Najbolji od najboljih u utrci za zlatnu kuglicu

VIDEO: Najbolji trenuci 73. dodjele Zlatnih globusa

Golden Globes

Filmovi mogu i ne moraju biti bitna komponenta tvoga života, ali Zlatni globusi se ne propuštaju (kao ni Oscari). U slučaju da si spavao, donosimo kratki pregled noćašnjih događanja.

I ove godine održana je dodjela filmske nagrade Zlatni globus i to po 73. put. Javna je tajna da oni koji osvoje ovu zlatnu kuglu stupaju u trku kao najveći favoriti za osvajanje najprestižnije  filmske nagrade – Oscara.

Svi su se sredili, potom nazdravljali i uživali te je opet ove godine crveni tepih postao raskošna staza skupih haljina i odjela, jer i ove godine su se većinom novinari pitali – tko nosi što? Ipak, inicijativa koja je pokrenuta i prošle godine, a za nju je zaslužna Amy Poehler, na par navrata je naišla na upotrebu, tako je #smartgirlsask ipak zasjao i uveselio one koji su radili da bi zasjali na tepihu.

Ricky Gervais je u svoj svojoj maniri suptilno i ne-suptilno vrijeđao prisutne i neprisutne – međutim, jedino njemu to može proći jer su svi umirali od smijeha.

The ballroom's reaction when Ricky Gervais is on stage #GoldenGlobes

Posted by Golden Globes on Sunday, 10 January 2016

Prezenteri su se trudili nasmijati publiku, Hill kao medvjed iz The Revanenta.

 

Schumer i Lawrence kao najbolje prijateljice.

Heard i Alexander su se posvađale s blesimetrom i tako nasmijale okupljene.

Ukratko bila je to noć za pamćenje kao i za stvaranje novih memea.

No, ipak sve dosad napisano je nebitno. Bitni su pobjednici, oni kojima je dodijeljena ta zlatna kuglica nikakve vrijednosti (rekao je Ricky Gervais i pozvao na dolično ponašanje prilikom poraza).

Za najbolji film – dramu bili su kandidirani Carol, Mad Max: Fury Road, Room, Spotlight, ali najboljim je proglašen The Revenant.

The Revenant wins Best Motion Picture Drama. #GoldenGlobes

Posted by Golden Globes on Sunday, 10 January 2016

Kao najbolja filmska komedija proglašen je The Martian. The Big Short, Joy, Spy i Trainwreck nisu bili te sreće.

Najboljim redateljem, pokraj nominiranih Todda Haynesa (Carol), Toma McCarthya (Spotlight), Georgea Millera (Mad Max) i Ridleya Scotta (The Martian), proglašen je Alejandro Iñárritu (The Revenant) što je bilo i za očekivati.

Najboljom glumicom u drami proglašena je Brie Larson (Room), dok je u komediji zasjala ponovno Jennifer Lawrence (Joy). Najboljom sporednom glumicom proglašena je Kate Winslet (Steve Jobs) što je iznenadilo sve, pa i nju.

Brien Larson wins Best Actress - Motion Picture, Drama for Room. #GoldenGlobes

Posted by Golden Globes on Sunday, 10 January 2016

Za najboljeg glumca u drami proglašen je Leonardo DiCaprio (The Revenant) što navodi na razmišljanje da bi mogao dobiti Oscara ove godine, međutim nije on te sreće. Najboljim glumcem u mjuziklu ili komediji proglašen je Matt Damon (The Martian). Dok je najboljim sporednim glumcem proglašen Sylvester Stallone (Creed).

Leonardo DiCaprio wins Best Actor - Motion Picture, Drama for The Revenant. #GoldenGlobes

Posted by Golden Globes on Sunday, 10 January 2016

Zlatni globus za najbolji scenarij osvojio je Aaron Sorkin za film Steve Jobs. A najboljim animiranim filmom, što je bilo i za očekivati, proglašen je divni Inside out.

Kategorija koja je nama bila bitna prije nominacija, bila je ona za najbolji film na stranom jeziku. Međutim, nismo bili nominirani, utješna činjenica je ta da je film Son of Saul, naših susjeda iz Mađarske, osvojio Zlatni globus, a pretpostavljamo da će osvojiti i Oscara.

Nagradu za najbolju originalnu pjesmu iz filma osvojila je pjesma Writing's on the Wall koju potpisuje Sam Smith, dok je nagradu za najbolju glazbu u filmu dobio je Ennio Morricone za The Hateful Eight.

Za najbolju televizijsku komediju ili mjuzikl pobjedu je odnijela serija Mozart in the Jungle, dok je za najbolju dramsku seriju proglašen Mr.Robot.

Na kraju, za životno djelo Zlatni globus otišao je Denzelu Washingtonu.

The Legendary Denzel Washington receives the 2016 Cecil B. DeMille Award. #GoldenGlobes

Posted by Golden Globes on Sunday, 10 January 2016

Ostale nagrade i nominacije možete pogledati na stranicama Zlatnih globusa.

 

Congrats to tonight's #GoldenGlobes winners!Kate Winslet, Steve Jobs- Best Supporting Actress in a Motion...

Posted by Golden Globes on Sunday, 10 January 2016

 

Komentari na članak

Vezani članci

Otvoren Motovun Film Festival 2018.

Filmska gozba

Predstavljen 22. Motovun Film Festival: Vedrinom i humorom protiv mračnih tema današnjice

– Dvadeset dugometražnih i trideset kratkih – to je glavno jelo naše ovogodišnje filmske gozbe. Dvanaest smo mjeseci gledali filmove za vas, više od tisuću naslova smo odgledali, da bismo predstavili program koji je pred vama. – izjavio je direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković.

Akademija dramske umjetnosti

Hrpa filmova i tulum

Filmska revija Kazališne akademije od 17. do 19. travnja

Revija studentskih filmova koji su nastali u Akademijinoj produkciji održava se zajedno s KRADU – Kazališnom revijom Akademije dramske umjetnosti.

HNK Ivan pl. Zajc

Kazališne izvedbe

U tijeku glasovanje publike za najbolja prošlosezonska ostvarenja riječkog HNK

Osim za najbolja pojedinačna ostvarenja i najbolje predstave u cjelini u programima riječkih umjetničkih ansambala te nagrade za najbolji koncert sezone i najbolju predstavu u cjelokupnom premijernom programu, dodijelit će se, prvi put, dvije nove nagrade publike. Glasovanje se vrši na web-stranici i na blagajni Kazališta.

Čitanje na plaži

Moć pisane riječi

Najljepše riječi s dodjele nagrada National Book Foundationa za 2017.

Donosimo vam nagrađene autore te najsnažnije i najemotivnije citate o književnosti s dodjele najvišeg priznanja u američkom izdavaštvu za proteklu godinu.

Jesen u krošnjama

Topli čaj, ljubav i kišobran

Zabavne aktivnosti kojima ćete oživjeti tmurne jesenske dane

Ne, ovo nije još jedan sladunjavi članak o zaljubljenosti. Predlažemo vam zaista korisne ideje o tome kako se ove jeseni zabaviti samostalno, u paru ili s ekipom.