Na današnji dan

10. godišnjica smrti Borisa Dvornika

wr

„Neću politiku u svoju butigu!'' – poznata je izjava Meštra koji je umro na današnji dan 2008. godine.

Nemoguće je biti Dalmatinac, a da se zbog svoga karaktera svakodnevno ne ogriješite o barem 7 Božjih zapovijedi. To je znao i Boris Dvornik, klasičan primjer dalmatinskog čovika – naočit, šarmantan, zabavan, iskren do srži, glasan, raspjevan, slab na vino i žene, a ni psovka mu nije bila strana.

Bio je hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac, redatelj i scenarist te jedan od najvećih predstavnika hrvatske kinematografije. Na filmskim ekranima pojavio se 1960. godine u filmu France Štiglica Deveti krug, koji problematizira holokaust. Glumio je mladića koji za vrijeme rata ženi mladu Židovku kako bi je spasio.

Njegova popularnost doživjela je svoj vrhunac glumom u serijama Naše malo misto i Velo misto. Ono što su za Podravinu Gruntovčani, a za Zagrepčane Smogovci, to su one za Dalmaciju. U seriji Naše malo misto Dvornik glumi znamenitog Roka Prča  lokalnog šarmera, zafrkanta i dobričinu koji, iako neobrazovan, zbog pridruživanja partizanima i zahvaljujući svojoj lukavosti postaje direktor hotelskog poduzeća te najbogatiji i najmoćniji čovjek u mjestu.

U Velom mistu glumi gradskog bricu, zvanog Meštar čije izjave se i dan danas citiraju.

– Neću politiku u svoju butigu!, Evo, ja iz ove svoje butige nisam maka', a čet'ri san države prominija! –

Lik Meštra, baš kao svaki pravi Splićanin, nedvojbeno vjeruje u Hajduk i njegovu vječnost, idealizira ga i obožava pa je njegova najcitiranija izjava postala veliki grafit u splitskom kvartu Bilice:

– Krepat moredu svi kralji i carevi, ma Ajduk će ostat! –

Osim izvrsne glume, Boris Dvornik poznat je i kao otac Deana i Dine Dvornika koji je preminuo u rujnu 2008, samo par mjeseci nakon oca te kao djed Elle Dvornik, hrvatske blogerice.

Okušao se i u glazbi, a njegov glas možete čuti u duetu s Oliverom u pjesmi Nadalina te prepoznatljivoj uvodnoj špici Našeg malog mista.

Mlađim generacijama manje je poznato da je bio i saborski zastupnik. Naime, prijateljevao je s Antunom Vrdoljakom koji ga je nagovorio da se kandidira za zastupnika u Hrvatskom saboru. To mu je pošlo za rukom 1992. kada se kao kandidat Hrvatske demokratske zajednice kandidirao i postao zastupnik, ali je vrlo brzo odustao.

Umro je prije 10 godina na današnji dan, 24. ožujka 2008. u svojoj kući u Splitu od srčanog udara. 

 

Komentari na članak

Vezani članci

Jelenko

Na današnji dan

„Jelenko medenko, a tko će čistiti štalu?”

Na današnji dan 1981. počela se prikazivati jedna od kultnih dječjih serija koju smo svi kao mali gledali. Trideset sedam godina kasnije podsjećamo vas na Jelenka i ekipu koja ga je spašavala.

Leptir mašna

Na današnji dan

S leptir-mašnom oko vrata obilježite dan ovog modnog dodatka

Na današnji dan, 28. kolovoza, slavimo dan jednog od profinjenih modnih detalja – leptir-mašne.

Joker

Na današnji dan

Hollywood izgubio jednog od najperspektivnijih mladih glumaca

Na današnji je dan u 28. godini života preminuo Heath Ledger, glumac s nevjerojatnom moći transformacije u likove koje je portretirao.

Stjepan Radić

Na današnji dan

Stjepan Radić preminuo od posljedica ranjavanja

Najduža pogrebna povorka u Zagrebu bila je upravo Radićeva, kada su građani, ali i svi štovaoci iz Hrvatske, pratili mrtvog Stjepana Radića na posljednje počivalište na mirogojske Arkade.

John Wayne, 1969

Na današnji dan

Nakon odustajanja od fakulteta John Wayne postaje najpoznatiji kauboj 20. stoljeća

Veliki John Wayne svoj život posvetio je alkoholu, cigaretama i ženama. Ipak, njegova najveća ljubav bila je gluma koja je njegovo najveće životno postignuće.