Knjiga naša svagdašnja

Studentski.hr preporučuje: Najbolje kratke knjige

naslovna

Za sve one koji ne vole čitati, redakcija Studentskog predstavlja svoje najdraže kratke knjige.

Ako nemate vremena ili koncentracije za duge knjige, ili jednostavno niste baš preveliki fan čitanja, ovo je prava lista za vas.

Redakcija vašeg najdražeg portala preporučuje svoje omiljene knjige kraće od 200 stranica.

Crni mačak (The Black Cat), Edgar Allan Poe; 8 stranica

The Complete Tales and Poems of Edgar Allan Poe

The Complete Tales and Poems of Edgar Allan Poe, FOTO: Jack Vee/Flickr

Da, dobro ste pročitali: osam stranica! Crni mačak jedna je od najboljih pripovijetki američkog grotesknog pisca koji se smatra začetnikom detektivskog žanra, a obično dolazi u kompilaciji s drugim „groznim pričama“.

Galeb Jonathan Livingston (Jonathan Livingston Seagull), Ricard Bach; 88 stranica

Jonathan Liningston Seagull

Jonathan Liningston Seagull, FOTO: Chris Rigoni/Flickr

Vrijeme je za povratak u osnovnoškolske dane i ponovno uživanje u avanturama Jonathana Livingstona, čija će razmišljanja o životu zasigurno na vas ostaviti drugačiji dojam nego kada ste imali 14 godina.

Preobrazba (Die Verwandlung), Franz Kafka; 99 stranica

Die Verwandlung

Die Verwandlung, FOTO: i hate tomatoes!/Flickr

"Kad se Gregor Samsa jednoga jutra probudio iz nemirnih snova, nađe se u svom krevetu preobražen u golemog kukca." Ako ne znate o čemu govorim, što ste radili u četvrtom srednje? Ispravite svoju grešku uživanjem u zgodama i nezgodama kukca Gregora.

Starac i more (The Old Man and the Sea), Ernest Hemingway; 100 stranica

The Old Man and the Sea

The Old Man and the Sea, FOTO: Liis Klammer/Flickr

Još jedna knjiga s liste lektira, ovaj klasik jedno je od posljednjih djela slavnoga američkoga romanopisca i Nobelovca, koje je ujedno odnijelo i Pulitzerovu nagradu davne 1953. Provjerite zašto.

Mali princ (Le petit prince), Antoine de Sain-Exupery; 119 stranica

Le petit prince

Le petit prince, FOTO: heathre/Flickr

Novela francuskog pisca priča priču o pilotu čiji se avion sruši u pustinji u kojoj se susreće s dječakom koji tvrdi da živi na asteroidu. Dječak mu pripovijeda svoje dogodovštine iz putovanja po svemiru. Ako vam se radnja čini besmislenom i djetinjastom, zapamtite: Mali princ jedna je od najprevođenijih i najčitanijih knjiga na svijetu.

 
O miševima i ljudima (Of Mice and Men), John Steinbeck; 120 stranica
 
Of Mice and Men

Of Mice and Men, FOTO: Pearl Xiao Photography/Flickr

Pored Hemingwaya i Williama Faulknera, Steinbeck je jedan od američke „velike trojice“, a Nobelovu nagradu za književnost dobio je godinu dana nakon našeg Ive Andrića. Jedno od njegovih najpoznatijih djela, O miševima i ljudima, smješteno je u vrijeme Velike depresije 1930-ih, a prati Georgea i Lennija u potrazi za srećom.

 
Priča o dva grada (A Tale of Two Cities), Charles Dickens; 133 stranice
 
A Tale of Two Cities

A Tale of Two Cities, FOTO: Lauren Sleezer/Flickr

Prvi je London, a drugi Pariz. Vrijeme radnje je Francuska revolucija. Uronite u najbolja i najgora vremena stvorena perom jednog od najvećih imena svjetske književnosti.

 
Alkemičar (O alquemista), Paulo Coelho; 136 stranica
 
O alquemista 

O alquemista, FOTO: Valerie Hinojosa/Flickr

Jedna od najprevođenijih i najprodavanijih knjiga ikada, Alkemičar, prati mladog andaluzijskog pastira koji slijedi znakove iz svog sna u potrazi za blagom. Doznajte što vam brazilski pisac želi poručiti, a što već niste pročitali na bočicama Jane.

De Profundis, Oscar Wilde; 143 stranice
 
De Profundis 

De Profundis, FOTO: Alexis Orloff/Flickr

Posthumno objavljen epistolarni roman Wilde je napisao dok je zbog homoseksualnosti izdržavao kaznu u zatvoru u Readingu. Djelo koje govori o njegovoj vezi s mladim lordom Alfredom Douglasom te o životnim patnjama mnogi smatraju jednim od Wildeovih najboljih.

