Iranska egzotika

Unatoč političkom bojkotu, filmski trijumf "Trgovački putnik" u odabranim kinima

Film "Trgovački putnik"

Film zbog kojeg je kontroverzni iranski redatelj Asghar Farhadi prekinuo snimanje s Penelope Cruz, hitchcockovska drama o tankoj granici ljubavi i mržnje, osvete i praštanja, Oscarom pozlaćen film „Trgovački putnik" od 23. ožujka prikazuje se u izabranim hrvatskim kinima.

Asghar Farhadi još je jednom pokazao zašto ga je renomirani časopis The Time uvrstio među 100 najutjecajnijih osoba na svijetu. On nije samo najjača karika današnje iranske kinematografije, on se beskompromisno bori za ono u što vjeruje. Na ovogodišnjoj dodjeli Oscara poprilično je zakuhao situaciju kad je, u znak protesta protiv Trumpa i njegove antiizbjegličke politike koja njegovu iranskom narodu ne dopušta ulazak u SAD, otvoreno bojkotirao ceremoniju.

Ipak, Trgovački putnik, priča je koja je Farhadija u početku toliko obuzela da je prekinuo snimanje filma s Penelope Cruz i vratio se u domovinu realizirati je. U žestokoj konkurenciji s favoriziranim Toni Erdmannom redateljice Maren Ade, osvojio je Oscara za najbolji film na stranom jeziku. Pripali su mu i dražesni pupoljci canneski šest mjeseci ranije, točnije nagrada za najbolji scenarij i najbolju glavnu mušku ulogu za Shahaba Hosseinija, s kojim je surađivao i na prethodnu filmu Nader i Simin se rastaju. S njime je nanizao brojne nagrade, uključujući i Oscara za najbolji strani film te se vinuo u zvjezdanu redateljsku orbitu. Inače, slavni iranski redatelj u vitrini ima sve najznačajnije filmske nagrade – Berlinskog srebrnog medvjeda (dvostruko), Zlatni globus i brojne druge.

Drama-triler Trgovački putnik nosi hitchcockovsku notu stalne neizvjesnosti i iščekivanja, u čemu je Farhadi nenadmašan majstor zanata. Dok trnci prolaze kožom, gledatelj je emocionalno uznemiren i stalno zabrinut za likove i njihovu sudbinu. U ovoj priči to je bračno-glumački par Rana i Emad kojem se, zbog iznenadne opasnosti od rušenja zgrade u kojoj žive te prisilne selidbe, život okrene naglavačke. Spletom nesretnih okolnosti, njihov je odnos, kao i u predstavi Smrt trgovačkog putnika koju trenutačno pripremaju na kazališnim daskama, stavljen na kušnju. Moralne i emotivne dvojbe postaju nepodnošljiv uteg – Ako ti netko uništi život, kako ga ne mrziti? Je li osveta opravdana i u kojim uvjetima ili treba pronaći snage i oprostiti?

Struka je film počastila izuzetnim komplimentima. Tako Variety hvali božanstvenu glumu i uraganske emocije tandema Alidoosti-Hosseini, Guardian naglasak stavlja na pametnu prču i besprijekornu dramu, dok se Hollywood Reporter divi kako Farhadi znalački plete mrežu oko gledatelja i na kraju ga ostavlja bez daha. Iransku egzotiku na velikom platnu možete pogledati u izabranim kinima od 23. ožujka.

Komentari na članak

Vezani članci

Nikola Tesla

Povodom rođendana Nikole Tesle

Projekcija dokumentarnog filma o Nikoli Tesli u Info centru za mlade Zadar

Lokalni Info centar za mlade Zadar organizira projekciju dokumentarnog filma „Nikola Tesla – gospodar munja“.

Motovun Film Festival

Motovun Film Festival

Studentske preporuke za najbolji filmski provod 277 metara iznad realnosti

Studentske akreditacije za gledanje svih filmova, besplatan kamp i festivalski autobus omogućuju mladima nezaboravno iskustvo na Motovun Film Festivalu.

ps

Drukčiji zvuk austrijskog glazbenika

Novi album Parov Stelar Banda „The Burning Spider“ u prodaji i u Hrvatskoj

Parov Stelar na novom je albumu predstavio svoj novi, pomalo drukčiji zvuk napravivši odmak od svog prepoznatljivog electro-swing ugođaja. Novi album dostupan je i u CD i u dvostrukom vinilnom formatu.

Samuel Beckett

Na današnji dan

Pesimizam i težnja za opsesivnom kontrolom u stvaralaštvu osebujnog Samuela Becketta

Unatoč pomalo teškom karakteru i želji za kontrolom, Beckett se pomnijem čitatelju otkriva kao duboko emotivan autor.

Promašen sedmerac

Za pamćenje

Sedmerac koji će vas nasmijati

Ni golman nije izdržao bez smijeha.