LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Internacionalni festival

Uranjanje u budućnost filma na predfestivalskom druženju 25 FPS-a

Ususret novom izdanju festivala 25 FPS, održat će se zagrijavanje s dokumentarcem „Budućnosti filma“ u zagrebačkom MM centru.

Ususret novom izdanju festivala 25 FPS, održat će se zagrijavanje s dokumentarcem „Budućnosti filma“ u zagrebačkom MM centru.

Trinaesto izdanje Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS održat će se od 28. rujna do 1. listopada u Zagrebu, a 4. i 5. listopada s dijelom programa gostovat će u Rijeci. Svojevrsno zagrijavanje započinje u petak, 15. rujna, u 19:30 u MM centru zagrebačkog Studentskog centra gdje će se prikazati dugometražni dokumentarni film Budućnosti filma austrijskog redatelja Michaela Palma, a organizatori festivala najavit će ovogodišnji program.

Budućnosti filma dokumentarni je film o sadašnjosti i budućnosti filma i kinematografije u digitalno doba. U odvojenim epizodama i filmskim aforizmima ocrtavaju se mogući scenariji, kulturni strahovi i utopije koje obećavaju, prateći epohalni prijelaz s gotovo 120-godišnje povijesti analognih fotokemijskih celuloidnih vrpca na nematerijalno i radikalno kratkotrajno doba strujanja podataka digitalne slike. Uporište je na ljubavi spram filma, no bez nostalgije. Sudjeluju: Martin Scorsese, Christopher Nolan, Tacita Dean, Apichatpong Weerasethakul, David Bordwell, Tom Gunning, Jacques Rancière, Margaret Bodde, Paolo Cherchi Usai, Nicole Brenez, Michael Friend, Greg Lukow, Mike Mashon i mnogi drugi. Projekcija se organizira u suradnji s filmskim programom SC-a Kratke slike, a ulaz je slobodan.

U suradnji s Filmskim laboratorijem Klubvizija SC, Festival 25 FPS organizira dvodnevnu filmsku radionicu Nema granica – sve govori, koja će se održati 27. i 28. rujna pod mentorstvom Anje Dornieden i Juana Davida Gonzáleza Monroyja, filmskih autora koji će s polaznicima podijeliti neke od osobnih metoda rada s analognim filmom, a kojima se koriste kako bi proširili stvaralačke granice u pristupu dokumentarnoj filmskoj formi. Anja Dornieden i Juan David González Monroy filmski su autori koji žive i rade u Berlinu. Od 2010. djeluju zajedno kao OJOBOCA.

Članovi Klubvizije SC plaćaju kotizaciju 150, a ostali 200 kuna. Prijave se zaprimaju na adresi elektroničke pošte klubvizija@gmail.com, a potrebno je navesti dosadašnje iskustvo u radu s filmom i motivaciju za sudjelovanje na radionici. Otvorene su do 20. rujna, a izabrani polaznici bit će obaviješteni dan kasnije.

Podsjećamo, program 13. Festivala 25 FPS sastoji se od natjecateljskog programa i programa hrvatskih filmova Refleksi, Žiri predstavlja (posebno kurirani programi članova Velikog žirija), Expanded Cinema koji okuplja proširenofilmske izvedbe koje spajaju filmski zvuk i sliku te ovogodišnji novitet – U fokusu unutar kojeg će se održati radionica Nema granica – sve govori filmskog dvojca OJOBOCA, koji će se predstaviti i svojim recentnim filmovima.

Također, produljen je rok za prijavu za volontiranje na festivalu s 10. na 17. rujna. Ako ste organizirani i odgovorni te govorite bar jedan strani jezik i spremni ste izdvojiti nekoliko sati dnevno tijekom priprema i četiri festivalska dana, a iznad svega volite filmove i njihove eksperimentalne forme, ispunite upitnik i pošaljite ga na adresu: volonteri@25fps.hr. Odabrane kandidate organizatori će obavijestiti 18. rujna.
 

FOTO: FESTIVAL 25 FPS