Kazališni osvrt

Woyzeck smo svi mi – priča o malom čovjeku na pozornici HNK-a u Rijeci

Predstava „Woyzeck”

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci posljednjih je dana prepuno publike koja se bori za mjesto na predstavi „Woyzeck”. Priča o malom čovjeku, prisutnom u svim razdobljima ljudske povijesti, ispričana je na kazališni način. Donosimo osvrt na predstavu.

U riječkom je HNK-u 12. siječnja 2018. prvi put izvedena predstava Woyzeck, nazvana prema glavnom liku kojeg tumači Dean Krivačić. Osmišljena je prema drami njemačkog pisca i dramatičara Georga Büchnera. Iako drama potječe iz 19. st, aktualna je i danas, o čemu svjedoči velik odaziv publike.

U središtu je zbivanja vojnik Woyzeck koji, da bi opstao, mora služiti Generala i podvrgnuti se eksperimentima Doktorice, koja mu daje za jelo samo grašak te ga tretira kao životinju. Primoran biti pod njihovom vlašću kako bi prehranio ženu Mari i njihovo novorođenče, on polako silazi s uma. Radnja nije prikazana kronološki, već fragmentirano te u nekim dijelovima metaforički, što s jedne strane ostavlja zbunjujući dojam na publiku, no s druge strane daje zanimljivu i inovativnu notu predstavi.

U predstavi ima nasilnih prizora kojima se naglašava ideja o čovjeku kao lutki, kao pokusnom kuniću kojim upravljaju nadređeni. Ima scena koje se čine kao izvođenje kultnih obreda, čemu doprinosi scenografija, a dojam pojačava izvrsna glazba Nenada Kovačića. Takve se scene mogu shvatiti kao prikaz unutarnjeg stanja Woyzecka. glazba je kroz cijelu predstavu fantastična. Počiva na folklornim temeljima i predstavi daje dozu filmskog izraza.

U zadnjoj je sceni prikazan Woyzeckov odlazak u rat. No tada ga više ne gledamo kao lika, već on predstavlja kolektiv vojnika, kao što je i u cijeloj predstavi riječ o svakodnevnom malom čovjeku. Cijela je predstava kritika ljudske osobnosti koja je dovela do ratova u povijesti.

Redateljica Anica Tomić uspjela je iz glumaca izvući kompleksne emocije, koje su oni izvrsno prenijeli na publiku. U glumačkoj postavi pojavio se i jedan student, Nikola Nedić, koji je na zadnjoj godini Glume na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci kod prof. Šerbedžije. 

Komentari na članak

Vezani članci

Šest lica traži autora Split slider

Stari favorit u začudnom novom ruhu

Neuspješni povratak „Šest lica traži autora“

Povratak Pirandellova komada „Šest lica traži autora“ na repertoar HNK-a u Splitu nije izazvao oduševljenje kakvo se moglo priželjkivati. Usprkos jako dobroj glumi, inače dobrodošlo mijenjanje izvornika u ovom je slučaju dovelo do gubljenja poante.

Predstava "Stela, poplava"

Nagradni natječaj

Dijelimo ulaznice za predstavu „Stela, poplava”

„Stela, poplava” obiteljska je drama koja igra u sklopu Gavella i Europlakat Faira, a za koju u nagradnom natječaju dijelimo 2x2 ulaznice.

Balet "4 bolera"

HNK Ivana pl. Zajca: premijera

Ravelov Bolero spojio četiri koreografije i brojne plesače

Premijera „4 bolera” u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci protekla je uspješno i praćena je velikim odazivom publike. Donosimo osvrt na izvedbu.

On the rocks

Europska turneja

Sastav On the rocks sa Sveučilišta u Oregonu stiže u riječki HNK

Nakon nekliko iznimno uspješnih turneja u Sjedinjenim Američkim Državama, muška „a capella” grupa On the rocks započela je svoju europsku, a u njenu pak sklopu nastupa u HNK Ivana pl. Zajca.

Predstava "Bolji život"

Kazališna premijera

„Bolji život” uskoro u Teatru &TD

Posljednju predstavu u ciklusu „On Entertainment” Saše Božića moći ćete pogledati 12. i 13. listopada u Teatru &TD.