 
Životinjska farma (Animal Farm), George Orwell; 149 stranica
 
Animal Farm

Animal Farm, FOTO: chloedadeorgeron/Flickr

Alegorični distopijski roman u kojemu su glavni likovi svinje ismijava političke pokrete i političke vođe Drugog svjetskog rata. Provjerite zašto su: „sve su životinje jednake, ali neke životinje su jednakije od drugih.“

 
Junak našega doba (Geroy nashego vremeni), Mihail Jurjevič Ljermontov; 159 stranica
 
Geroy nashego vremeni 

Geroy nashego vremeni, FOTO: Grace Sutton/Flickr

Ljermontovljev junak, Pečorin, antiheroj je prvog ruskog proznog romana, ali i jedan u nizu „suvišnih ljudi“, popularnih u ruskoj književnosti 19. stoljeća. Osim u (ne)zgodama Pečorina i Makisima Maksimiča, možete uživati i u prekrasnim opisima Kavkaza.

 
Koralina (Coraline), Neil Gaiman; 181 stranica
 
Coraline 

Coraline, FOTO: Franciele Teix/Flickr

Mislite da ljudi s dugmadi umjesto očiju nisu strašni? Vrijeme je da se u avanturama pridružite Koralini, djevojčici koja prolaskom kroz misteriozna vrata završava u svijetu sličnom, ali vrlo različitom od našeg. Nalik na Alisu u zemlji čudesa, ali strašnije.

Veliki Gatsby (The Great Gatsby), F. Scott Fitzgerald; 188 stranica
 
The Great Gatsby 

The Great Gatsby, FOTO: aliciaclaire16/Flickr

Zavirite u lude 1920-e, uživajte u jazzu i ostvarenju američkog sna zajedno s bogatunom Jay Gatsbyjem u magnum opusu Hemingwayevog BFFa.

 
12 hodočasnika (Doce cuentos peregrinos), Gabriel García Márquez; 194 stranice
 
Doce cuentos peregrinos

Doce cuentos peregrinos, FOTO: Claudia Castellani/Flickr

Nobelovac Márquez 18 je godina pisao ovaj roman koji se sastoji od 12 zasebnih priča o životu u stranoj zemlji, vjerojatno inspiriranih autorovim progonstvom iz rodne Kolumbije.

 
A sunce izlazi (The Sun Also Rises), Ernest Hemingway; 199 stranica
 
The Sun Also Rises 

The Sun Also Rises, FOTO: ryan2013/Flickr

Ako niste imali priliku sudjelovati u pamplonskom San Fermines festivalu, ovo je djelo kao stvoreno za vas. Uživajte u prekrasnim opisima Pariza i Pamplone, koje je Hemingway obožavao posjećivati.

Komentari na članak

Vezani članci

knjiga

Posuđene i nevraćene knjige

Nacionalna i sveučilišna knjižnica sprema iznenađenje za manje odgovorne studente

Vraćanje predugo zadržanih knjiga povodom Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu nikada nije bilo bezbolnije!

British Library

Veličanstvene knjižnice svijeta

FOTO: Predivne knjižnice u kojima je ljepše učiti

Knjižnice su građene kako bi bile lijepe, privlačne i trajne. U kombinaciji s neprocjenjivim bogatstvom koje posjeduju, njihov ogroman, ali intiman prostor posjeduje čaroliju koju druge građevine nemaju.

Noć knjige 2015.

Noć knjige 2015.

U Zagrebu najveći broj programa u Noći knjige

Predstavljanje novih izdanja, razgovori s piscima, javna čitanja, sajmovi knjiga i kvizovi znanja samo su neki od mnoštva bogatih programa ovogodišnje zagrebačke Noći knjige.

Knjige

Čitati ili ne čitati

Zašto i kako je čitanje zdravo?

Veliki ste ljubitelj knjiga i jedva čekate praznike da se možete malo dulje izležavati s knjigom u krilu ili negdje u prirodi. Osim što su knjige nenadmašni izvor znanja, mudrosti, mašte i zabave, evo nekoliko dokazanih razloga zašto ne biste ni pod koju cijenu trebali odustati od čitanja.

Čitanje knjige ljeti

Ljetne preporuke Naklade Ljevak

Vrući naslovi za sve čitateljske ukuse

Knjiga je najbolji ljetni suputnik – na dugim putovanjima, na vrelom pijesku jadranskih plaža, u svježim predvečerjima ili u rashlađenim uredima. Stoga je Naklada Ljevak pripremila za vas prijedlog knjiga za ljetno čitanje.