Na današnji dan

15 zanimljivih činjenica o nacionalnom parku Yellowstone, koji su zvali Wonderland

8. West Yellowstone, Montana

Yellowstone je nacionalni park koji se proteže trima američkim saveznim državama. Osim po raznolikoj flori i fauni park je poznat i po gejzirima i termalnim izvorima. Godišnje ga posjeti oko 4 milijuna turista.

Yellowstone je na današnji dan, 1. ožujka, 1872. godine proglašen prvim nacionalnim parkom u Sjedinjenim Američkim Državama. Uz to što je najstariji, najpoznatiji je i najveći nacionalni park na ovom području. Proteže se trima saveznim državama – sjeverozapadnim dijelom države Wyoming, dijelom u južnoj Montani te istočnim dijelovima države Idaho. Rasprostire se na 8987 kilometara kvadratnih i nalazi se na visoravni prosječne nadmorske visine od 2400 metara. Najviša točka nacionalnog parka jest Eagle Peak (Orlovski vrh), koji se nalazi na visini od 3462 metra. Poznat je po gejzirima, vrstama životinja, termalnim izvorima, super vulkanu i raznim geotermalnim karakteristikama.

Yellowstone je 1776. godine proglašen UNESCO-vim rezervatom biosfere, a 1978. je godine uvršten na popis svjetske baštine. Donosimo nekoliko vrlo zanimljivih činjenica o njemu:

1. u parku možete pronaći više od 500 aktivnih gejzira (više od polovice svjetskih gejzira)

2. Yellowstone je dom oko 67 vrsta sisavaca

3. oko 290 vodopada može se pronaći unutar 2,2 milijuna hektara parka

4. unutar parka postoji oko 100 milja pješačkih staza

5. park je površinom veći od saveznih država Rhode Island i Delaware zajedno

6. naziv parka potječe od imena rijeke Yellowstone koju su francuski traperi, lovci koji u lovu koriste razne stupice i naprave, zbog žutih litica yellowstonskog velikog lanca (Grand Canyon koji nije imao veze s Velikim lancom u Arizoni) prozvali Roche Jaune te su kasnije to preveli u Yellowstone

7. poznati gejzir po imenu Old Faithful eruptira svake 92 minute

8. Yellowstone godišnje posjeti oko četiri milijuna turista, a više od polovice posjećuje park u lipnju, srpnju i kolovozu

9. u početku nacionalni je park bio pod upravom američke vojske, do 1916. godine kada je osnovana Služba nacionalnih parkova SAD-a

10. u parku se nalazi jedna od najvećih okamenjenih šuma na svijetu koja je sastavljena od stabala koja su u davna vremena bila zatrpana zemljom i pepelom te se iz drva pretvorila u mineralizirane materijale

11. najviši slap u parku visok je 92 metra

12. jedan od prvih istraživača koji je istraživao nacionalni park ondje se zadržao 37 dana, izgubljen

13. park je imao nadimak Wonderland

14. u parku se godišnje dogodi između 1000 i  3000 potresa

15. jedno od najspektakularnijih mjesta u parku jest duboki kanjon kojim prolazi rijeka Yellowstone.

Komentari na članak

Vezani članci

popaj

Na današnji dan

Prvo pojavljivanje slavnog mornara Popeya

Na današnji dan, mornar Popey postao je dio tada slavnog stripa, Thimble Theatre. U članku saznajete zanimljivosti vezane za slavnog crtanog junaka.

Traperice

Na današnji dan

Patentiran nezamjenjiv dio odjeće

20. svibnja 1873. godine Jacob Davis i Levi Strauss patentirali su prve traperice.

Nezavisna Država Hrvatska

Na današnji dan

Osnovana Nezavisna Država Hrvatska

10. travnja 1941. godine osnovana je Nezavisna Država Hrvatska.

Dijana Fudurić

Programi „Work and Travel“ i „Au pair“

Nezaboravna iskustva s razmjene u SAD-u: „Čeka vas avantura života!“

Saznali smo iz prve ruke kako je izgledao život mladih koji su boravili u SAD-u u sklopu programa „Work and Travel“ i „Au pair“. S nama su podijelili doživljaje s putovanja i otkrili zašto će to iskustvo pamtiti do kraja života.

Supermjesec

Na današnji dan

Lansiran Apollo 9 – misija koja je čovjeka približila slijetanju na Mjesec

Misija Apollo 9 bila je izuzetno bitna te je pomogla u daljnjem razvijanju lunarnog modela te kasnije slijetanju na Mjesec. Široj je javnosti slabije poznata od nekih drugih misija, kao što je na primjer Apollo 11, no bila je presudan korak u pripremi za lunarna slijetanja.