LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Muzički biennnale Zagreb

Vaše kretnje i zvukovi postaju sastavni dio instalacije Adama Basanta

Umjetnik Adam Basanta pobjednik je Natječaja za novu zvučnu instalaciju. Posjetitelji Galerije Studentskog centra u biennalskom tjednu postat će aktivni integrativni dio njegova djela.

Umjetnik Adam Basanta pobjednik je Natječaja za novu zvučnu instalaciju. Posjetitelji Galerije Studentskog centra u biennalskom tjednu postat će aktivni integrativni dio njegova djela.

Muzički biennale Zagreb i Kultura promjene Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu 12. prosinca 2016. pokrenuli su Natječaj za novu zvučnu instalaciju koja će biti predstavljena u sklopu 29. MBZ-a u travnju 2017. Na Natječaj je pristiglo ukupno 28 radova, a stručni žiri – Krešimir Seletković (umjetnički ravnatelj MBZ-a), Davorka Begović (voditeljica Muzičkog salona Kulture promjene SC-a), Marta Kiš (voditeljica likovnog programa Kulture promjene SC-a), Gideon Kiers (umjetnik i kustos) te Davor Sanvincenti (multimedijalni umjetnik) – izabrao je ­­­­­pobjednički rad.

Umjetnik Adam Basanta, iz Montréala u Kanadi, svoju je instalaciju naslovio Five Lines, Crossing. Kao autor koji se u svom radu najviše bavi eksperimentalnom glazbom, bio je privučen natječajem u kojem se mogao pozabaviti raznim zvučnim, ali i vizualnim (prostornim) elementima. U Galeriji Studentskog centra, tijekom biennalskih dana, zainteresirani posjetitelji moći će vidjeti i čuti uživo kako je ovaj zanimljivi i kreativni umjetnik u zvuku interpretirao logo ovogodišnjeg MBZ-a te na koji će način vizualno i auditivno zaposjesti prostor galerije.

S obzirom na to da se pobjednik bavi tzv. skulpturalnim zvukovnim instalacijama, prostorna dimenzija iznimno je važna i istaknuta u njegovim radovima. Sam umjetnik pojašnjava instalaciju:

– U Five Lines, Crossing zvuk nastaje isključivo putem povrata akustičkog signala koji čini čujnim fizikalne odnose između mikrofona, korištenih membrana zvučnika, akustike galerijskog prostora te suvremene povijesti glazbe Zagreba i Hrvatske. –

Na koji je način Adam Basanta inkorporirao referencu na hrvatsku glazbu u svoj rad?

– Svaka od linija sadrži nekoliko zvukovnih struktura koje pronalazimo u djelima odabranih suvremenih hrvatskih skladatelja. Tri su linije rezervirane za živuće skladatelje, koji će biti zamoljeni da izaberu neko svoje djelo koje će se na taj način citirati u instalaciji. Preostale dvije linije posvetit će se preminulim hrvatskim skladateljima. –

I sami posjetitelji Galerije bit će aktivni integrativni dio instalacije, jer će i njihove kretnje i zvukovi postati dio ovog umjetničkog djela. Kako? Provjerite u biennalskom tjednu, od otvaranja instalacije 21. travnja pa sve do 29. travnja u Galeriji Studentskog centra.

Želite li doznati više o radu ovog zanimljivog umjetnika, posjetite njegovu internetsku stranicu.

FOTO: KATJA GOLJAT