LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
MEĐUNARODNI DAN ŽENA

1909. godine prvi puta u povijesti prigodno obilježen dan koji ističe ravnopravnost žena i muškaraca

Svake godine, 8. ožujka, diljem svijeta se slavi Međunarodni dan žena. Dan koji se počeo slaviti kao pokret za bolje uvjete rada i prava žena, danas je postao simbol globalne solidarnosti i borbe protiv svih oblika diskriminacije.

Svake godine, 8. ožujka, diljem svijeta se slavi Međunarodni dan žena. Dan koji se počeo slaviti kao pokret za bolje uvjete rada i prava žena, danas je postao simbol globalne solidarnosti i borbe protiv svih oblika diskriminacije.

Međunarodni dan žena, koji se obilježava 8. ožujka svake godine, predstavlja važan dan posvećen ekonomskim, političkim i društvenim dostignućima pripadnica ženskog spola te ističe ravnopravnost žena i muškaraca. 

Ova godišnja proslava ima duboke korijene u povijesti borbe za prava žena, koja je počela još davne 1857. godine u New Yorku, kada su radnice tekstilne tvornice stupile u štrajk tražeći bolje uvjete rada za žene. Iako Ih je policija rastjerala i prekinula prosvjed, one nisu odustale od svojih zahtjeva. Samo dva mjeseca kasnije, žene su se udružile i osnovale vlastiti sindikat, piše povijest.hr.

Tijekom sljedećih desetljeća, prosvjedi žena nastavili su se, pri čemu je jedan od najpoznatijih bio onaj iz 1908. godine, kada je čak 15 000 žena prošetalo kroz New York, zahtijevajući kraće radno vrijeme, veće plaće i pravo glasa.

Značaj ovog datuma dodatno je naglašen požarom u tvornici Triangle Shirtwaist 1911. godine u New Yorku, koji je rezultirao smrću više od 140 žena zbog loših sigurnosnih mjera na radu. Ovaj događaj je dodatno potaknuo žene na borbu za zaštitu svojih prava.

Socijalistička partija Amerike donijela je deklaraciju o obilježavanju Dana žena 1909. godine, a već sljedeće godine u Kopenhagenu je održana prva međunarodna ženska konferencija, na kojoj je odlučeno da se Međunarodni dan žena slavi svake godine 8. ožujka. Tijekom godina, obilježavanje ovog dana proširilo se diljem Europe i svijeta.

Unatoč prestanku obilježavanja ovog dana u zapadnom svijetu tijekom 1930-ih zbog povezivanja s komunizmom, ponovno je postao važan 1960-ih zahvaljujući feminističkim pokretima. Godine 1975., Ujedinjeni narodi su službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena, što je dodatno ojačalo njegovu globalnu prisutnost. Ista ta godina je proglašena Međunarodnom godinom žene.

Danas, Međunarodni dan žena predstavlja važan podsjetnik na postignuća žena diljem svijeta te na važnost nastavka borbe za ravnopravnost spolova i suzbijanje svih oblika diskriminacije.

Drage žene, sretan vam vaš dan!
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA