Na današnji dan

200. obljetnica rođenja velikoga hrvatskog borca za nacionalno oslobođenje

Ivan Kukuljevic Sakcinski

Na današnji se dan obilježava 200. godina od rođenja Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Povodom obljetnice, u NSK je otvorena izložba koju čine povijesna djela, rukopisi i politički govori kojima je autor.

Godine 1816., na današnji je dan u Varaždinu rođen Ivan Kukuljević Sakcinski, hrvatski književnik, povjesničar i političar. Za vrijeme školovanja bavio se književnim radom na njemačkom jeziku. Boravio je u Beču te je tamo upoznao Ljudevita Gaja, središnju osobu ilirskoga pokreta. Tada i sam postaje veliki ilirac. U Hrvatskoj se borio protiv mađarizacije i cenzure.

U Hrvatskoj je povijesti ostao zabilježen kao prva osoba koja je u Hrvatskome saboru, godine 1843., održala govor na hrvatskome jeziku.

– Višnja slast i milina svojim prirodjenim materinskim jezikom govoriti moći i smeti... – rečenica je iz njegovog govora.

Promicao je borbu za nacionalno oslobođenje, a njegovi su odrješiti govori izazivali burne reakcije kod mađarskih i austrijskih vlasti. Sakcinski je bio predsjednikom Matice ilirske, osnovao je Samostalnu narodnu stranku te pokrenuo stranački list Domobran. Također, bio je prvim predsjednikom Matice hrvatske i na toj je dužnosti ostao do smrti 1889. godine

Osim političke karijere, Sakcinski se bavio i književnim radom. Njegova je drama Juran i Sofija ili Turci kod Siska prva preporodna drama koja je javno prikazivana. Povijesni dio drame govori o pobjedi nad Turcima kod Siska godine 1593. Ljubavni je sloj drame u opreci s patriotskim. Od ljubavi prema domovini jedino je jača majčinska ljubav. Objavio je i pjesme Slavjanke i Povijesne pjesme te tragediju Marula. Autor je i prve znanstvene bibliografije. Bio je poznat i kao veliki bibliofil te je svoju zbirku rukopisa i vrijednih knjiga ostavio tadašnjoj Jugoslavenskoj akademiji u Zagrebu.

Svojim znanjem i angažiranošću uvelike je utjecao na razvoj hrvatske kulture, povijesnih znanosti i politike. Povodom 200. godišnjice njegova rođenja, u NSK je otvorena izložba koju čine povijesna djela, rukopisi i politički govori kojima je Kukuljević autor. Izložba će ga predstaviti i kao znanstvenika, književnika i povjesničara te kao onoga čiji je rad nadahnuo brojne druge da govore, pišu, skladaju i na ostale načine stvaraju na hrvatskome jeziku. Otvorena je do 1. lipnja 2016. godine.

Komentari na članak

Vezani članci

Izložba završnih radova studentica Umjetničke akademije u Splitu

Obilježavanje jedanaeste Noći muzeja

Izložba završnih radova studentica Umjetničke akademije u Splitu

Noć muzeja obilježava se i u splitskoj Info zoni. Svoje radove i njihov proces nastanka, predstavit će pet studentica Odsjeka za likovnu kulturu i likovnu umjetnost.

Slika Pavle Vukšić

Izložba u Klubu Zona

Maturalni radovi splitskih učenika dobivaju svoju izložbu

– Na kraju jedne od mnogih životnih etapa, ovi mladi ljudi opet pokazuju umijeće, ne uzmičući, ne skrivajući se, hrabro nastavljajući niz započet u Školi. – stoji u katalogu izložbe.

Antun Branko Šimić

Državna matura

VIDEO: Udruga iTHEom objavila novi uradak namijenjen maturantima

Bliži se državna matura pa je udruga iTHEom objavila još jedan video kojim maturantima olakšava učenje. Obrađena je poezija A. B. Šimića.

Pogon Jedinstvo

Društvena problematika

Izložba multimedijalnog rada pod nazivom "Potrošeni oblik"

Izložba hrvatskog multimedijalnog umjetnika srednje generacije - Sandra Đukića.

Izložba Maje Vržine

Otvorenje izložbe

Pozlaćen je umjetnički opus Maje Vržine „Rule of three”

Umjetnički opus Maje Vržine svjedoči o velikom umjetničkom i kreativnom potencijalu jasno prepoznatljiva i već čvrsto formirana osobna stila. Njena su djela nastala pozlatom, tehnikom koju je naučila kod vodećeg britanskog stručnjaka.