Kazališni osvrt

Woyzeck smo svi mi – priča o malom čovjeku na pozornici HNK-a u Rijeci

Predstava „Woyzeck”

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci posljednjih je dana prepuno publike koja se bori za mjesto na predstavi „Woyzeck”. Priča o malom čovjeku, prisutnom u svim razdobljima ljudske povijesti, ispričana je na kazališni način. Donosimo osvrt na predstavu.

U riječkom je HNK-u 12. siječnja 2018. prvi put izvedena predstava Woyzeck, nazvana prema glavnom liku kojeg tumači Dean Krivačić. Osmišljena je prema drami njemačkog pisca i dramatičara Georga Büchnera. Iako drama potječe iz 19. st, aktualna je i danas, o čemu svjedoči velik odaziv publike.

U središtu je zbivanja vojnik Woyzeck koji, da bi opstao, mora služiti Generala i podvrgnuti se eksperimentima Doktorice, koja mu daje za jelo samo grašak te ga tretira kao životinju. Primoran biti pod njihovom vlašću kako bi prehranio ženu Mari i njihovo novorođenče, on polako silazi s uma. Radnja nije prikazana kronološki, već fragmentirano te u nekim dijelovima metaforički, što s jedne strane ostavlja zbunjujući dojam na publiku, no s druge strane daje zanimljivu i inovativnu notu predstavi.

U predstavi ima nasilnih prizora kojima se naglašava ideja o čovjeku kao lutki, kao pokusnom kuniću kojim upravljaju nadređeni. Ima scena koje se čine kao izvođenje kultnih obreda, čemu doprinosi scenografija, a dojam pojačava izvrsna glazba Nenada Kovačića. Takve se scene mogu shvatiti kao prikaz unutarnjeg stanja Woyzecka. Glazba je kroz cijelu predstavu fantastična. Počiva na folklornim temeljima i predstavi daje dozu filmskog izraza.

U zadnjoj je sceni prikazan Woyzeckov odlazak u rat. No tada ga više ne gledamo kao lika, već on predstavlja kolektiv vojnika, kao što je i u cijeloj predstavi riječ o svakodnevnom malom čovjeku. Cijela je predstava kritika ljudske osobnosti koja je dovela do ratova u povijesti.

Redateljica Anica Tomić uspjela je iz glumaca izvući kompleksne emocije, koje su oni izvrsno prenijeli na publiku. U glumačkoj postavi pojavio se i jedan student, Nikola Nedić, koji je na zadnjoj godini Glume na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci kod prof. Šerbedžije. 

Komentari na članak

Vezani članci

Balet Rossini Cards

Osvrt na kazališnu premijeru

Inovativni baletni izričaj „Rossini Cards“ pridobio riječku publiku

Na scenu riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca stigao je balet „Rossini Cards“. Svojom inovativnošću zadobio je naziv modernog baleta, a sudeći prema zadovoljnim licima, balet je kao takav publika vrlo dobro prihvatila.

Povratak Gilmoreica

Spoileri!

Povratak Gilmoreica – kraj o kojem će se dugo pričati

Gilmoreice su se vratile i donijele obožavateljima uvid u živote nešto starijih Lorelai i Rory. Lorelai se približava pedesetoj, Rory je prešla tridesetu i daleko je od djevojčice kakvom je pamtimo. Svima je bilo jasno da godina dana u njihovim životima koju nam 2016. donosi Netflix neće izgledati ni približno kao godine iza nas...

Naslovna

Osvrt i iskustvo

Usporedba: Samsung Galaxy S3 mini vs. Samsung Galaxy S4 mini

Samsung Galaxy S4 mini ugledao je svjetlo dana tek pola godine nakon S3 minija. Iako su oba zadovoljavajuća i kritike korisnika su više nego pozitivne, upoznat ćemo vas s njihovim razlikama.

Rad u inozemstvu

Iskustvo djevojke iz Irske

Riskirajte i proširite svoje vidike radom u inozemstvu

Uvijek možete otići nekamo kroz praznike, na zimovanje ili ljetovanje, no to je ipak kratkotrajno i ne dolazite s određenim ciljevima ili ambicijama. Postavite si veći cilj, riskirajte i otkrijte sebe, otkrijte što želite od života i što vam on nudi.

Predstava "Susret"

Kazališne izvedbe

„Susret”, komad o ljubavi i mržnji, kajanju i žaljenju, premijerno u Gundulićevoj

Napetu psihološku drama o dva čovjeka suočena s prošlošću od koje više ne mogu pobjeći hrvatska će publika imati prilike vidjeti premijerno na domaćoj pozornici.