Premijera u Art kinu Grič

Suludi i tihi „Ponoćni boogie“ u Jurišićevoj

Predstava "Ponoćni boogie"

Vratolomije dvojice junaka u zagrebačkim Utrinama pratit ćemo uz atmosferičnost jazz koncerta u predstavi „Ponoćni boogie“, nastaloj prema „evergreenu“ književnosti jednog od naših najboljih suvremenih pisaca.

Predstava prema romanu autora Ede Popovića Ponoćni boogie, u produkciji Teatra Binocular, a u režiji Borne Armaninija, premijerno će se izvesti 30. rujna 2017. Započet će u 20 sati na lokaciji Art Kino Kluba Grič, Scena Grič (Jurišićeva 6).

Riječ je o dramskoj praizvedbi komada koji u Wikipediji nosi naziv kultnog zagrebačkog romana, ujedno i prvog romana našeg suvremenog književnika Ede Popovića. Projekt je autentični kulturni proizvod, poetske strukture koji je zamišljen kao kombinacija triju umjetničkih izraza: dramske umjetnosti, glazbene i vizualne umjetnosti. Odlikuje ga atmosferičnost jazz koncerta, što je i osnovna ideja predstave – da jazz sastav svira tijekom cijele predstave stvarajući specifičnu smooth atmosferu, ugodnu svima.

Uprizorenje se događa dvojici junaka u zagrebačkim Utrinama koje, u stilu američkih bitnika Ginsberga i Bukowskog, pratimo kroz njihove vratolomije u jednom specifičnom poetskom diskursu koji miješa realne događaje naših junaka s poetskim slikama.

Cijelo dramsko događanje prati jazz band kao što sam naslov sugerira: ponoćni boogie, neka suluda i tiha glazbakoja se mjestimice pretvara u slike jata žutih ptica, plavih pelikana, Polimene koja sa oblaka sere literaturu po njima. U svakom slučaju, u poetskom se djelu nudi mogućnost da zalutamo od jazzy do rock beata upotpunjeni slikama magičnog realizma zapisanih u romanu.

Ovaj evergreen zagrebačke književnosti stvorio je jednog od ponajboljih naših pisaca, a tekst dosad nije izveden na kazališnim daskama niti kod nas, niti u svijetu, premda je knjiga prevedena na više svjetskih jezika i uživa status internacionalne književne umjetnosti.

Komentari na članak

Vezani članci

Motovun Film Festival

Motovun Film Festival

Svjetska premijera dokumentarca o hrvatskoj glazbi devedesetih

Novi dokumentarni film nagrađivanog autora Miroslava Sikavice o hrvatskim domoljubnim pjesmama iz vremena Domovinskog rata „Glasnije od oružja“ premijerno će se prikazati na Motovun Film Festivalu.

Predstava "Didona i Eneja"

Kazališni osvrt

Riječani opravdano oduševljeni baroknom operom „Didona i Eneja”

Opera u tri čina, utemeljena na Vergilijevom epu „Eneida”, oduševila je publiku na posljednjoj premijeri u HNK Ivana pl. Zajca.

Predstava "Orgija"

Kazališna izvedba

„Orgija" – rekonstrukcija jedne od najozloglašenijih zabava prošlog stoljeća

„Orgija" je predstava o seksualnim i intimnim prijestupima, o prekoračivanju granica morala i etike. Također je i društveni eksperiment.

Jack Kerouac

Na današnji dan

Rođen Jack Kerouac, književnik i predvodnik "Beat" generacije

Prije 94 godine rođen je Jack Kerouac, američki književnik poznat po svom romanu "Na cesti". Osim kao književnik, proslavio se i kao predvodnik "Beat" generacije, a bio je i veliki ljubitelj modernog jazza.

Predstava "Mistero Buffo"

Premijera u ZPC-u

Kontroverzna monodrama „Mistero Buffo” u izvedbi Dražena Šivaka i režiji Lee Delong

Dario Fo, kojeg su intelektualci odbacivali jer se bavio komedijom, dok je zabavljačkom teatru bio previše aktualan i politički provokativan, danas je savršeni spoj smijeha s oštricom. Njegov se „Mistero Buffo”, u izvedbi Dražena Šivaka i režiji Lee Delong, postavlja u ZPC-u.