljetnica rođenja Josipa Brunšmida

Besplatan ulaz u Arheološki muzej u Zagrebu

Arheološki muzej u Zagrebu obilježava obljetnicu rođenja Josipa Brunšmida te tim povodom omogućuje posjetiteljima da besplatno razgledaju muzejske zbirke i izložbe.

Izložba Mirana Šabića

Izložba u Splitu

Kao dio doktorskog rada nastala izložba „Arhiviranje memorije”

Miran Šabić svoje je istraživanje bazirao na osobnim sjećanjima kroz slike koje pojedinac pohranjuje tijekom života, a pojavljuju se skupno u trenutku prijelaza u kliničku smrt.

https://www.facebook.com/EquusReptilomanija/?tn-str=k*F

Izložba gmazova i vodozemaca

Ako ste dovoljno hrabri za fotografiranje sa zmijom, posjetite Reptilomaniju+ na Veterinarskom fakultetu

Veterinarski fakultet organizira izložbu gmazova i vodozemaca pod nazivom Reptilomanija+. Osim što će posjetitelji naučiti ponešto o životinjama, moći će se i fotografirati sa zmijom i gušterom.

Galerija SKC

Izložba u Galeriji SKC

Neža Knez sljedeća je umjetnica koja se "Zvučnim zidom" probija do publike

Projektom "Zvučni zid" postavljaju se samostalne izložbe manje poznatih mladih umjetnika. Iduća je na redu Neža Knez.