LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izvedba u ZKM-u

„The Devil's Garden“ otvara prozor u zajednicu žena

U prosincu 2016. godine premijerno je izvedena predstava „The Devil's Garden“. Otvarajući prozor u društvo unutar društva – zajednicu žena izvan svakodnevne stvarnosti, izazvala je snažan interes kod publike.

U prosincu 2016. godine premijerno je izvedena predstava „The Devil's Garden“. Otvarajući prozor u društvo unutar društva – zajednicu žena izvan svakodnevne stvarnosti, izazvala je snažan interes kod publike.

Plesna uspješnica The Devil's Garden u koreografiji renomiranog američkog umjetnika Davida Hernandeza i u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla prikazat će se u petak, 5. svibnja u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih. Izvode ju plesačice Petra Chelfi, Andreja Jandrić, Martina Nevistić, Filipa Bavčević, Sintija Kučić, Petra Valentić i Kasija Vrbanac.

Predstava je premijerno izvedena u prosincu 2016. te je dosad izazvala odličan prijem i interes kod publike. Otvara prozor u društvo unutar društva – zajednicu žena izvan svakodnevne stvarnosti. Kao Amerikanac koji koreografira djelo za hrvatske plesačice, Hernandez se postavio kao svjedok, kao netko izvana tko promatra što se događa, želeći da i publika doživi nešto slično onome što je on doživio gledajući jedan svijet izvan svog vlastitog. Taj svijet zaustavljeno je metaforičko područje između granica muške patrijarhalne stvarnosti našeg svijeta, u kojem se različiti ženski životi ispresijecaju i djeluju jedni na druge.

Kako bi stvorio to mjesto, koreograf je angažirao vizualnu umjetnicu Zdravku Ivandija Kirigin koja je osmislila vrt kao mini-svemir kojim izvođačice upravljaju. U stvaranju zvukobraza, Hernandez i Bojan Gagić kreirali su zvučnu instalaciju u kojoj se osjeća prisutnost jednog izvanjskog svijeta i istodobno odjek tog pomalo mističnog prostora. Taj zvukobraz povremeno prekidaju dijelovi Bachova Umijeća fuge, dodatno pojačavajući dojam sjecišta dvaju svjetova i stvarnosti, i time neprestano mijenjajući gledateljev doživljaj.

U vrtu svjedočimo svojevrsnom obredu ženskog rada. On je zanimljiv i privlačan, utoliko više što ga promatramo iz položaja stranca, putnika bez karte, posjetitelja koji ne govori jezik tih žena, ali je očaran začudnim događajima na koje nailazi.

Ulaznice su u prodaji po redovnoj cijeni od 50 kuna, odnosno 40 kuna za organizirane posjete te 30 kuna za učenike, studente, umirovljenike i članove plesnih strukovnih organizacija.

FOTO: JELENA JANKOVIĆ