Noćna manifestacija za knjigoljupce

Studenti u potrazi za Shakespeareom u zagrebačkoj Noći knjige

Noć knjige 2016.

Zagrebački studenti u Noći knjige otkrit će kako je kucalo Julijino srce, kakve veze imaju kukci s knjigama i knjige s kukcima te raspravljati o subverziji u renesansi.

Manifestacija Noć knjige održava se već petu godinu. Književnost, knjige i čitanje slave se ove godine 22. travnja u 223 hrvatska grada s više od 1000 programa. Ovogodišnja posebnost jedinstveni je spoj Dana hrvatske knjige i Svjetskog dana knjige. Ove noći bogatim programima obilježit će se 400 godina od smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa te 100. godišnjica od prvog objavljivanja Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić.

Svečano otvorenje Noći knjige održat će se u petak u podne u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U NSK-u će u 15 sati biti održano Međunarodno javno čitanje 2016. na kojemu će članovi međunarodnih ustanova u Hrvatskoj i studenti stranih jezika čitati ulomke književnih djela na stranim jezicima. U programu sudjeluju studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Croaticum, Talijanski institut za kulturu u Zagrebu, Centar za mirovne studije i druge ustanove.

Za sve knjigoljupce u knjiškoj noći bogate programe pripremili su studenti, profesori i drugi djelatnici zagrebačkih fakulteta. Ne propustite javno čitanje koje organiziraju studenti i nastavnici povijesti Filozofskog fakulteta. Raspravljat će se o subverziji u renesansi uz scene ekranizacija Shakespeareovih drama i glazbu iz filmova. Raspravi će se pridružiti duhovi povjesničara Burkea i Febvrea te Shakespearea, Cervantesa i Rabelaisa.   

Kakve veze imaju kukci s knjigama i knjige s kukcima u Noći knjige možete saznati na biološkom odsjeku PMF-a. S knjigama će se družiti i studenti FER-a koji će javnosti otkriti manje poznatu stranu fakulteta, profesore pisce i knjižnicu kao mjesto druženja. Studenti Medicinskog fakulteta u Shakespeareovoj noći otkrit će kako je kucalo Julijino srce.

Vrata otvara i Veterinarski fakultet te posjetiteljima predstavlja odsjeke, studentske udruge i organizira akcijsku prodaju i promociju knjiga. Uputite se i u knjižnicu Hrvatskih studija gdje vas očekuje predstavljanje knjige profesora Mije Korade, dvobroja časopisa Hrvatskih studija Kroatologija za 2015. i novog broja studentskog časopisa Psyhoactive s temom Vojna psihologija.

Likovi Shakespearea, Cervantesa i Mačka Mišolovca lebdjeli su u četvrtak na fontanama ispred NSK. Ako ih niste vidjeli, ne brinite, Shakespearea ćete u Noći knjige sresti na svakom koraku. Možete ga potražiti u zagrebačkim knjižnicama, knjižarama, muzejima i fakultetima. Ne zaboravite pronaći Cervantesa i Ivanu Brlić-Mažuranić! Pustite da vas ove noći mašta ponese u nepoznato, borite se s vjetrenjačama, zavirite u knjišku magiju, otkrijte nove svjetove i ponovno posjetite već otkrivene.

Komentari na članak

Vezani članci

Linija u menzi na Cvjetnom

Kvaliteta prehrane zagrebačkih studenata

Studenti otkrivaju koje menze izbjegavaju, a koje rado posjećuju

Ispitali smo zagrebačke studente što misle o menzama u kojima najčešće jedu te se čini da su, u globalu, vrlo zadovoljni.

Veni Sancte Spiritus

„Veni Sancte Spiritus”

Svečana misa za 346. akademsku godinu

28. listopada održat će se Sveta Misa za akademsku godinu 2014/15.

ALU brucošijada

Luda zabava

Brucošijada studenata likovnih umjetnosti akademske boljke ostavlja po strani

Studentski zbor Akademije likovnih umjetnosti ponovno je pripremio poseban program svojim brucošima, ali i široj publici.

Plakat Interlibera

Obogatite svoj život i ispunite police vašeg doma

38. Interliber - Međunarodni sajam knjiga i učila

Ako vam nedostaje dobrih knjige uz koje se želite (za)grijati ove jeseni i zime, Interliber je ponovno ovdje da vam omogući duhovnu toplinu unutar vašeg doma i uma.

Ljuto dijete

Sorbus Aucuparia

Dragi političari: Prestanite prozivati mlade koji odlaze raditi u inozemstvu!

Dragi političari, prestanite prozivati mlade koji odlaze raditi u inozemstvo!