Noćna manifestacija za knjigoljupce

Studenti u potrazi za Shakespeareom u zagrebačkoj Noći knjige

Noć knjige 2016.

Zagrebački studenti u Noći knjige otkrit će kako je kucalo Julijino srce, kakve veze imaju kukci s knjigama i knjige s kukcima te raspravljati o subverziji u renesansi.

Manifestacija Noć knjige održava se već petu godinu. Književnost, knjige i čitanje slave se ove godine 22. travnja u 223 hrvatska grada s više od 1000 programa. Ovogodišnja posebnost jedinstveni je spoj Dana hrvatske knjige i Svjetskog dana knjige. Ove noći bogatim programima obilježit će se 400 godina od smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa te 100. godišnjica od prvog objavljivanja Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić.

Svečano otvorenje Noći knjige održat će se u petak u podne u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U NSK-u će u 15 sati biti održano Međunarodno javno čitanje 2016. na kojemu će članovi međunarodnih ustanova u Hrvatskoj i studenti stranih jezika čitati ulomke književnih djela na stranim jezicima. U programu sudjeluju studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Croaticum, Talijanski institut za kulturu u Zagrebu, Centar za mirovne studije i druge ustanove.

Za sve knjigoljupce u knjiškoj noći bogate programe pripremili su studenti, profesori i drugi djelatnici zagrebačkih fakulteta. Ne propustite javno čitanje koje organiziraju studenti i nastavnici povijesti Filozofskog fakulteta. Raspravljat će se o subverziji u renesansi uz scene ekranizacija Shakespeareovih drama i glazbu iz filmova. Raspravi će se pridružiti duhovi povjesničara Burkea i Febvrea te Shakespearea, Cervantesa i Rabelaisa.   

Kakve veze imaju kukci s knjigama i knjige s kukcima u Noći knjige možete saznati na biološkom odsjeku PMF-a. S knjigama će se družiti i studenti FER-a koji će javnosti otkriti manje poznatu stranu fakulteta, profesore pisce i knjižnicu kao mjesto druženja. Studenti Medicinskog fakulteta u Shakespeareovoj noći otkrit će kako je kucalo Julijino srce.

Vrata otvara i Veterinarski fakultet te posjetiteljima predstavlja odsjeke, studentske udruge i organizira akcijsku prodaju i promociju knjiga. Uputite se i u knjižnicu Hrvatskih studija gdje vas očekuje predstavljanje knjige profesora Mije Korade, dvobroja časopisa Hrvatskih studija Kroatologija za 2015. i novog broja studentskog časopisa Psyhoactive s temom Vojna psihologija.

Likovi Shakespearea, Cervantesa i Mačka Mišolovca lebdjeli su u četvrtak na fontanama ispred NSK. Ako ih niste vidjeli, ne brinite, Shakespearea ćete u Noći knjige sresti na svakom koraku. Možete ga potražiti u zagrebačkim knjižnicama, knjižarama, muzejima i fakultetima. Ne zaboravite pronaći Cervantesa i Ivanu Brlić-Mažuranić! Pustite da vas ove noći mašta ponese u nepoznato, borite se s vjetrenjačama, zavirite u knjišku magiju, otkrijte nove svjetove i ponovno posjetite već otkrivene.

Komentari na članak

Vezani članci

Skuhaj film

Filmski festival

Revija studentskog filma – skuhaj film!

Svi studenti koji su skuhali kratkometražne igrane filmove, kratkometražne dokumentarne filmove, animacije, intervjue, reklame, videospotove ili bilo kakve druge audiovizualne poslastice pozvani su da pošalju svoje radove.

Knjige1

Međunarodni volonterski projekt

Darivanje knjiga i na FOI-ju

Knjižničari u Hrvatskoj ponovno obilježavaju Međunarodni dan darivanja knjiga. Manifestaciji se po drugi put priključio i FOI koji će prikupljene knjige donirati Prenoćištu za beskućnike.

Sveučilište u Splitu

Sveučilište u Splitu i Grad Split

Dogovorena suradnja koja će studentima omogućiti stjecanje praktičnoga znanja

Detaljni plan bit će definiran najkasnije do početka akademske godine, a ova će suradnja omogućiti studentima stjecanje praktičnoga znanja.

S.D. Stjepan Radić 010

Konačno počinju radovi

Sve spremno za obnovu domova

— Sutra će se potpisati ugovor sa izvođačima radova, a radovi će krenuti odmah. — javljaju iz Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

MZOS logo

Konferencija Nacionalnog povjerenstva za kontrolu prehrane studenata

Reforma subvencionirane prehrane u menzama otvorila mnoga vrata za unaprjeđenje studentskog standarda

Uložena su značajna sredstva u opremanje novih studentskih restorana te ulazak novih restorana u sustav subvencionirane prehrane kako bi se omogućila bolja dostupnost subvencionirane prehrane što većem broju studenata.