LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

114 godina najprestižnije svjetske nagrade

573 nagrade, 900 laureata u dobi od 17 do 90 godina. Naravno, riječ je o Nobelovoj nagradi koja se dodjeljuje uvijek na isti datum - 10. prosinac.

573 nagrade, 900 laureata u dobi od 17 do 90 godina. Naravno, riječ je o Nobelovoj nagradi koja se dodjeljuje uvijek na isti datum - 10. prosinac.

Mirotvorci, književnici, kemičari, fizičari, ekonomisti, liječnici, ali i ostali ljubitelji znanosti i civilizacijskog napretka - svi oni s nestrpljenjem očekuju 10. prosinca. Na današnji dan prije 114 godina dodijeljene su prve Nobelove nagrade. Ceremonija je održana u Stockholmu na petu godišnjicu smrti slavnog inovatora. Te 1896. godine nagrade su dodijeljene u pet kategorija dok je od 1969. na popisu i ekonomija. Danas dobitnike biraju Švedska kraljevska akademija znanosti, Karolinski institut i odbor koji izabere norveški parlament.

Alfred Bernhard Nobel rođen je 1833. u Švedskoj, ali se njegova obitelj brzo seli u Rusiju. Tamo se školovao, a znanje je nadopunjavao u Parizu i Sjedinjenim Američkim Državama. Izum po kojem je najpoznatiji zapravo je nastavak obiteljske tradicije. Otac ovog kemičara u St. Petersburgu posjedovao je tvornicu eksploziva. U njoj je 1864., zbog nekontrolirane detonacije, poginuo Alfredov brat. Tako je krenula potraga za sigurnijim sredstvom od nitroglicerina. Nazvao ga je dinamit po grčkoj riječi dynamis, odnosno snaga. Ondašnji mediji nazivali su ga trgovcem smrti, ali on je svom izumu, prije svega, želio pripisati pacifističku namjenu. Tako je većinu svog bogatstva ostavio za kreiranje danas najprestižnije svjetske nagrade. Shodno tome, u oporuci je pisalo:

- Jedna nagrada će biti dodijeljena onome tko učini najviše ili najbolje kako bi promicao bratstvo među nacijama, smanjio broj vojski i održavao mirovne kongrese.

Zanimljivo, samo živi ljudi mogu biti nominirani, pa tako i dobiti ovu nagradu. No, kako iznimke potvrđuju pravilo i ovdje se pojavljuju tri. Književnik Erik Axel Karlfedt, političar Dag Hammarskjöld te bilolog Ralph Steinman svoja su priznanja dobili posthumno. U prosjeku dobitnici imaju 59 godina, a statistika kaže ukoliko ste muškarac rođen 28. veljače ili 21. svibnja šanse za ovu nagradu su vam veće.

Nobelova nagrada - žene, FOTO: Facebook/Nobel Prize
 
Pronašli ste se u ovome? Odlično! Onda biste još vjerojatno željeli znati i pravila. Nažalost, ne možete se sami nominirati. Predložiti vas mora netko drugi i to za vašeg životnog vijeka. Godišnje se skupi preko dvije stotine prijava koje se svedu na njih pet ili šest. Sva ta imena, osim naravno pobjedničkog, ostaju u tajnosti 50 godina ne bi li se izbjeglo lobiranje. Do danas su dodijeljene 573 nagrade za 900 laureta. Dvojica su je odbila, Jean-Paul Sartre i Le Duc Tho, a četvorica Nijemaca za vrijeme Drugog svjetskog rata su na to bila prisiljena. No, ukoliko ne osvojite diplomu i novčanu nagradu, ne očajavajte. I Mahatma Gandhi je nikada nije osvojio, usprkos pet nominacija.
FOTO: NOBELPRIZE.ORG