LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

1819. godine patentiran je prvi bicikl

Na današnji dan 1819. godine patentiran je bicikl, prijevozno sredstvo koje danas gotovo svi posjeduju.

Na današnji dan 1819. godine patentiran je bicikl, prijevozno sredstvo koje danas gotovo svi posjeduju.

Na današnji dan 1819. godine patentiran je bicikl.

Otkriće bicikla nije vezano za ime konkretnog izumitelja. Kroz povijest je bilo više primjera vozila pokretanog ljudskom snagom, i ona su često bila bitno drugačija od današnjeg koncepta bicikla.

Osoba koja se spominje kao prvi vozač bicikla je njemački barun Karl von Drais, koji je 1817. godine vozio svojevrsni bicikl na guranje nazvan draisine (drezina). Takav tip bicikla danas se čuva u muzeju Paleis het Loo u Apeldoornu u Nizozemskoj.

Između 1850. i 1860. godine Francuz Ernest Michaux je sa svojim učenikom Pierreom Lallementom razvijao bicikl s pedalama na prednjem velikom kotaču. Bicikli su bili teško upravljivi i opasni, a padovi česti. Problemi s upravljanjem donekle su smanjeni uvođenjem upravljača i pomicanjem sjedala u bolji položaj. Međutim, pravi napredak bio je uvođenje lančanog pogona kojeg su osmislili J. K. Starley, J. H. Lawson i Shergold.
Starleyjev model bicikla iz 1885. godine najčešće se smatra prvim modernim biciklom. Daljnje poboljšanje bilo je uvođenje pnemuatskih guma 1888. godine, koje je uveo Škot John Boyd Dunlop.

Stara hrvatska riječ za bicikl je kotur.

Osnovni koncept bicikla do današnjih dana nije se bitno mijenjao, osim što je tehnološki napredak donio primjenu kvalitetnijih materijala u izradi, te su današnji bicikli daleko upravljiviji i sigurniji.

Procjenjuje se da danas na svijetu ima preko milijardu bicikala!

Usprkos jednostavnosti i raširenosti, u našoj zemlji postoji samo jedna literatura koja obrađuje tehničke aspekte bicikla, a to je diplomski rad Gordana Krpaneca pod naslovom „Konstrukcija brdske dvokolice iz 1991. godine“.

Pogledajte ovaj kratki video o povijesti bicikla.

FOTO: WWW.HAOSS.ORG