LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmski festival

ZFF se ove godine održava na još jednoj lokaciji

Osim što će građani imati priliku vidjeti nove filmove, moći će posjetiti Zagreb Film Festival na novoj lokaciji.

Osim što će građani imati priliku vidjeti nove filmove, moći će posjetiti Zagreb Film Festival na novoj lokaciji.

Nakon sretnog djetinjstva u SC-u, 12 sjajnih godina u kinu Europa i tri u kinu Tuškanac, Zagreb Film Festival ove godine ima novu glavnu adresu – CineStar Branimir! Zbog najavljenog početka sanacije kina Tuškanac glavni program 21. izdanja ZFF-a (6. – 12. studenog) održat ćemo u CineStaru Branimir (Branimir Mingle Mall, Branimirova 29). Otvorenje i zatvaranje Festivala održat će se prema planu u kinu SC, a ostali programi u kinu Kinoteka, MSU i Dokukinu KIC te online na www.kinoeuropa.hr i croatian.film.

 

Novi filmovi Andrewa Haigha, Christiana Petzolda i Pedra Almodóvara u popularnom programu Velikih 5


Iako je lokacija održavanja glavnog festivalskog programa nova, omiljeni ZFF popratni programi ostaju isti pa će tako i ove godine selekcija VELIKIH 5 zagrebačkoj publici donijeti presjek aktualnih filmova iz pet najvećih europskih kinematografija – francuske, talijanske, njemačke, britanske i španjolske, pružajući pregled aktualnih filmskih trendova na europskoj sceni, i to u suradnji s Mrežom kulturnih instituta Europske unije u Hrvatskoj (EUNIC).

Najnoviji film britanskog redatelja Andrewa Haigha Stranci (All of Us Strangers) kritičari su već proglasili remek-djelom i jednim od najboljih filmova godine (The Wrap), a ta nadrealna drama o scenaristu koji posjećuje rodni grad kako bi pronašao roditelje poginule u prometnoj nesreći reminiscencija je na temu ljubavi i usamljenosti. Istovremeno ljubavna priča, fantazija, horor, ali i obiteljska drama i gej seksi romansa, Stranci su suptilna filmska lamentacija u kojoj su iznimne uloge odigrali poznati britanski glumci Andrew Scott (Fleebag), Paul Mescal (Normalni ljudi, Poslije sunca, Mračna kći), Jamie Bell (Billie Elliot) i Claire Foy (Kruna).

Na velikim platnima ovogodišnjeg ZFF-a gledat ćemo i Crveno nebo (Afire), novi film jednog od najzanimljivijih suvremenih njemačkih redatelja Christina Petzolda koji je dobio Nagradu Velikog žirija na ovogodišnjem Berlinaleu. U drugom dijelu trilogije započete filmom Undine (ZFF 2020) pratimo četvero mladih zarobljenih u baltičkoj idili kada u okolici počnu divljati požari. Potencijalno katastrofična situacija isprva ih zbližava, do trenutka kada u njihovim odnosima prevladaju zavist, požuda i seks.

FOTO: PR/ZFF
 

Novi kratki film

 

Program donosi i novi kratki film legendarnog španjolskog redatelja Pedra Almodóvara Čudan način života (Strange Way of Life). Redatelj poznat po zaokupljenosti ženskim likovima i fluidnosti rodnih identiteta okušao se ovoga puta u žanru vesterna, s poznatim holivudskim glumcima u glavnim ulogama, velikom zvijezdom u usponu Pedrom Pascalom (Game of Thrones, The Last of Us) i holivudskim veteranom Ethanom Hawkeom.

Prvi Almodóvarov vestern, kratkometražna drama presvučena u queer ruho i oda klasičnom žanru, premijerno je prikazan u Cannesu. Produkciju filma supotpisuje modna kuća Saint Laurent, čiji je to prvi iskorak u filmske vode.

FOTO: PR, ZFF, CANVA ILUSTRACIJA