Kazališni osvrt

Woyzeck smo svi mi – priča o malom čovjeku na pozornici HNK-a u Rijeci

Predstava „Woyzeck”

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci posljednjih je dana prepuno publike koja se bori za mjesto na predstavi „Woyzeck”. Priča o malom čovjeku, prisutnom u svim razdobljima ljudske povijesti, ispričana je na kazališni način. Donosimo osvrt na predstavu.

U riječkom je HNK-u 12. siječnja 2018. prvi put izvedena predstava Woyzeck, nazvana prema glavnom liku kojeg tumači Dean Krivačić. Osmišljena je prema drami njemačkog pisca i dramatičara Georga Büchnera. Iako drama potječe iz 19. st, aktualna je i danas, o čemu svjedoči velik odaziv publike.

U središtu je zbivanja vojnik Woyzeck koji, da bi opstao, mora služiti Generala i podvrgnuti se eksperimentima Doktorice, koja mu daje za jelo samo grašak te ga tretira kao životinju. Primoran biti pod njihovom vlašću kako bi prehranio ženu Mari i njihovo novorođenče, on polako silazi s uma. Radnja nije prikazana kronološki, već fragmentirano te u nekim dijelovima metaforički, što s jedne strane ostavlja zbunjujući dojam na publiku, no s druge strane daje zanimljivu i inovativnu notu predstavi.

U predstavi ima nasilnih prizora kojima se naglašava ideja o čovjeku kao lutki, kao pokusnom kuniću kojim upravljaju nadređeni. Ima scena koje se čine kao izvođenje kultnih obreda, čemu doprinosi scenografija, a dojam pojačava izvrsna glazba Nenada Kovačića. Takve se scene mogu shvatiti kao prikaz unutarnjeg stanja Woyzecka. glazba je kroz cijelu predstavu fantastična. Počiva na folklornim temeljima i predstavi daje dozu filmskog izraza.

U zadnjoj je sceni prikazan Woyzeckov odlazak u rat. No tada ga više ne gledamo kao lika, već on predstavlja kolektiv vojnika, kao što je i u cijeloj predstavi riječ o svakodnevnom malom čovjeku. Cijela je predstava kritika ljudske osobnosti koja je dovela do ratova u povijesti.

Redateljica Anica Tomić uspjela je iz glumaca izvući kompleksne emocije, koje su oni izvrsno prenijeli na publiku. U glumačkoj postavi pojavio se i jedan student, Nikola Nedić, koji je na zadnjoj godini Glume na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci kod prof. Šerbedžije. 

Komentari na članak

Vezani članci

Balet Ivica i Marica

Osvrt na baletnu izvedbu

Bajka braće Grimm oživjela u novom obliku

Donosimo vam dojmove s baletne predstave za sve generacije – „Ivica i Marica” u riječkom HNK-u.

Šest lica traži autora Split slider

Stari favorit u začudnom novom ruhu

Neuspješni povratak „Šest lica traži autora“

Povratak Pirandellova komada „Šest lica traži autora“ na repertoar HNK-a u Splitu nije izazvao oduševljenje kakvo se moglo priželjkivati. Usprkos jako dobroj glumi, inače dobrodošlo mijenjanje izvornika u ovom je slučaju dovelo do gubljenja poante.

Aleksandra Stojaković Olenjuk

Premijera u HNK-u Ivana pl. Zajca

„Lolipop“: O seksualnoj intimnosti i onome što na nju utječe

Stojaković Olenjuk i Antulov ponovno progovaraju autorskim rukopisom temeljenim na svakodnevnom iskustvu koje ne uzimaju zdravo za gotovo, već u njemu vide borbu za vidljivost (ženskih) života koji uporno ostaju u području nevidljivog, nebitnog ili banalnog.

Predstava "Michelangelo"

HNK Ivana pl. Zajca

Premijera „Michelangela“ – predstave o kojoj će se pričati

Predstava Sebastijana Horvata i Milana Markovića Matthisa, nastala prema drami Miroslava Krleže, prva je premijerna predstava u novoj sezoni riječkog Zajca. Dan nakon prve izvedbe svoje će mišljenje o njoj s publikom podijeliti i kritičari.

ThL W100

Korisničko iskustvo

Osvrt na mobitel: ThL W100

Dual SIM mobitel s četverojezgrenim procesorom i kamerom od 8 megapiksela po cijeni od 800 kuna.