Kazališni osvrt

Woyzeck smo svi mi – priča o malom čovjeku na pozornici HNK-a u Rijeci

Predstava „Woyzeck”

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci posljednjih je dana prepuno publike koja se bori za mjesto na predstavi „Woyzeck”. Priča o malom čovjeku, prisutnom u svim razdobljima ljudske povijesti, ispričana je na kazališni način. Donosimo osvrt na predstavu.

U riječkom je HNK-u 12. siječnja 2018. prvi put izvedena predstava Woyzeck, nazvana prema glavnom liku kojeg tumači Dean Krivačić. Osmišljena je prema drami njemačkog pisca i dramatičara Georga Büchnera. Iako drama potječe iz 19. st, aktualna je i danas, o čemu svjedoči velik odaziv publike.

U središtu je zbivanja vojnik Woyzeck koji, da bi opstao, mora služiti Generala i podvrgnuti se eksperimentima Doktorice, koja mu daje za jelo samo grašak te ga tretira kao životinju. Primoran biti pod njihovom vlašću kako bi prehranio ženu Mari i njihovo novorođenče, on polako silazi s uma. Radnja nije prikazana kronološki, već fragmentirano te u nekim dijelovima metaforički, što s jedne strane ostavlja zbunjujući dojam na publiku, no s druge strane daje zanimljivu i inovativnu notu predstavi.

U predstavi ima nasilnih prizora kojima se naglašava ideja o čovjeku kao lutki, kao pokusnom kuniću kojim upravljaju nadređeni. Ima scena koje se čine kao izvođenje kultnih obreda, čemu doprinosi scenografija, a dojam pojačava izvrsna glazba Nenada Kovačića. Takve se scene mogu shvatiti kao prikaz unutarnjeg stanja Woyzecka. glazba je kroz cijelu predstavu fantastična. Počiva na folklornim temeljima i predstavi daje dozu filmskog izraza.

U zadnjoj je sceni prikazan Woyzeckov odlazak u rat. No tada ga više ne gledamo kao lika, već on predstavlja kolektiv vojnika, kao što je i u cijeloj predstavi riječ o svakodnevnom malom čovjeku. Cijela je predstava kritika ljudske osobnosti koja je dovela do ratova u povijesti.

Redateljica Anica Tomić uspjela je iz glumaca izvući kompleksne emocije, koje su oni izvrsno prenijeli na publiku. U glumačkoj postavi pojavio se i jedan student, Nikola Nedić, koji je na zadnjoj godini Glume na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci kod prof. Šerbedžije. 

Komentari na članak

Vezani članci

HNK Ivan pl. Zajc

Kazališne izvedbe

U tijeku glasovanje publike za najbolja prošlosezonska ostvarenja riječkog HNK

Osim za najbolja pojedinačna ostvarenja i najbolje predstave u cjelini u programima riječkih umjetničkih ansambala te nagrade za najbolji koncert sezone i najbolju predstavu u cjelokupnom premijernom programu, dodijelit će se, prvi put, dvije nove nagrade publike. Glasovanje se vrši na web-stranici i na blagajni Kazališta.

https://z-upload.facebook.com/events/535809286918606/

Kazališni osvrt

Riječka publika oduševljena gostovanjem ZKM-a s predstavom „Črna mati zemla”

Žamor tijekom pauze i ispunjeno kazalište za vrijeme izvedbe „Črne mati zemle” pokazatelji su kako riječka publika žudi za novim sadržajima i različitošću.

Premijera plesne predstave "Tijela bez."

PLESNA PREDSTAVA U ZAGREBAČKOM KAZALIŠTU LUTAKA

PREMIJERA PREDSTAVE "TIJELA BEZ"

Tema predstave je ljudsko tijelo u prostoru. Tijelo koje zapravo oblikuje prostor svojim pokretima. Na sceni su se našle tri izvođačice: Ana-Maria Bogdanović, Deana Gobac i Maja Katić koje su vrhunski odradile svoj zadatak.

Balet Rossini Cards

Osvrt na kazališnu premijeru

Inovativni baletni izričaj „Rossini Cards“ pridobio riječku publiku

Na scenu riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca stigao je balet „Rossini Cards“. Svojom inovativnošću zadobio je naziv modernog baleta, a sudeći prema zadovoljnim licima, balet je kao takav publika vrlo dobro prihvatila.

HNK Ivan pl. Zajc

Tradicionalni koncerti

Rekordan broj posjetitelja novogodišnjih koncerata u Zajcu; sad i stajaća mjesta u prodaji

S gotovo tri tisuće prodanih ulaznica, novogodišnji koncerti u riječkom HNK-u bilježe rekord posjećenosti. Iz tog su razloga u prodaju puštena pomoćna i stajaća mjesta za 27, 28, 29. i 30. prosinca.