Na današnji dan

10. godišnjica smrti Borisa Dvornika

wr

„Neću politiku u svoju butigu!'' – poznata je izjava Meštra koji je umro na današnji dan 2008. godine.

Nemoguće je biti Dalmatinac, a da se zbog svoga karaktera svakodnevno ne ogriješite o barem 7 Božjih zapovijedi. To je znao i Boris Dvornik, klasičan primjer dalmatinskog čovika – naočit, šarmantan, zabavan, iskren do srži, glasan, raspjevan, slab na vino i žene, a ni psovka mu nije bila strana.

Bio je hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac, redatelj i scenarist te jedan od najvećih predstavnika hrvatske kinematografije. Na filmskim ekranima pojavio se 1960. godine u filmu France Štiglica Deveti krug, koji problematizira holokaust. Glumio je mladića koji za vrijeme rata ženi mladu Židovku kako bi je spasio.

Njegova popularnost doživjela je svoj vrhunac glumom u serijama Naše malo misto i Velo misto. Ono što su za Podravinu Gruntovčani, a za Zagrepčane Smogovci, to su one za Dalmaciju. U seriji Naše malo misto Dvornik glumi znamenitog Roka Prča  lokalnog šarmera, zafrkanta i dobričinu koji, iako neobrazovan, zbog pridruživanja partizanima i zahvaljujući svojoj lukavosti postaje direktor hotelskog poduzeća te najbogatiji i najmoćniji čovjek u mjestu.

U Velom mistu glumi gradskog bricu, zvanog Meštar čije izjave se i dan danas citiraju.

– Neću politiku u svoju butigu!, Evo, ja iz ove svoje butige nisam maka', a čet'ri san države prominija! –

Lik Meštra, baš kao svaki pravi Splićanin, nedvojbeno vjeruje u Hajduk i njegovu vječnost, idealizira ga i obožava pa je njegova najcitiranija izjava postala veliki grafit u splitskom kvartu Bilice:

– Krepat moredu svi kralji i carevi, ma Ajduk će ostat! –

Osim izvrsne glume, Boris Dvornik poznat je i kao otac Deana i Dine Dvornika koji je preminuo u rujnu 2008, samo par mjeseci nakon oca te kao djed Elle Dvornik, hrvatske blogerice.

Okušao se i u glazbi, a njegov glas možete čuti u duetu s Oliverom u pjesmi Nadalina te prepoznatljivoj uvodnoj špici Našeg malog mista.

Mlađim generacijama manje je poznato da je bio i saborski zastupnik. Naime, prijateljevao je s Antunom Vrdoljakom koji ga je nagovorio da se kandidira za zastupnika u Hrvatskom saboru. To mu je pošlo za rukom 1992. kada se kao kandidat Hrvatske demokratske zajednice kandidirao i postao zastupnik, ali je vrlo brzo odustao.

Umro je prije 10 godina na današnji dan, 24. ožujka 2008. u svojoj kući u Splitu od srčanog udara. 

 

Komentari na članak

Vezani članci

JFK, https://www.facebook.com/JFKennedytribute/photos/rpp.186725061517631/728441744012624/?type=3&theater

Na današnji dan

Prije 56 godina ubijen predsjednik koji je bio ispred svojega vremena

John F. Kennedy bio je 35. predsjednik SAD-a. Njegov je život pun zanimljivih događaja u kojima je iznova pokazivao svoju hrabrost.

The Simpsons, Simpsoni

Na današnji dan

Prije 30 godina izašla je prva epizoda – a danas ih svi uzrasti znaju!

Prije 30 godina emitirana je prva epizoda američke kultne serije „The Simpsons”.

Winston Churchill slavi poraz Njemačke 1945.

Na današnji dan

Europa slavi Dan pobjede i kraj Drugog svjetskog rata

8. svibnja 1945. godine njemačka vojska priznala je poraz, što označava službeni kraj II. svjetskog rata.

Pas štene kućni ljubimci

Na današnji dan

Međunarodni je dan životinja koje čekaju svoj topli dom

17.8. u svijetu se već 28. godinu za redom obilježava kao Međunarodni dan životinja koje nemaju i još čekaju na svoj topli dom. Događaj je pokrenut u SAD-u, a proširio se na 6 kontinenata i više od 50 država svijeta.

Posjetite tribinu o pobačaju, aktualnom društvenom pitanju

Izbor ili smrt pojedinca?

Posjetite tribinu o pobačaju, aktualnom društvenom pitanju

Udruga mladih i studenata SplitMisli organizira tribinu o pobačaju. Gosti predavači su zastupnici sasvim različitih stajališta. Poslušajte ih i iskažite svoj stav u Klubu mladih Split 28. siječnja u 19 sati.